Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2021

Μια ανάσα από το νέο ντιλ η Quest - Οι χήρες, ο ΕΦΚΑ και η εμπλοκή στο Υπ. Εργασίας

Μια ανάσα από το νέο ντιλ η Quest - Οι χήρες, ο ΕΦΚΑ και η εμπλοκή στο Υπ. Εργασίας

ΦΕΤΑ: Συνεδρίασε χθες η νεοσυσταθείσα επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις παραβάσεις γύρω από τα προϊόντα ΠΟΠ. Βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν η υπόθεση της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος για τη νοθευμένη φέτα. Σήμερα αναμένεται η απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιωάννης Βιτάλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ, έκανε χθες δήλωση ζητώντας εμμέσως αυστηρές ποινές για τις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ύπαρξη ευθυνών και ειδικότερα στις περιπτώσεις υπότροπων παραβατών.

Αναψαν σοβαρές φωτιές στον κλάδο...

 

QUEST: Πολύ κοντά στο να «κλείσει», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει «κλειδώσει» είναι το ντιλ της πώλησης της Cardlink από τον όμιλο Quest στην ιταλική Nexi, μεταδώσαμε νωρίτερα. Τελικά, όμως η έκπληξη έγινε, η Cardlink πουλήθηκε, αλλά όχι στη Nexi αλλά στη Worldline.

Οπως σημειώναμε, η πρόθεση να πουληθεί η Cardlink (είτε στη Nexi είτε ενδεχομένως σε κάποιον άλλο «παίκτη») δεν οφείλεται στην έλλειψη κερδοφορίας (αντίθετα, η φετινή πορεία της θυγατρικής της Quest αναμένεται έντονα ανοδική, απαλλαγμένη από το περυσινό έκτακτο κόστος), αλλά στην τάση συγκέντρωσης του κλάδου σε ελάχιστους oμίλους παγκοσμίως (ίσως να μετρούνται στα δάχτυλα ενός χεριού).

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το deal, θα εισρεύσει στην Quest ένα πολύ σημαντικό ποσό ρευστότητας, το οποίο θα προστεθεί στο ήδη θετικό καθαρό ταμείο του oμίλου της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διευρύνει τα «παραδοσιακά» σχέδια της διοίκησης για επενδύσεις και εξαγορές.

Άλλωστε χθες, η διοίκηση ανέβασε τον πήχη των φετινών επενδύσεων κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, αναβλήθηκε για ένα μήνα η περικοπή των συντάξεων χηρείας για όσους δικαιούχους μετά από 3 χρόνια λαμβάνουν άλλη σύνταξη ή εργάζονται. Μάλιστα, οι επιζώντες σύζυγοι που είδαν ξαφνικά, τις προηγούμενες ημέρες, τις συντάξεις χηρείας να μειώνονται, έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου ώστε να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξή τους χωρίς περικοπές.

Πριν από την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας βέβαια, είχε προηγηθεί η παραδοχή της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι υπήρξε πρόβλημα. Δεν είχε όμως αποφασιστεί η αναβολή των περικοπών. Είχε απλώς ανακοινωθεί ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι και εάν υπάρχουν λάθη, τα ποσά που παρακρατήθηκαν, θα επιστρέφονταν.

Υπενθυμίζεται πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο - δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50%. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα, με το νόμο να ορίζει ότι το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 360 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ, τη Δευτέρα, ανέφερε ότι εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία, υπήρξαν κάποιες «εκ παραδρομής» περικοπές… Μάλιστα, δεσμευόταν ότι εάν και όπου αυτό συνέβη, η περικοπή είναι προσωρινή, οι περιπτώσεις αυτές θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα και τα ποσά θα επιστραφούν.

Βέβαια, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά αυτά θα επιστραφούν σε όλους, για τον μήνα Ιούνιο, είτε απασχολούνται ή εισπράττουν άλλη σύνταξη είτε όχι.

Κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε «σοβαρή εμπλοκή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v