Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2021

Η τραπεζική μάχη για δάνεια 13 δισ., η αναβάθμιση της Μυτιληναίος και ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕ

Η τραπεζική μάχη για δάνεια 13 δισ., η αναβάθμιση της Μυτιληναίος και ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Εντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ του τριγώνου κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και Εθνικής Τράπεζας, με στόχο να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του πιστωτικού ιδρύματος. Μαθαίνουμε ότι η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κερδίζει συνεχώς πόντους και εκτός απρόοπτου, σύντομα θα ανακοινωθεί και επισήμως.

Στο μεταξύ, αύριο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς θα κλείσει και το τελευταίο κεφάλαιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία θα κληθεί να δώσει την έγκρισή της για το deal. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τους μετόχους.

Μετά κι από αυτό, σειρά έχει η πώληση του πακέτου Frontier, δηλαδή των 6,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: «Φωτιά» μαθαίνουμε ότι έχουν πάρει οι διευθύνσεις corporate των τραπεζών και οι επικεφαλής τους κάνουν επαφές και παρουσιάσεις στους επιχειρηματίες. Τα δάνεια που θα δοθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ και η πίτα θα μοιρασθεί, σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης, στα βιώσιμα και με προοπτική επιχειρηματικά business plans.

Το ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες, κυρίως των κλάδων της ενέργειας αλλά και της ψηφιακής βιομηχανίας ακούμε ότι είναι μεγάλο και ήδη οι τράπεζες έχουν δεχθεί τα πρώτα άτυπα drafts.


ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σε τροχιά για την έκδοση του πράσινου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ βρίσκεται η ελληνική εταιρεία και οίκοι αξιολόγησης έσπευσαν να δώσουν τις αξιολογήσεις τους για τη Mytilineos. H S&P κρατά σταθερό το outlook και την αξιολόγηση στο BB.

Αντίθετα, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της εταιρείας από «αρνητικό» σε «σταθερό», με το rating επίσης στο BB. Ο οίκος δηλώνει ότι η επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών σχετίζεται με τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του 2020 και την εκτίμηση ότι η μόχλευση θα παραμείνει εντός των ορίων που θέτει μετά το 2022, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη, καθώς η εταιρεία επεκτείνεται.

Θεωρεί δε ότι η επέκταση σε λιγότερο κυκλικές δραστηριότητες στην ενέργεια είναι πιστωτικά θετική για τη Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v