Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2021

Ο Ινδός που αγοράζει κουλουράδες, η στροφή Wolt στο μετρητό, τα πετρέλαια και μια κακία!

Ο Ινδός που αγοράζει κουλουράδες, η στροφή Wolt στο μετρητό, τα πετρέλαια και μια κακία!

ΝΤΙΛ: Ινδός επενδυτής αγοράζει τους «Κουλουράδες». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Switz Group που έχει τοποθετήσει κεφάλαια σε ελληνικές εταιρείες όπως Olympic Foods, Κρητών Άρτος και CSM Hellas βρέθηκε σε διαπραγματεύσεις με τους μετόχους της αλυσίδας «Κουλουράδες» κι έκλεισε συμφωνία να προσθέσει το αναπτυσσόμενο concept στο χαρτοφυλάκιό του.

Ο Ινδός μεγαλοεπενδυτής Taizoon Khorakiwala του Switz Group, που μπήκε στην ελληνική αγορά το 2017 με σκοπό να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στα επόμενα 2-3 χρόνια, εξακολουθεί να αναζητά ευκαιρίες στην αγορά τροφίμων.

Στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, με τους «Κουλουράδες» θα ενισχυθεί η θέση του ομίλου στην τοπική αγορά εστίασης. Το δίκτυο, που δημιούργησε ο αρτοποιός Δημήτρης Γρίβας, ξεκίνησε από ένα μαγαζί με κύριο προϊόν το κουλούρι Θεσσαλονίκης στην... Αθήνα το 2005.

Πλέον έχει φτάσει να αριθμεί 140 καταστήματα και φέρεται να σχεδιάζει επέκταση σε Αυστραλία, Ισπανία και Νέα Υόρκη.

 

ΜΕΤΡΗΤΑ: Καλός ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνολογία, αλλά πολλοί προτιμούν ακόμα το… cash. Αυτό φαίνεται ότι είχε κατά νου η Wolt, που αποφάσισε να δέχεται και μετρητά για τις πληρωμές στις παραγγελίες μέσω της πλατφόρμας της.

Η κίνηση έχει ως στόχο να διευρυνθεί το πελατειακό κοινό, καλύπτοντας και όσους ακόμα δεν τα πάνε καλά με τις κάρτες. Δεν είναι η μόνη κίνηση που έχει στόχο την επέκταση. Η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα στο λιανεμπόριο με «dark stores» μέσω της θυγατρικής της Wolt Market, χτίζοντας δίκτυο συνεργασιών, με πιο πρόσφατη αυτή με την αλυσίδα Μουστάκας, ενώ επεκτείνεται γεωγραφικά με στόχο την πλήρη κάλυψη του λεκανοπεδίου, σε πρώτη φάση.

Το επιτελείο της εκτιμά ότι θα αυξηθεί η ζήτηση, επιτρέποντας τη χρήση μετρητών στις συναλλαγές. Εχει κατά νου έρευνες που δείχνουν ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που προτιμούν τις «ανέπαφες» συναλλαγές, αλλά τα μετρητά κερδίζουν τις κάρτες στις μικρές συναλλαγές.

Σε μια έρευνα της ΕΚΤ πέρυσι το καλοκαίρι, οι 4 στους 10 συμμετέχοντες απάντησαν ότι από την έναρξη της πανδημίας χρησιμοποίησαν μετρητά με πολύ μικρότερη συχνότητα αλλά σχεδιάζουν να διατηρήσουν τη συνήθεια και μετά την πανδημία.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι «one to one» συναντήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών με τις εισηγμένες εταιρείες ενεργειακού κλάδου (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Ελινόιλ-Revoil), στο πλαίσιο του πρώτου Συνεδρίου Ενέργειας που διοργανώνει το ΧΑ.

Η ουσία είναι ότι οι διοικήσεις των δύο εισηγμένων εταιρειών του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών είναι ικανοποιημένες γιατί κατάφεραν πέρυσι να πετύχουν σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα κόντρα στην πανδημία, ενώ παράλληλα δρομολογούν σειρά επεκτατικών κινήσεων, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη αγορά της ενέργειας.

Από την πλευρά της, η Revoil θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης του τραπεζικού της δανεισμού (στόχος -4 εκατ. ευρώ σε κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια), ενώ παράλληλα προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στις ΑΠΕ (60 Mw την επόμενη πενταετία), να αυξήσει τις πωλήσεις καυσίμων σε ναυτιλία και βιομηχανία, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να εισέλθει στην αγορά του φυσικού αερίου, αρχικά απευθυνόμενη στους βιομηχανικούς πελάτες και όταν η αγορά ωριμάσει, μέσω επιλεγμένων πρατηρίων στην αυτοκίνηση.

Όσο για την Ελινόιλ, πέρα από την αύξηση των εξαγωγών της, απώτερος στόχος της είναι να μετεξελιχθεί από μια ισχυρή πετρελαϊκή εταιρεία σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο. Ήδη έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα για τα επόμενα χρόνια προγραμματίζει την είσοδό της στην ηλεκτροκίνηση και δρομολογεί συνεργασίες για να διεκδικήσει μερίδια σε νέες αγορές, όπως αυτές του LNG, του CNG και του φυσικού αερίου.

ΥΓ: Το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση στην εγχώρια αγορά κατέγραψε πτώση της τάξεως του 20%, ωστόσο αναμένεται ένα καλύτερο δεύτερο φετινό εξάμηνο, το οποίο θα έχει συνέχεια και μέσα στο 2022.

 

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ: Συσσωρευμένη είναι η πίεση λόγω του πολύμηνου lockdown, οπότε ας ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα. Ο λόγος για την παρατήρηση που καταγράφηκε και στα social media και αφορά στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για την πορεία ανοίγματος της οικονομίας και τις ημέρες των γιορτών.

Ποια είναι αυτή; Ότι το σύνολο των λέξεων της χθεσινής τηλεοπτικής του δήλωσης ήταν ακριβώς… 666.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v