Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2021

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Eurobank και Lamda - Τα πρατήρια βενζίνης και η γκρίνια για τις άδειες

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Eurobank και Lamda - Τα πρατήρια βενζίνης και η γκρίνια για τις άδειες

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ: Θα περιμένατε ποτέ ένας επαγγελματικός κλάδος να τάσσεται κατά κινήσεων που διευκολύνουν την αδειοδότηση; Αν απαντάτε όχι, ξανασκεφτείτε το. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τάσσεται κατά του νομοσχεδίου απλοποίησης των διαδικασιών άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων και ζητεί την απόσυρση σχετικής ευνοϊκής διάταξης για τον κλάδο.

Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης σε ό,τι αφορά δραστηριότητες εξυπηρέτησης οχημάτων που ήδη διαθέτουν τα μέλη της (σταθμούς αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια αυτοκινήτων κ.λπ.), «προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Για να στηρίξει τη θέση της η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η άρνησή της «εδράζεται στο γεγονός ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ήδη πολύ σύντομες προθεσμίες για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων αυτών, μόλις 15 ημερών».

Μήπως τελικά το θέμα δεν είναι η ασφάλεια εγκαταστάσεων αλλά ο κίνδυνος στα «κεκτημένα» των ήδη μελών της; Το γνωστό, όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Βαρύ το κόστος της απώλειας του φετινού Πάσχα για τον τουρισμό, ειδικά για προορισμούς που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους Ελληνες. Όπως ενημέρωσε το Euro2day.gr υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις καθώς κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα δοθεί πράσινο φως για μετακινήσεις εκτός νομού.

Τη δική της λύση βρήκε στον γρίφο η Crecotel. Η αλυσίδα ανοίγει δύο ξενοδοχεία, το Grecotel Cape Sounio και το Grecotel Olympia Oasis. Για το πρώτο, τα πράγματα είναι σχετικά απλά, καθώς υπάρχει «ελευθέρας» από Αθήνα για Σούνιο. Για τη μονάδα της Κυλλήνης, η Crecotel υπόσχεται άμεση πλήρη επιστροφή του ποσού που θα έχει καταβληθεί για την επιβεβαίωση της κράτησης ή μεταφορά της προκαταβολής σε μελλοντική κράτηση, αν τελικά ισχύσει το απαγορευτικό.

 

EUROBANK-NEXI: Βέβαιη θεωρεί η αγορά τη διεκδίκηση των POS της Eurobank από τον όμιλο Nexi. Η τράπεζα ετοιμάζεται να πουλήσει τον κλάδο αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών από POS, ο οποίος συνεισφέρει στην προ προβλέψεων κερδοφορία περίπου 20 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι με αντίστοιχα λειτουργικά κέρδη, η Πειραιώς έκλεισε συμφωνία για τα δικά της POS με συνολικό τίμημα 300 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η πρώτη τράπεζα, που διερεύνησε την πιθανότητα πώλησης των POS, φθάνοντας να συντάξει και teaser το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η Alpha Bank. Ο σχεδιασμός, όμως, πάγωσε και η πώληση μετατέθηκε για πιο εύθετο χρόνο.

 

ΟΠΑΠ: Την παροχή μεικτού ποσού 0,45 ευρώ ανά μετοχή προτίθεται να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Παρότι η πρόταση ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, η Eurobank Equities εκτιμά ότι μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω ως τον Ιούνιο, εφόσον τα πρακτορεία παραμείνουν αδιαλείπτως σε λειτουργία.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Το 100% της σερβικής εταιρείας ακινήτων Singidunum-Buildings DOO απέκτησε τον περασμένο μήνα η Lamda, αγοράζοντας το ποσοστό μειοψηφίας (20,01%) που κατείχε ο όμιλος Eurobank.

Η εξαγορά έγινε μέσω της Lamda Development Netherlands BV, με τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε στις 16 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v