Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2021

Το νέο ομόλογο ΔΕΗ, οι προσφορές για Frontier και το κέρδος της ElvalHalcor

Το νέο ομόλογο ΔΕΗ, οι προσφορές για Frontier και το κέρδος της ElvalHalcor

ΕΤΕ-FRONTIER: Τουλάχιστον τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» η Εθνική, για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Frontier.

Η κοινοπραξία Fortress-Bain-doValue, η Davidson Kempner με τη Cepal (σ.σ. η DK έχει υπογράψει SPA για την αγορά του 80% της Cepal), η Intrum με την κατά 80% θυγατρική της Intrum Hellas, ήταν αναμενόμενο ότι θα δήλωναν το παρών. Η έκπληξη ήρθε από την PIMCO, που κατεβαίνει με το αμερικανικό fund Quantum.

Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Εκδόθηκαν τίτλοι πρώτης διαβάθμισης (senior notes) ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα φέρουν κρατική εγγύηση, εφόσον εγκριθεί το σχετικό αίτημα της ΕΤΕ.

Μαζί τους τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) ονομαστικής αξίας 440 εκατ. ευρώ και χαμηλής διαβάθμισης ονομαστικής αξίας 2,35 δισ. ευρώ.

Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης αντιστοιχούν στο 54% της μεικτής λογιστικής αξίας του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου.


ELVALHALCOR: Τριπλό το όφελος για την ElvalHalcor από την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να μην της επιβάλει οποιοδήποτε δασμό στις εξαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου προς τη συγκεκριμένη χώρα.

Πρώτα απ’ όλα, κέρδισε σε αξιοπιστία, καθώς δικαιώθηκαν παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ελληνικού ομίλου ότι «εμείς πουλάμε με κέρδος στην αγορά των ΗΠΑ και σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε ακολουθήσει πολιτικές dumping».

Δεύτερον, η εισηγμένη θα σταματήσει να υφίσταται τον εκτεταμένο έλεγχο των αμερικανικών αρχών που ασκήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που της κόστισε σε ανθρωποώρες και γραφειοκρατία.

Και τρίτον, γιατί από τον ίδιο έλεγχο των αμερικανικών αρχών επιβλήθηκαν -μικροί ή και πολύ μεγαλύτεροι- δασμοί σε μια ευρεία σειρά εταιρειών άλλων χωρών, που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό αποτελούσαν ανταγωνιστές της ElvalHalcor.


ΔΕH: Πολύ κοντά βρίσκεται η ΔΕΗ, όπως πληροφορείται η στήλη, στην έκδοση ομολόγου. Όπως αναφέρουν πηγές, στην οδό Χαλκοκονδύλη οι προετοιμασίες της επιχείρησης σε συνεργασία με τους συμβούλους έκδοσης είναι πυρετώδεις. Και φαίνεται να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Αν δεν στραβώσει… κάτι στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία αναμένεται μετά από πολλά χρόνια να κάνει την πρώτη έξοδό της στις αγορές.

Και μιας κι ο λόγος για τη ΔEΗ, κατά τις πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με τις βιομηχανίες για τα τιμολόγια ρεύματος πήραν κι άλλη παράταση. Πηγές θέλουν η δημόσια εταιρεία να αποδέχτηκε το αίτημα των πελατών της στην υψηλή τάση για παράταση των διαβουλεύσεων έως τον Ιούνιο. Λένε, μάλιστα, ότι βρίσκεται και κοινός τόπος για συζητήσεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι ένας εκ των μεγάλων βιομηχάνων της χώρας πριν από λίγες εβδομάδες είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη των συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v