Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2021

INLOT: Τα εκατομμύρια όμορφα… καίγονται - Σφηνάκια για Αλουμύλ, Alpha και ενεργειακό bonus

INLOT: Τα εκατομμύρια όμορφα… καίγονται - Σφηνάκια για Αλουμύλ, Alpha και ενεργειακό bonus

INTRALOT: Στις 14 Απριλίου στις επτά το απόγευμα ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Χ.Α μια λιτή ανακοίνωση της Intralot, με την οποία πληροφόρησε το επενδυτικό κοινό ότι, εντός της συνεδρίασης, πώλησε 500.000 ίδιες μετοχές (σ.σ. το 0,32% του μετοχικού της κεφαλαίου), εισπράττοντας 85.000 ευρώ. Δηλαδή, τις διέθεσε προς 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

Η ανακοίνωση δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος και η προσπάθεια που καταβάλλεται να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό και τη μετοχική του δομή, σε συνεργασία με τους ομολογιούχους δανειστές του. Το ζήτημα, άλλωστε, εξαρχής ήταν για ποιο λόγο ξόδεψε χρήμα η Intralot για να στηρίξει τη μετοχή της, την ώρα που τα θεμελιώδη στοιχεία της πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και μια ΑΜΚ ή μια αναδιάρθρωση χρέους σε συμφωνία με τους πιστωτές φάνταζε πιθανή.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, η εταιρεία δαπάνησε 7,57 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 8.095.546 ίδιες μετοχές, την ώρα που οι αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές από Τουρκία και Αργεντινή απειλούσαν την καθαρή της θέση και εμφάνιζε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Στο σύνολο του ίδιου έτους, διέθεσε 8,6 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 9.218.779 ίδιες μετοχές. Αγόρασε, δηλαδή, με μέση τιμή κτήσης το 0,93 ευρώ.

Ο Χαμαιλέων είχε επισημάνει τη χωρίς οικονομικό νόημα κίνηση και δυστυχώς δικαιώθηκε, καθώς «κάηκαν» εκατομμύρια. Σημειώστε ότι κατέχει ακόμη 8.700.033 ίδιες μετοχές (το 5,54% του μετοχικού της κεφαλαίου).

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Αν ξεκινήσει κάποιος να διαβάζει τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της Αλουμύλ που δημοσιεύτηκαν χθες από την «κάτω γραμμή», τότε διαπιστώνει ότι το καθαρό αποτέλεσμα από ζημία 1,05 εκατ. το 2019 έκλεισε πέρυσι με κέρδη ύψους 7,24 εκατ. ευρώ!

Εξετάζοντας ωστόσο λίγο πιο αναλυτικά τις λογιστικές καταστάσεις, αντιλαμβάνεται πως η όποια μεταβολή δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο αρχικά φαίνεται… Πρώτον, γιατί τόσο οι πωλήσεις όσο και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διατηρήθηκαν πέρυσι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Και δεύτερον, διότι για να φτάσουμε από τη ζημία του ενός εκατ. του 2019 στα κέρδη των 7,24 εκατ. το 2020, χρειάστηκαν δύο έκτακτα αποτελέσματα: Αφενός, η εγγραφή έκτακτων κερδών από την αυξημένη αποτίμηση κατά 4,1 εκατ. ευρώ του προϋπάρχοντος 17% της Αλουφόντ (πέρυσι η Αλουφόντ απορροφήθηκε πλήρως από την εισηγμένη) και αφετέρου, από τη μη επανάληψη ζημίας 1,26 εκατ. από διακοπείσες δραστηριότητες που υπήρξε το 2019 (πώληση θυγατρικής). 

