Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2021

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μεταξύ Μπόλεκ και… Λόλεκ - Σφηνάκια για Reds και Wolt Market

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μεταξύ Μπόλεκ και… Λόλεκ - Σφηνάκια για Reds και Wolt Market

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ούτε... ψύλλος στον κόρφο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αν συνεχιστούν επί μακρόν όσα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα. Σκέτο… «Μπόλεκ και Λόλεκ» το έργο, για να θυμηθούμε την παλιά περίφημη σειρά κινουμένων σχεδίων.

Από τη μια, έχουμε τον κολοσσό της Reggeborgh, που εμφανίζοντας ποσοστό 14,5% κατάφερε «συμμαχικά» να εκλέξει νέα διοίκηση της αρεσκείας της. Η οποία όμως, ενώ «πρόκανε» μια χαρά να αρχίσει τις νομικές ενέργειες κατά της προηγούμενης διοίκησης, εμφανίζεται να μην… πρόκανε να δέσει τον γάιδαρό της με τη ROADIS, κι απ’ ό,τι φαίνεται (μετά την απόρριψη της προσωρινής διαταγής από το ΣτΕ) αποχαιρετά οριστικά τη συμμετοχή της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ στον μεγάλο διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό.

Πώς λέμε «να ξεκινήσουμε με μια επιτυχία;» Καμία σχέση!

Από την άλλη, έχουμε τους εφοπλιστές της «αντιπολίτευσης» που έχουν το 25,5%, παλεύουν να αποκτήσουν εκπροσώπηση, απειλούν να μπλοκάρουν την αύξηση κεφαλαίου, πλην όμως δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει σε ποιο γήπεδο πάνε να παίξουν, με αποτέλεσμα να τρώνε «γκολ», που παραλίγο στην τελευταία συνέλευση θα τους έβγαζαν ίσως κι από το παιχνίδι!

Είναι δυνατόν να είσαι σε σκληρό παιχνίδι και να λες με παράπονο, «έλειπε κι ένα πληρεξούσιο, αλλά τους το πήγαμε μερικές ώρες... μετά;».

Φαίνεται ότι κι αυτό γίνεται στις μέρες μας…

ΥΓ: Τελικά η Aiolos έχει ενέχυρο στις μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της πλευράς των εφοπλιστών; Κι αν ναι, γιατί δεν έχει καταγραφεί αυτό στις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις; Αν πάλι δεν έχει τα δικαιώματα ψήφου, τι χρειαζόταν το πληρεξούσιο;

 

REDS: Μοιάζει τουλάχιστον με ειρωνεία της τύχης, ένα project που σέρνεται από το 2005 να παίρνει εσχάτως τις απαραίτητες εγκρίσεις, αλλά να βρίσκει τον φορέα υλοποίησης της επένδυσης σε «αναταραχή».

Ο λόγος αφορά το περίφημο Cambas Project της Reds, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, για το οποίο βγήκε το προεδρικό διάταγμα που αφορά στην πολεοδομική μελέτη της «Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων». Είναι η βασική έγκριση για να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών του μεικτής χρήσης συγκροτήματος στην Κάντζα.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του ομίλου Eλλάκτωρ και της Reds στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά, 315 στρεμμάτων, δόθηκε το δικαίωμα ανάπτυξης ενός συγκροτήματος 89.000 τ.μ. με χρήσεις γραφείων, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Πέρα από την εύλογη αναβάθμιση της περιουσίας της Reds, η ωρίμανση της επένδυσης απαιτεί και την εξεύρεση στρατηγικών συνεργασιών αλλά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, καθώς το όλο project εκτιμάται στα 220 εκατ. ευρώ.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν λύσεις αν ο όμιλος Eλλάκτωρ δεν βρισκόταν επί ξυρού ακμής, αποζητώντας αφενός κεφαλαιακή ενίσχυση για τη στήριξη του κατασκευαστικού βραχίονα, και αφετέρου, αν δεν διέρχονταν τη σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των μετοχικών μπλοκ Reggeborgh Invest και Greenhill Investments Limited.

Κατά τα άλλα, η Reds αντιστάθηκε το 2020 στη λαίλαπα της πανδημίας, βελτιώνοντας μάλιστα τα λειτουργικά της κέρδη. Η Reds μάλιστα είχε προγραμματίσει και πώληση ακινήτου της προς την ΙKEA στη Ρουμανία έναντι 11,4 εκατ. ευρώ, κίνηση που εγκρίθηκε μεν στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2021, αλλά σχεδόν συνέπεσε με την αλλαγή διοίκησης στην εισηγμένη μετά την επικράτηση της Reggeborgh.

Νέος πρόεδρος της REDS (και εκτελεστικό μέλος) διορίσθηκε ο Χρ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατέχει μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 11% στην εταιρεία, αλλά υπήρξε και ο βασικός «πολέμιος» πώλησης του εν λόγω ακινήτου στη Ρουμανία, εκτιμώντας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερο deal πώλησης.

Ως εκ τούτου και αυτή η κίνηση μένει να φανεί εάν θα προχωρήσει και προς ποια κατεύθυνση…

 

WOLT MARKET: Από το δίκτυο Cash & Carry της ΜΕΤΡΟ προμηθεύεται η Wolt Market, που έκανε ντεμπούτο στην αγορά παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ, σημαντικές κατηγορίες προϊόντων.

Η συνεργασία, που επιβεβαιώνουν στελέχη της ΜΕΤΡΟ, δεν είναι αποκλειστική αλλά καλύπτει σημαντικό μέρος του κωδικολογίου με το οποίο ξεκινά τη δραστηριότητά της η Wolt Market Greece. Το χαρτοφυλάκιο αφορά ποικιλία προϊόντων, μεταξύ των οποίων προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας του ομίλου ΜΕΤΡΟ όπως η σειρά Alta για κάποια κατεψυγμένα, ζαχαρώδη και σνακ και η σειρά Pappy για χαρτικά και είδη οικιακής χρήσης. Χαρακτηριστική είναι επίσης η γκάμα τυροκομικών της ΟΠΤΙΜΑ, εταιρείας της επιχειρηματικής οικογένειας Παντελιάδη, με σήματα όπως Ήπειρος, Λεβέτι, Kerrygold, Dirollo, Adoro κ.ά.

H εταιρεία έχει συνάψει επίσης συνεργασία με τη λαχαναγορά Αιγάλεω, τη Φρουτεμπορική Μυλωνάς, καταστήματα τροφίμων, παραδοσιακών προϊόντων και delicatessen όπως The Grocery Store, Yoleni’s, Cibo et Vino, εταιρείες αλλαντικών όπως Miran και κάβες.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Μπορεί η Μοτοδυναμική να υποχρεώθηκε σε ζημίες το 2020 σε επίπεδο Ομίλου (-1,935 εκατ. ευρώ λόγω του ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα της θυγατρικής Lion Rental), ωστόσο σε επίπεδο εισηγμένης εταιρείας κατέγραψε κέρδη ύψους 564 χιλ. ευρώ (περίπου 0,02 ευρώ ανά μετοχή).

Έτσι, η διοίκηση της Μοτοδυναμικής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, επιφυλασσόμενη να προβεί σχετικά έως την ημέρα σύγκλησης της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Πέρυσι η εταιρεία είχε μοιράσει 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v