Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2021

Πίσω από το «ματς» Δένδια με Τσαβούσογλου - Σφηνάκια για Πειραιώς, λιγνιτικά και ΚΕΚΡΟΨ

Πίσω από το «ματς» Δένδια με Τσαβούσογλου - Σφηνάκια για Πειραιώς, λιγνιτικά και ΚΕΚΡΟΨ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Όσο κι αν η σθεναρή στάση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια χθες ανταποκρίνεται στο αίσθημα μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι από διπλωματικής πλευράς, μόνο «καλή αρχή» στις επαφές με την Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί το on camera λεκτικό «ματς» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας.

Πρώτον, διότι τέτοιου είδους διαπραγματευτικές διαδικασίες, αν κι εφόσον φιλοδοξούν να έχουν ουσία, ξεκινούν με δημόσια ανταλλαγή φιλοφρονήσεων σε υψηλό επίπεδο (ακόμη κι αν πέφτει το σχετικό ξύλο πίσω από τους προβολείς). Και δεύτερον, διότι στο τρέχον διεθνές πλαίσιο είναι δύσκολο να πει κάποιος, ποιος βγήκε ωφελημένος, όχι στην κοινή γνώμη της κάθε χώρας αλλά στο ευρύτερο ακροατήριο των τρίτων… δυνάμεων.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου κάλυψε πλήρως τον κ. Δένδια (έναν από τους λίγους υπουργούς που φέρεται να έχει έντονη δική του άποψη επί των αρμοδιοτήτων του, έναντι του… επιτελικού κράτους) πρέπει να καταγραφεί. Αλλα δεν φωτίζει επαρκώς το γεγονός ότι ο ίδιος απάντησε στην αναφορά Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας» με δημόσιο άνοιγμα περίπου όλης της (απόλυτα γνωστής προφανώς και στους Τούρκους) βεντάλιας των ελληνικών θέσεων…

Εδώ δηλαδή δεν είχαμε "tit for tat" αλλά tit και tat, tat, tat, tat, με ρυθμό... ριπής!

Το οποίο και έδωσε βάση σε ορισμένες τάσεις, εντός αλλά και εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, να πανηγυρίζουν για de facto αυτονόμηση του κ. Δένδια από πολιτικές τύπου «Ελσίνκι» και προσέγγιση με θέσεις Κώστα Καραμανλή, έως ακόμη και για έντεχνο... σαμποτάρισμα των διερευνητικών επαφών.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Επί ποδός… πολέμου βρίσκονται στην Tράπεζα Πειραιώς, ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, προκειμένου να εγκρίνει το εύρος της τιμής.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό όσον αφορά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση είναι άκρως ενθαρρυντικά, γεγονός που φαίνεται ιδιαίτερα στο πρόσωπο του προέδρου της τράπεζας Γιώργου Χαντζηνικολάου.

Ο πρόεδρος μαθαίνουμε πως είναι ιδιαίτερα ευδιάθετος και μεταδίδει τη θετική του ενέργεια στους συνομιλητές του. Εξάλλου φάνηκε και στη γενική συνέλευση των μετόχων, όταν αναφέρθηκε στο θέμα και είπε ότι «το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο και επιτρέπει στα στελέχη της τράπεζας να αισιοδοξούν»…

 

ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: Όλα του γάμου δύσκολα και ο καιρός… κατά της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας. Οι ασυνήθιστες, για την εποχή, χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή επιτάσσουν μικρή παράταση στη λειτουργία των δύο μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς, 3 και 4. Οι μονάδες κανονικά μηδενίζουν τις ώρες λειτουργίας τους τα ξημερώματα της 18ης Απριλίου, σε δύο μέρες, δηλαδή.

Έλα, όμως, που είναι αναγκαίες για την τηλεθέρμανση της περιοχής. Και όχι μόνο για τη θέρμανση των σπιτιών, αλλά και των νοσοκομείων, που την έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, λόγω Covid-19. Το θέμα έφθασε στο ΥΠΕΝ και τώρα αναζητείται φόρμουλα, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν αναμμένες ως τα τέλη Μαΐου.

