Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2021

Η πικρή αλήθεια για τα τιμολόγια ρεύματος - Πρώην μεγαλοεκδότης ψάχνει «big business» στο λιανεμπόριο

Η πικρή αλήθεια για τα τιμολόγια ρεύματος - Πρώην μεγαλοεκδότης ψάχνει «big business» στο λιανεμπόριο

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Με τη ΔΕH ξεκίνησε η ΡΑΕ, για να διερευνήσει υψηλές χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, για τις οποίες παραπονέθηκαν στον Ρυθμιστή μεμονωμένοι καταναλωτές αλλά και ενώσεις τους. Πρόκειται για χρεώσεις που αποδίδονται σε ρήτρες που έχουν βάλει στα τιμολόγια οι προμηθευτές και για τις οποίες οι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί.

Η ΔΕΗ έχει ρήτρα CO2 από τον Σεπτέμβριο του 2019, την οποία ενεργοποίησε τον Μάιο, λόγω της ανιούσας στις τιμές ρύπων CO2. Οι εναλλακτικοί προμηθευτές, με την έναρξη του target model, έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγιά τους ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ). Οπότε, ανάλογα με το πώς κινούνται οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος προσαρμόζονται και οι χρεώσεις στα τιμολόγιά τους.

Για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση ΡΑΕ-ΔEΗ τηρείται σιγή ιχθύος από τον Ρυθμιστή. Η στήλη, ωστόσο, πληροφορείται ότι η ΡΑΕ δεν δίνει έμφαση στο αν έγινε λάθος στην τιμολόγηση, αν, με απλά λόγια, υπήρξε καταχρηστική συμπεριφορά από την πλευρά των προμηθευτών, αλλά στο αν τηρήθηκαν οι συνθήκες διαφάνειας για την ενημέρωση των πελατών τους. Αν, δηλαδή, οι αναπροσαρμογές των χρεώσεων που εντοπίζονται στα τιμολόγια κρύβονται μόνο στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων ή είναι σαφείς όλοι οι όροι της τιμολόγησης που ακολουθείται.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο κύκλος συναντήσεων της ΡΑΕ με τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Ας το έχουν, όμως, υπόψη, καλού κακού, όλοι οι καταναλωτές από δω και πέρα: με το target model από τη μία και τις τιμές των ρύπων-ασανσέρ, ίσως πρέπει να ξεχάσουν τη σταθερότητα τιμών που απολάμβαναν στον παρελθόν.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου στην περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Αυτές τις ημέρες, οι ζυμώσεις που πραγματοποιούνται με επίκεντρο το εν λόγω ακίνητο εστιάζουν όχι μόνο στο τίμημα αλλά και στον τρόπο καταβολής του. Δεδομένου ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός δεν προχώρησε αυτή τη φορά, η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο των 330 στρεμμάτων θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 55 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού.

Ωστόσο, η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να ρίξει πολύ χαμηλά το τίμημα, λόγω της υψηλής αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου.

Έτσι, το σενάριο που επεξεργάζεται είναι η καταβολή του τιμήματος με δόσεις, έτσι ώστε το πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό για τους εν δυνάμει επενδυτές.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες, παράλληλα, αναμένεται να «τρέξει» και ο έτερος διαγωνισμός για το όμορο ακίνητο της ΕΝΑΕ…

 

ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ... ΜΠΙΖΝΕΣ: Προσκλήσεις σε προμηθευτές μοιράζει επιχειρηματίας, πασίγνωστος στο παρελθόν για τις δραστηριότητές του στον χώρο του Τύπου, που, όμως, δεν του βγήκαν, ο οποίος φέρεται να φιλοδοξεί να μπει στο κλαμπ των ισχυρών του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Στις επαφές του υποστηρίζει ότι έχει… πλάτες, ομάδα επιχειρηματιών αλλά και διεθνές fund με έδρα το Λονδίνο, το οποίο διαρρέει ότι θα επενδύσει πολλά εκατ. ευρώ, ίσως και 180, σε μια τριετία.

Ψηλά βάζει και τον πήχη, στα 200 περίπου καταστήματα, με τα πρώτα 20 να αναμένονται βόρεια και νότια της Αθήνας, ενώ φέρεται να προσβλέπει σε τζίρους που θα μετρούνται σε… δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο το καλάθι, αν κρίνουμε από το παρελθόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v