Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2021

Η θλιβερή σύγκριση των σκανδάλων Wirecard - Folli Follie, σφηνάκια για ΔΕΗ και τις τιμές του… ΕΝΦΙΑ

Η θλιβερή σύγκριση των σκανδάλων Wirecard - Folli Follie, σφηνάκια για ΔΕΗ και τις τιμές του… ΕΝΦΙΑ

WIRECARD: Εκφράσεις όπως «έπεσαν κεφάλια» και «πολιτικός σεισμός» ταιριάζουν γάντι σε όσα διαδραματίζονται στη Γερμανία, στη σκιά του σκανδάλου της Wirecard που συγκλόνισε πριν από μερικούς μήνες τη χώρα.

Η περιγραφή και μόνο των όσων γίνονται, αρκεί για να προκαλέσει θλίψη σε όσους κάνουν συγκρίσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης με το σκάνδαλο της Folli Follie, που αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και κόστισε πολλά εκατομμύρια στους επενδυτές.

Η παραδοχή ότι αγόρασε και πούλησε μετοχές της Wirecard έβαλε τέλος σε μια καριέρα 30 ετών του Ralf Bose, επικεφαλής της ελεγκτικής αρχής Apas. Δεν είναι ο μόνος. Το σκάνδαλο κόστισε τη θέση του Andreas Loetscher, επικεφαλής του ελεγκτικού τμήματος της Deutsche Bank, που ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο της Wirecard, του Alexander Schütz, μέλους Επιτροπής Ελέγχου της τράπεζας και του Edgar Ernst, επικεφαλής της ελεγκτικής αρχής για τα λογιστικά (FREP).

Το πολιτικό θερμόμετρο δε αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», καθώς όπως διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής κάλεσε για «ανάκριση» την Αγκελα Μέρκελ και τον Ολαφ Σολτς, πέντε μόλις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στη χώρα! 

Η καγκελάριος θα κληθεί να απαντήσει το γιατί έκανε λόμπι υπέρ της Wirecard στην Κίνα, παρότι υπήρχαν ήδη ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για απάτη. Από τον υπουργό Οικονομικών ζητούνται εξηγήσεις ως προς το πώς η BaFin, η γερμανική Επ. Κεφαλαιαγοράς, της οποίας έχει την εποπτεία, όχι μόνο δεν κατάφερε να ανακαλύψει την απάτη, αλλά κυνήγησε τους επενδυτές που σορτάρισαν τη μετοχή, αφότου οι Financial Times άρχισαν να αποκαλύπτουν το σκάνδαλο.

Η πληγή που άφησε το σκάνδαλο της Folli Follie στην Ελλάδα θα αργήσει να επουλωθεί. Κανείς, όμως, από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών δεν ανέλαβε ευθύνες, ενώ η υπόθεση ακόμα δεν έχει φτάσει στο ακροατήριο.

Η ζωή απλά συνεχίζεται…

ΔEΗ Ι: Σιγή ιχθύος κρατά η Επιχείρηση για το καυτό θέμα των διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια. Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές καταστάσεις της εταιρείας, ωστόσο, επιμένει ότι θα πρέπει να καλύπτεται το κόστος του Προμηθευτή.

Στις οικονομικές καταστάσεις υπενθυμίζεται και μια ιστορία από τα παλιά. Ηταν το 2017, όταν έγινε το πρώτο «ντου» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που ερεύνησε το κατά πόσο υπάρχει «δεσπόζουσα θέση» της επιχείρησης στη χονδρεμπορική αγορά. Τον Μάρτιο του 2021, η Κομισιόν επανήλθε και ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη διαδικασία για τη διερεύνηση του θέματος.

Οριστική απόφαση ακόμα δεν υπάρχει, αλλά η ΔΕΗ δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κομισιόν. Παραδέχεται, παράλλληλα, ότι μια καταδικαστική απόφαση θα επηρέαζε τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

 

ΔEΗ ΙΙ: Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μητρικής Εταιρείας στις 23 Μαρτίου 2021 εγκρίθηκε και στις 24 Μαρτίου 2021 υπεγράφη, με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ΔEΗ-ΚΗΕ και των Πρωτοβαθμίων Σωματείων, νέα τριετής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την περίοδο 2021-2024. Η ΕΣΣΕ περιλαμβάνει θεσμικές και μισθολογικές ρυθμίσεις και κυρίως ορίζει τους όρους απασχόλησης μέσω τηλεργασίας.

Το συνολικό επιπλέον κόστος για το σύνολο του Ομίλου στη διάρκεια των τριών ετών φτάνει περίπου στα €78 εκατ.

 

ΕΝΦΙΑ: «Δεν νομίζω πως θα τα χαλάσουμε, θα τα βρούμε». Με τη φράση αυτή, στέλεχος το οποίο εμπλέκεται στις συζητήσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης απαντά στο ερώτημα εάν έχει κλειδώσει η απόφαση να μην υπάρξουν αλλαγές στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, όπως επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.

Για την ιστορία, αρχές του έτους, στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να τελειώσει η άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια, να γίνουν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ στη βάση των πρόσθετων εσόδων που θα «γεννούσε» η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Το σχέδιο, όμως, δεν έλαβε υπόψη το lockdown που ακόμα συνεχίζεται. Γι' αυτό και τώρα, όπως έγραψε το Euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να μην αλλάξει τίποτα στον φετινό ΕΝΦΙΑ αλλά να είναι έτοιμη η μεταρρύθμιση για το 2022.

Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, θα ήθελαν να τρέξουν οι αλλαγές άμεσα. Αν κρατηθεί μέχρι τέλους το «δεν νομίζω πως θα τα χαλάσουμε, θα τα βρούμε» για φέτος, μπορούν όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους από τώρα.

Ούτε αυξήσεις ούτε όμως και μειώσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v