Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2021

Σφηνάκια: Συνέδρια σε συνθήκες… ΜΕΘ, «επιστράτευση» φοιτητών, Jumbo και Νewsphone

Σφηνάκια: Συνέδρια σε συνθήκες… ΜΕΘ, «επιστράτευση» φοιτητών, Jumbo και Νewsphone

ΚΟΝΔΥΛΙΑ: Κατά 3 δισ. ευρώ αυξήθηκε το κονδύλι του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε αρχές εβδομάδας στη Βουλή. Πριν… πριν αλέκτορα φωνήσαι, παίρνει σειρά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προωθείται αύξηση κονδυλίων κατά 250 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος και κατά 1 δισ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο. Στόχος η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ευπρόσδεκτη πάντα η αύξηση του ΠΔΕ. Το κακό είναι ότι αυτή τη φορά τα κονδύλια δεν προορίζονται για παραγωγικές επενδύσεις…

 

JUMBO: Μια φωτογραφία του κόστους που είχε στην οικονομία το πολύμηνο lockdown δίνoυν τα οικονομικά αποτελέσματα της Jumbo. Στην Ελλάδα πέρυσι τα καταστήματα ήταν κλειστά Πάσχα και Χριστούγεννα αλλά και πολλούς μήνες ενδιάμεσα. Αποτέλεσμα: -30% στις πωλήσεις. Αντίθετα, στην Κύπρο χάθηκε μόνο η πασχαλινή περίοδος και έκλεισαν για ένα διάστημα εμπορικοί χώροι σε εμπορικά κέντρα. Αποτέλεσμα: απώλειες μόνο 13%.

Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία τα ρολά κατέβηκαν δύο μήνες. Αποτέλεσμα: -10% στην πρώτη και +13% στη δεύτερη...

ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Οσο πληθαίνουν τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, τόσο πληθαίνουν οι ανάγκες για προσωπικό. Ετσι, πλέον επιστρατεύονται και φοιτητές ιατρικής προκειμένου να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια.
Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι αρκεί απόφαση του υπ. Υγείας, που να πιστοποιεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας, προκειμένου να επιτρέπεται σε φοιτητές να λαμβάνουν ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει το 3ο έτος φοίτησής τους, έχοντας ταυτόχρονα εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον 24 υποχρεωτικά μαθήματα.

Το μέτρο έχει ισχύ μέχρι 30 Ιουνίου. Και βλέπουμε…


ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Σωστή και καθ' όλα καλοδεχούμενη η ιδέα των πρωτοκόλλων λειτουργίας επαγγελματικών δραστηριοτήτων εν μέσω πανδημίας. Η στήλη, όμως, δεν κρατιέται και θα σχολιάσει ότι καλό είναι να μην... το παρακάνουμε.

Ο λόγος για τα πρωτόκολλα λειτουργίας των συνεδρίων, τα οποία αποκάλυψε το money-tourism.gr. Δεν θα μπούμε εις βάθος. Απλά θα παρατηρήσουμε ότι η ιδέα για καθημερινό rapid ή μοριακό τεστ κορωνοϊού σε όσους συμμετέχουν στο συνέδριο απλά... δεν υπάρχει. Ακόμα και στα νοσοκομεία προβλέπεται να διεξάγεται τεστ από το προσωπικό μία φορά την εβδομάδα.

Τι να πούμε για τις υπόλοιπες διάσπαρτες απαιτήσεις που μετατρέπονται σε... βουνό για όποιον επιχειρήσει να διοργανώσει ένα συνέδριο. Τις απαιτήσεις δηλαδή για διαρκείς καθαρισμούς, κατανάλωση τροφίμων κατά μόνας και τήρηση αποστάσεων. 

Αν θέλουμε κάτι να μη δουλέψει, απλά το φορτώνουμε με υποχρεώσεις!

 

NEWSPHONE: Σε «γρίφο για… δυνατούς λύτες» φαίνεται να εξελίσσεται στη Newsphone η προσπάθεια των βασικών μετόχων να πιάσουν το πολυπόθητο (γι’ αυτούς) 90% και να βγάλουν την εταιρεία έξω από το ταμπλό του ΧΑ.

Στην πρόσφατη λοιπόν γενική συνέλευση «κατέβηκαν» με 88,49% που κατέχουν και ψήφισαν την ακύρωση 97.901 ιδίων μετοχών, εξέλιξη που ανεβάζει το ποσοστό τους στο 88,8%. Στην ίδια συνέλευση όμως έδωσε το παρών άλλο ένα 1,2% (340.000 τεμάχια), που καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης για ακύρωση των ιδίων μετοχών (επίσης κάτοχοι 24.000 τίτλων επέλεξαν να απέχουν).

Οι «παρατηρητικοί» ωστόσο διαπίστωσαν ότι αν προσθέταμε τα δύο ποσοστά (88,8% συν 1,2%), θα φτάναμε στο 90% ή διαφορετικά ότι οι βασικοί μέτοχοι βρέθηκαν «ενώπιοι ενωπίοις» με αυτούς που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στο επιδιωκόμενο νούμερο.

 

Λ. ΔΕΠΟΛΑΣ ΑΧΕΠΕΥ: Πολύ καλά αποτελέσματα σημείωσε το 2020 η χρηματιστηριακή εταιρεία παρά τον στάσιμο τζίρο στο ΧΑ και την πτώση στην οποία υποχρεώθηκε πέρυσι -εν μέσω πανδημίας- ο Γενικός Δείκτης.

Η γνωστή ΑΧΕΠΕΥ που έχει διευρύνει τα μερίδια αγοράς της κατά τα τελευταία χρόνια, ανέβασε τα έσοδά της κατά 18,5% (στα 2,38 εκατ.) και τα προ φόρων κέρδη της από τις 685 χιλ. στις 882 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v