Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2021

Τα ΕΛΠΕ και ο μικροεπενδυτής που ταπείνωσε την Exxon - Η καρατόμηση και η διαδοχή στον ΕΦΚΑ

Τα ΕΛΠΕ και ο μικροεπενδυτής που ταπείνωσε την Exxon - Η καρατόμηση και η διαδοχή στον ΕΦΚΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μια πρωτοφανής εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας ίσως είναι αρκετή για να εξηγήσει την απόφαση των Ελληνικών Πετρελαίων να κάνουν την «πράσινη στροφή» και να επενδύσουν 1,7 δισ. ευρώ στην καθαρή ενέργεια, με στόχο την παραγωγή 2 GW από ΑΠΕ το 2030.

Στη Γενική Συνέλευση της Exxon την περασμένη εβδομάδα, ακτιβιστές μέτοχοι που τάσσονταν υπέρ της στροφής του τεράστιου ομίλου στην καθαρή ενέργεια πέτυχαν να εκλέξουν δύο μέλη στο Δ.Σ.

Της προσπάθειας ηγήθηκε ένα fund, το Engine No. 1, που κατέχει κάτω από 1% των μετοχών, κατάφερε όμως να πείσει κολοσσούς όπως η BlackRock να συνταχθούν μαζί του.

Χαρακτηριστικό δε είναι ότι σύμφωνα με αναλυτές, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε χάσει το μάνατζμεντ του ομίλου ψηφοφορία που αφορούσε την εκλογή μελών Δ.Σ.

ΕΦΚΑ: Η απομάκρυνση του Χρήστου Χάλαρη από τα ηνία του ΕΦΚΑ, για όσους γνωρίζουν εκ των έσω τα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν θεωρήθηκε «κεραυνός εν αιθρία», καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που υπήρχαν, τόσο στον τρόπο διοίκησης όσο και στην αποτελεσματικότητα των δράσεων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να θέσει στο πλευρό της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ «ομάδα κρούσης» για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Μάλιστα, ένας εκ των μελών της ομάδας αυτής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναλαμβάνει την κενή θέση του υποδιοικητή (ο πρώην υποδιοικητής Κ. Τσαγκαρόπουλος είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ΝΑΤ), υπεύθυνου για τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ.

Όπως έκπληξη δεν αποτελεί και η επιλογή του Παναγιώτη Δουφεξή. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Με την κοινωνική ασφάλιση ασχολείται από το 2007 και είχε συμμετοχή σε διάφορες θεσμικές παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μέχρι πρότινος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ. Έχει διατελέσει, επίσης, διευθυντής των γραφείων των κ. Βρούτση και Χατζηδάκη.

Είναι γνώστης της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και των προβλημάτων του ΕΦΚΑ, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε δύσκολες καταστάσεις, είναι φιλικός και προσιτός στις σχέσεις του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, ενώ θεωρείται άνθρωπος της εμπιστοσύνης του κ. Χατζηδάκη.

Το έργο βέβαια που αναλαμβάνει είναι δύσκολο και θα χρειαστεί όλες τις δυνάμεις στο πλευρό του. Κυρίως δε, τους εργαζόμενους, διευθυντές αλλά και απλούς υπαλλήλους, οι οποίοι λόγω της κακής σχέσης τους με τον απελθόντα διοικητή, έψαχναν ευκαιρία να φύγουν...

 

INFORM ΛΥΚΟΣ: Μέρισμα ύψους 823.134 ευρώ ή 0,04 ευρώ ανά μετοχή θα προτείνει για διανομή η διοίκηση της Inform Λύκος στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 18ης Ιουνίου. Με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ΧΑ (1,55 ευρώ), προκύπτει μερισματική απόδοση της τάξεως του 2,6%.

Πέρυσι, η εισηγμένη εταιρεία είχε μοιράσει 0,04 ευρώ τον Ιούλιο και επιπλέον 0,05 ευρώ το Νοέμβριο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

Αξιοσημείωτο είναι πως (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) η εισηγμένη εταιρεία από την αρχή του 2015 έως και το φετινό καλοκαίρι θα έχει μοιράσει αθροιστικά στους μακροχρόνιους επενδυτές της 1,47 ευρώ ανά μετοχή, ή αθροιστικά 30,25 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Ιnform Λύκος βρίσκεται στα 32 εκατ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v