Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2021

Γιατί μαζεύουν μετρητά Motor Oil και Autohellas, το διπλό στοίχημα Πειραιώς

Γιατί μαζεύουν μετρητά Motor Oil και Autohellas, το διπλό στοίχημα Πειραιώς

ΜΟΗ: «Τρέχει», ήδη, η προεργασία για την ομολογιακή έκδοση, ύψους 170 ως 200 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί στους εγχώριους επενδυτές.  Η εταιρεία δημοσίευσε επικαιροποιημένες οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, στοχεύοντας να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης βάσει αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil προχώρησε, πρόσφατα, στη σύναψη ομολογιακού δανείου 200 εκατ. ευρώ, διάρκειας 3 ετών, σε αντικατάσταση σύμβασης ομολογιακού 150 εκατ. ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οποίας ανερχόταν σε 40 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, σύνηψε κορωνο-δάνεια 80 εκατ. ευρώ από τρεις τράπεζες (50+20+10 εκατ. ευρώ), το διάστημα Νοέμβριος 2020 με Ιανουάριος 2021, τα οποία φέρουν εγγύηση της ΕΑΤ.

Μετά από όλα αυτά, η αγορά υποψιάζεται ότι επίκεινται εξαγορές.

AUTOHELLAS: «Γέννησε» μετρητά, πέρσι, ο όμιλος, εφαρμόζοντας πρόγραμμα συγκράτησης επενδύσεων και κόστους. Ειδικότερα, περιόρισε τις επενδύσεις ανανέωσης/ενίσχυσης του στόλου αυτοκινήτων, αύξησε τις πωλήσεις μεταχειρισμένων και εφάρμοσε πρόγραμμα μείωσης κόστους.

Τα παραπάνω, συν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, οδήγησαν στην εκτίναξη των ελεύθερων ταμειακών ροών στα 126,7 εκατ. ευρώ από 94,2 εκατ. ευρώ το 2019. Η διαθέσιμη ρευστότητα ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 111,12 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, μέρος των μετρητών θα χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή της Autohellas στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Aegean, καθώς κατέχει το 11,66% του αερομεταφορέα.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Όλα είναι έτοιμα για να στεφθεί με επιτυχία το διπλό στοίχημα: αφενός, της κεφαλαιακής ενίσχυσης και επιστροφής στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, αφετέρου, της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) με δύο πακέτα τιτλοποιήσεων, ένα ύψους 9 δισ. ευρώ άμεσα και ένα 5 δισ. ευρώ προς τα τέλη του 2022.

Η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα με τις αλλαγές που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ΑΜΚ των τραπεζών αλλά και την αναγκαία ασυλία των στελεχών του. Το συμπέρασμα από τις εν λόγω αλλαγές είναι ότι το ΤΧΣ θα συμπεριφέρεται εφεξής ως ένας απλός ιδιώτης επενδυτής και τίποτα περισσότερο.

Το δεύτερο κυβερνητικό βήμα αφορά τη θέσπιση του Ηρακλή 2, προκειμένου ο μηχανισμός του να ισχύσει από τις αρχές Απριλίου και να υποστηρίξει την πρώτη τιτλοποίηση «Sunrise» της Πειραιώς.

Το μόνο, λοιπόν, που απομένει είναι οι σχετικές ανακοινώσεις από τον CEO της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου, οι οποίες θα γίνουν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

 

REDS: Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και όχι προηγουμένως, όπως συνηθίζεται, ανακοινώθηκε η πρόταση για το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης.

Στη συνέλευση συμμετείχαν από την πλευρά των μετόχων η Ελλάκτωρ, η Argonio και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος.

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v