Για να δούμε, θα επικρατήσει ο… καιρός και θα παραμείνουν ζεστά σπίτια και νοσοκομεία έστω και για λίγο ακόμη ή θα υπερισχύσουν οι αυστηρές επιταγές της Κομισιόν;

 

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Για τη φετινή σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη, όπως την περιγράφει η ίδια η Ένωση του κλάδου (EURATEX), σας έχει ήδη ενημερώσει το Euro2day.gr.

Η εικόνα αυτή άλλωστε επιβεβαιώνεται και από στελέχη της ελληνικής νηματουργίας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των εταιρειών τους προς τη Γηραιά Ήπειρο. «Αν μας έλεγαν τον περασμένο Οκτώβριο ή Νοέμβριο το πόσο θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα στη συνέχεια, δεν θα το πιστεύαμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ευχάριστο ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στον ζητούμενο όγκο αλλά και στο αυξημένο επίπεδο των τιμών στα νήματα. Αν τώρα -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει χρηματιστηριακός αναλυτής- μια εταιρεία του κλάδου (όπως για παράδειγμα κάθε χρόνο κάνει η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου) έχει προαγοράσει από το φθινόπωρο σε χαμηλές τιμές ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ετήσιων αναγκών της σε βαμβάκι (πρώτη ύλη), τότε είναι πολύ πιθανόν να δει μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο το ποσοστό κέρδους της να διευρύνεται σημαντικά.

ΥΓ: Η νέα επένδυση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, που θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 35%, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και θα είναι σε θέση να ενισχύσει την εισηγμένη εταιρεία από το 2022 και μετά.

 

ΚΕΚΡΟΨ: Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, που αναγνώριζε στην Κέκροψ την κυριότητα στο οικόπεδο-φιλέτο 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό, πέτυχε το ελληνικό Δημόσιο, παραπέμποντας την όλη υπόθεση στο Άρειο Πάγο και απομακρύνοντας χρονικά την τελική έκβαση.

Το θέμα εκκρεμεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, καθώς ξεκίνησε το 1988, όταν το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης. Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, αλλά το Δημόσιο άσκησε έφεση, η οποία το 2014 έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών. Με τη σειρά της, η διοίκηση της Κέκροψ κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018. Ως εκ τούτου, το ζήτημα επανεξετάστηκε στο Εφετείο τον Δεκέμβριο του 2018, με την απόφαση να γίνεται γνωστή τον Ιούνιο του 2019.

Η Κέκροψ υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, με σειρά επιδηλωτικών πράξεων, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι η εκ των υστέρων διεκδίκηση αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου, όπως έκρινε άλλωστε και ο Άρειος Πάγος.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος της διεκδικούμενης έκτασης είναι οικοδομήσιμο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, ωστόσο η αξία της ενδεχόμενη εκμετάλλευσης είναι σημαντική και αποτελεί τη σημαντικότερη περιουσία της εταιρείας.

Μετά την αποδοχή της αναίρεσης και την ανακοίνωση της εισηγμένης, φαίνεται ότι η υπόθεση θα ξαναεκτιμηθεί στον Άρειο Πάγο, βάζοντας ωστόσο «πάγο» στα σχέδια αξιοποίησης. Πάντως η χθεσινή χρηματιστηριακή αναταραχή που προκάλεσε η διαρροή της παραπάνω εξέλιξης άγγιξε μόνο τον έναν από τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας, οδηγώντας σε πτώση τις μετοχές της Ιντρακόμ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της Κέκροψ είναι η Intradevelopment (όμιλος της Ιντρακόμ) με 34,32% και η ΓΕΚ Τέρνα με 37,48 %.

Ποσοστό 6,69% κατέχει επίσης η Αlpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v