Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2021

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από Κικίλια - Χαρδαλιά *Σφηνάκια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ESG στο ΧΑ

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από Κικίλια - Χαρδαλιά *Σφηνάκια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ESG στο ΧΑ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στη σκιά των νομικών ενεργειών της διοίκησης της Ελλάκτωρ κινείται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Χθες ο κατασκευαστικός όμιλος φέρεται να προσέφυγε δικαστικώς, ζητώντας προσωρινή διαταγή παύσης της διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε στη συνέχεια να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με τα οποία ζητά την παράταση του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι η θυγατρική της Ελλάκτωρ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, αποκλείστηκε καθώς αποχώρησε ο εταίρος της, η Roadis.

Σήμερα λοιπόν είναι πιθανόν να γίνει γνωστό το αν οι δικαστικές αρχές θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν την προσωρινή διαταγή της εταιρείας.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μπορεί ελάχιστοι επενδυτές να ασχολούνται σήμερα με ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης (ESG), ωστόσο σύντομα θα αναγκαστούν να το πράξουν. Οι αλλαγές που ήδη ξεκίνησαν είναι ραγδαίες και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίoς και η Τιτάν αφιερώνουν ένα σημαντικό κομμάτι των conference calls, ή ακόμη οργανώνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις για να ενημερώνουν αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κεφάλαια ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων επενδύονται ανά τον κόσμο με βάση το ESG, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί δραστικά στο ορατό μέλλον, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το 21% των μετοχών της Deutsche Telecom ελέγχεται σήμερα από funds που εστιάζουν σε ζητήματα ESG, ενώ ο ΟΤΕ δέχεται βροχή ερωτήσεων και διευκρινίσεων κάθε χρόνο πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο.

Στα δικά μας τώρα, το ΧΑ αφού μελετήσει το σχετικό περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων του 2020, κάπου μέσα στο φθινόπωρο θα δίνει πιστοποιήσεις (ESG labels) στις εισηγμένες εκείνες που θα σημειώσουν καλή επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Άρα αυτές θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, πέραν του ότι η διαδικασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης αυξάνει σε μακροπρόθεσμη βάση την ανταγωνιστικότητα μιας εταιρείας.

Στόχος επίσης είναι να πιστοποιούνται από το ΧΑ και «ESG επενδύσεις», έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια μέσω της αγοράς ομολόγων και μάλιστα με ανταγωνιστικούς όρους.

Στο ερώτημα τώρα πώς αξιολογούνται οι ESG επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, η απάντηση φαίνεται να έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι ότι πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά, ιδιαίτερα στις μικρού και μεσαίου μεγέθους εισηγμένες. Και η δεύτερη, ότι μπορούν σχετικά εύκολα να γίνουν μεγάλες βελτιώσεις, έτσι ώστε το ΧΑ να μετατρέψει -μέσω των ESG- την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από πρόκληση σε ευκαιρία.

 

SELF-TEST: Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Μόνο έτσι μπορούν να περιγραφούν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Βασίλη Κικίλια και τον Νίκο Χαρδαλιά στη χθεσινή ενημέρωση Τύπου σε ότι αφορά τα self-tests που έχουν αναχθεί σε κομβική στρατηγική της κυβέρνησης στην παρούσα κρίσιμη φάση. Είναι από τις λίγες φορές που η στήλη θα παραθέσει απλά την απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα φαρμακεία; Για την περίπτωση μαθητών και εκπαιδευτικών τα τεστ αυτά θα γίνονται στον χώρο των σχολείων ή όχι;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μετά τη σχετική νομοθεσία θα βγουν και οι υπουργικές αποφάσεις. Όταν βγουν οι υπουργικές αποφάσεις, θα ενημερώνεστε σταδιακά για καθεμιά από αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Χαρδαλιά, πώς διασφαλίζεται ότι τα self-tests δεν θα μεταβιβάσουν την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες που είναι αναρμόδιοι; Υπάρχει παράδειγμα αντίστοιχης διαχείρισης στην Ευρώπη; Επίσης, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για τις οποίες θα ζητηθεί εισήγηση της Επιτροπής; Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων;

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Θα επιμείνω σε αυτό που είπε και ο υπουργός, αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Αν μη τι άλλο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας στο self-test είναι συμπληρωματική, το τονίζω, συμπληρωματική στην ήδη υπάρχουσα στρατηγική μας που αφορά στα rapid και τα μοριακά. Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα αυξάνουμε το ποσοστό των συγκεκριμένων τεστ. Θεωρούμε και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, είναι εισήγηση της Επιτροπής μας, ότι θα συμβάλουν τα μάλα στο να μπορέσουμε να εκτονώσουμε ακόμη περισσότερο, να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού.

Μέχρι όλο αυτό να εξελιχθεί, θα το δείτε τα επόμενα 24ωρα να εξελίσσεται με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους, νομίζω θα απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα.

Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει μετά από κάμποσες εβδομάδες, θα το ξαναπώ: είναι μια μάχη που δίνεται καθημερινά. Μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι μόνο και από εκεί και πέρα, με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας, παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα.

Τι να προσθέσουμε άραγε εμείς για ένα μέτρο που υποτίθεται θα εφαρμοστεί εντός 24ώρων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v