Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2021

Το Green retail ανθίζει και στην Ελλάδα - Νέες εξελίξεις σε Μαρίνα Καλαμαριάς και Γούρνες

Το Green retail ανθίζει και στην Ελλάδα - Νέες εξελίξεις σε Μαρίνα Καλαμαριάς και Γούρνες

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Ο διαγωνισμός που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για την 35ετή παραχώρηση της μαρίνας στην Αρετσού παρατάθηκε κατά ένα δίμηνο, ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ήδη ενεργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο data room του διαγωνισμού κατ’ αρχάς ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ήδη πέντε επενδυτικά σχήματα, τα οποία ζητούν περαιτέρω στοιχεία προκειμένου να τοποθετηθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού στις 14 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προβλέπει τη δημιουργία short list και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών σε δεύτερη φάση.

Πάντως η υπόθεση της Αρετσούς (επισήμως Μαρίνα Καλαμαριάς) έχει δημιουργήσει αντιδράσεις τοπικών φορέων (του Δήμου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.α.), οι οποίοι δεν αντιτίθενται στον διαγωνισμό αλλά στη Στρατηγική Μελέτη Περιβάλλοντος (ΣΜΠΕ) για το έργο.

Στο στόχαστρο, κυρίως, είναι ο συντελεστής δόμησης που προτείνεται.

ΓΟΥΡΝΕΣ: Μιας και πιάσαμε τους διαγωνισμούς, να πούμε ότι μία ημέρα μετά, την 15η Ιουλίου, διενεργείται και ο fancy διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Κι αν η εβδομάδα περιείχε «είδηση» για το μεγάλο Ελληνικό, αντίστοιχα έφερε νέα και για το «μίνι» Ελληνικό (όπως χαρακτηρίζεται) στην Κρήτη, καθώς δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ (Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου).

Η «βούλα» του Π.Δ. δίνει πλέον ξεκάθαρο πλαίσιο για την αξιοποίηση των 345 στρεμμάτων της έκτασης, όπου προβλέπεται η δημιουργία καζίνου, resorts, κατοικιών, αθλητικών χώρων, εμπορικών κέντρων και άλλων αναπτύξεων (γι’ αυτό εξάλλου απέκτησε και «ταύτιση» με το Ελληνικό…).

Το ΤΑΙΠΕΔ στο μεταξύ διενεργεί και τον διαγωνισμό για την επιλογή ανεξάρτητου αποτιμητή για την εκτίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου, έτσι ώστε στην one of διαδικασία του συγκεκριμένου διαγωνισμού να αξιολογήσει άμεσα τον πλειοδότη.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, ήδη 10 επενδυτικά σχήματα έχουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού, ενώ ένας εκ των ενδιαφερομένων είναι η εταιρεία Dimand.

 

«ΠΡΑΣΙΝΑ» ΜΑΓΑΖΙΑ: Οι πιστοποιήσεις ενεργειακής βιωσιμότητας για τα κτίρια γραφείων αποτελούν πλέον κάτι σαν «διαβατήριο μίσθωσης». Η τάση υποστηρίζεται κυρίως από τη ζήτηση (πολυεθνικές αλλά και εγχώριες εταιρείες), αλλά και από τις ΑΕΕΑΠ και τους develοpers που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η τάση είναι ήδη ισχυρή για τα τουριστικά ακίνητα (καθώς υπάρχουν πελάτες -ιδιαιτέρως γαλαντόμοι- που αναζητούν «πράσινα» πιστοποιητικά πριν το booking), αλλά εσχάτως αναδεικνύεται η απαίτηση και για «πράσινους» εμπορικούς χώρους. Ήδη, μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι (Inditex, H&M κ.α.) θέτουν όρους στις συμβάσεις μίσθωσης και εξαρτούν την επέκτασή τους από αυτούς.

Στο πεδίο αυτό, η «μπάλα» πάει στις νέες αναπτύξεις, καθώς η εγχώρια αγορά εμπορικών ακινήτων είναι πεπαλαιωμένη (πλην malls). Ταυτόχρονα, όμως, τόσο η υπόσχεση πως το Ελληνικό και οι όποιοι εμπορικοί χώροι δημιουργηθούν εκεί θα είναι «πράσινοι», συν τις επενδύσεις που προετοιμάζουν μεγάλοι developers (μόνο στον Πύργο Πειραιά θα διατεθούν 6.500 τ.μ. εμπορικών χώρων με πιστοποίηση ενεργειακής βιωσιμότητας), δημιουργούν μια νέα δυναμική για το «green retail».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v