Yπάρχουν όμως άλλα θετικά στοιχεία που αναμφίβολα πρέπει να επισημανθούν. Όπως για παράδειγμα ότι η καθαρή θέση του ομίλου υπερδιπλασιάστηκε (στα 25,5 εκατ. ευρώ) ή ότι υπήρξαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 8 εκατ. ευρώ και κυρίως το γεγονός ότι μετά την περυσινή αναχρηματοδότηση, το μέσο κόστος δανεισμού μειώθηκε σημαντικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την πορεία των μελλοντικών αποτελεσμάτων. Και όλα αυτά σε μια χρονιά που επηρεάστηκε δυσμενώς από την πανδημία.

Να προστεθεί επίσης και το πολύ δυνατό φετινό ξεκίνημα της εισηγμένης, η οποία κατά το πρώτο τρίμηνο έχει καταφέρει να αυξήσει τις ενοποιημένες πωλήσεις της κατά 21,3%.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σχεδόν διπλάσιο θα είναι το ύψος της «αντιστάθμισης ηλεκτρικής ενέργειας» που θα καρπωθούν για το έτος 2020 δεκάδες ελληνικές βιομηχανίες -μεταξύ των οποίων και αρκετές εισηγμένες στο ΧΑ-, εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα «μπόνους» στα φετινά οικονομικά τους αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός της «αντιστάθμισης» έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η άσκηση αυστηρής περιβαλλοντικής πολιτικής να μην ωθήσει τις κοινοτικές βιομηχανίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός ΕΕ, σε χώρες που δεν τηρούν τις απαιτούμενες πολιτικές για περιορισμό του οικολογικού αποτυπώματος.

Έτσι, σε εταιρείες ορισμένων κλάδων που υπάρχει κίνδυνος να «μεταναστεύσουν», τους επιστρέφεται ένα τμήμα του ποσού με το οποίο επιβαρύνθηκαν την προηγούμενη χρονιά από την κατανάλωση ρύπων. Και επειδή το 2020 η τιμή των ρύπων ανέβηκε κατακόρυφα, το ποσό που θα επιστραφεί το 2021 στις ελληνικές παραγωγικές μονάδες θα είναι περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο του 2019 (από τα 42 στα 84 εκατ. ευρώ).

Μεταξύ των εταιρειών που θα επωφεληθούν, περιλαμβάνονται και αρκετές εισηγμένες όπως η Μυτιληναίος, ο όμιλος Viohalco (ElvalHalcor, Cenergy, Σιδενόρ-Sovel), η Αλουμύλ, η Βιοκαρπέτ (Exalco), όπως επίσης οι Επίλεκτος, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και Βαρβαρέσος.

Από το 2021 και μετά, από τις εταιρείες που δικαιούνται «αντιστάθμιση» θα εξαιρεθούν οι κλωστοϋφαντουργίες. Πλην, όμως, η σταδιακή απολιγνιτοποίηση της ελληνικής παραγωγής ενέργειας θα έρθει με τη σειρά της να αποκλιμακώνει, χρόνο με τον χρόνο, τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις των εγχώριων παραγωγικών μονάδων.

 

ALPHA BANK: Στο μήνυμα προς τους εργαζόμενους, με αφορμή την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας Alpha Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Β. Ψάλτης επιβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι κινήσεις εξυγίανσης του ισολογισμού και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσης του επιπέδου κερδοφορίας της τράπεζας.

Στόχος να διατηρήσει η τράπεζα ισχυρά κεφάλαια, μειώνοντας επιθετικότερα τα NPEs. Η ολοκλήρωση της σύνθετης συναλλαγής Galaxy, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, εν μέσω, μάλιστα, συνθηκών πανδημίας, έβαλε τον πήχη ψηλά. Έτσι, το management team θα κληθεί να τρέξει πολλά projects σχεδόν ταυτόχρονα…

Υ.Γ.: Σημειώνεται ότι η νέα Alpha Bank προέκυψε από την απόσχιση και εισφορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του τραπεζικού κλάδου σε νέα τραπεζική εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο 5,08 δισ. ευρώ.
Ελέγχεται, δε, κατά 100% από την εισηγμένη, που μετασχηματίστηκε σε εταιρεία συμμετοχών με την επωνυμία Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v