Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2021

Η νέα εθελουσία της ΕΤΕ και οι αγορές ομολόγων από την Πειραιώς

Η νέα εθελουσία της ΕΤΕ και οι αγορές ομολόγων από την Πειραιώς

ΕΘΝΙΚΗ - ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ: Πρόβλεψη 53 εκατ. ευρώ, για νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ή για αποχωρήσεις υπαλλήλων, που κάνουν φέτος χρήση του περσινού, πήρε στο α' τρίμηνο του 2021 η Εθνική.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στο δ’ τρίμηνο του 2020 άλλη μια πρόβλεψη 152 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Στο περσινό πρόγραμμα εθελουσίας συμμετείχαν 863 εργαζόμενοι από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου. Αριθμός χαμηλότερος των προσδοκιών της διοίκησης, εξού και τα κίνητρα αποχώρησης παρέμειναν, σιωπηλώς, διαθέσιμα και φέτος.

Οι προβλέψεις-μαμούθ δείχνουν πάντως ότι από φθινόπωρο θα προσφερθεί νέο πρόγραμμα…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-MREL: Στις 15 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Αρχή Εξυγίανσης (Single Resolution Board - SRB) έστειλε στις εγχώριες τράπεζες την απόφαση, με την οποία ορίζει την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities - MREL) μέχρι το τέλος του 2025.
Οι παραπάνω απαιτήσεις βασίζονται στην Οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση («BRRD2»), η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με νόμο, που ψηφίστηκε στις 18 Μαΐου.

Η ανακοίνωση καθορίζει, επίσης, τις ενδιάμεσες απαιτήσεις MREL, που πρέπει να πληρούνται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Εξού και ξεκίνησαν οι εκδόσεις senior preferred bonds από τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου, ο όμιλος αγόρασε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), συνολικής ονομαστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, το 1 δισ. ευρώ κατηγοριοποιήθηκε στο χαρτοφυλάκιο χρεωστικών τίτλων (σ.σ. αυτά που ανταλλάχθηκαν στο swap του Ιανουαρίου), που αποτιμώνται στο αποσβεσμένο κόστος και τα 900 εκατ. ευρώ στην εύλογη αξία.

Επιπρόσθετα, αγόρασε ξένα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ.

 

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αξιοσημείωτα μερίδια αγοράς σε χορηγήσεις (σ.σ. της τάξης του 10%) έχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου σε Ιωάννινα και δευτερευόντως στους υπόλοιπους νομούς του γεωγραφικού διαμερίσματος.

Η διοίκησή της, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε, πολλές φορές, ότι διαθέτει τα εξής συγκριτικά πλεονεκτήματα στις χορηγήσεις δανείων, σε σχέση τις κεντροποιημένες διαδικασίες των συστημικών τραπεζών: γνώση της τοπικής αγοράς μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αμεσότητα και τέλος, ευελιξία διαδικασιών.

Αυτά ακούνε στο ΥΠΟΙΚ και… γκαζώνουν τις συστημικές τράπεζες να αλλάξουν προσέγγιση ως προς τις χορηγήσεις δανείων σε -βιώσιμες- μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v