Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2021

Τα μπρος-πίσω του Paulson και η Alpha Bank - ΕΛΤΑ:«Γράψτε λάθος» για την ενέργεια

Τα μπρος-πίσω του Paulson και η Alpha Bank - ΕΛΤΑ:«Γράψτε λάθος» για την ενέργεια

ALPHA BANK: Απορίες και ισχυρό προβληματισμό δημιουργούν στα εγχώρια κέντρα αποφάσεων τα συνεχόμενα μπρος-πίσω του John Paulson, όσον αφορά στη συμμετοχή του στην προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου ως 800 εκατ. ευρώ της Alpha Services & Holdings καθώς και ο τρόπος τον οποίο επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει.

Ο άλλοτε «μάγος» των hedge funds αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών του ομίλου Alpha, με δηλωμένο ποσοστό 7,32% (σ.σ. το υφιστάμενο ποσοστό του κινείται στο 5,5%).

Παρότι αρχικά εκδήλωσε τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της ΑΜΚ, εν συνεχεία πείστηκε από το πλάνο της διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες που έφθαναν στα αυτιά του Χαμαιλέοντα από έγκυρες πηγές.
Φέρεται, δε, να δήλωσε ότι θα εγγραφεί στο βιβλίο προσφορών για όσες μετοχές του αναλογούν, βάσει του δικαιώματος προτιμησιακής μεταχείρισης κατά την κατανομή. Λογικά είχε παράσχει σχετικές διαβεβαιώσεις και στη διοίκηση της Alpha.

Η νέα ανατροπή ήρθε τα τελευταία 24ωρα και δημοσιοποιήθηκε, χθες, μέσω της Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι ο J. Paulson πρόκειται να καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης της Alpha για ΑΜΚ ως 800 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα των πολλών εκατομμυρίων ευρώ έγκειται στο τι θα πράξει, τελικώς, ο ασταθής κ. Paulson, αν καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης, αλλά αυτή υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των μετόχων;

Θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, όπως στοιχηματίζει η αγορά, προκειμένου να μην παραιτηθεί από το αναλογούν δικαίωμα στα μελλοντικά κέρδη ή θα επιμείνει στην άποψή του; Και αν, εντέλει, συμμετάσχει, πώς θα εξηγήσει τη νέα μεταστροφή;

Υ.Γ.: Μπορεί το ποσοστό Paulson στην Alpha να είναι μικρό (σ.σ. περίπου 5,5%), αλλά κατάφερε να αναδειχθεί σε anchor investor της Πειραιώς με 18,62%. Ο τρόπος και το timing της διαρροής, για την πρόθεσή του να καταψηφίσει την ΑΜΚ, αναγνώστηκε από τα κέντρα αποφάσεων ως ελάχιστα θεσμικός.

Υ.Γ.II: Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η Carraighill Capital Ltd, γνωστή από τα συνεχόμενα αρνητικά reports για ελληνικές τράπεζες και τη συνεργασία της με τη Lansdowne, που διατηρεί short θέσεις επί εγχώριων τραπεζικών τίτλων, χτύπησε, επίσης, άσχημα.

  

ΕΛΤΑ: Ακριβά φαίνεται να κόστισε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ο κλάδος της ενέργειας το 2020. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μετά το επιστολικό ταχυδρομείο, η Ενέργεια είναι αυτή που δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αποτελεί πλέον βασική δραστηριότητα».

«Χάνει μερίδια εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού στον κλάδο και αποδεικνύεται μία εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από στελέχη της διοίκησης. Δηλαδή «γράψτε λάθος»...

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ότι συνολικά το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται συνεχώς ενώ τα ΕΛΤΑ χάνουν μερίδιο. Τον Ιανουάριο του 2019, είχαν μερίδιο 0,88% στην αγορά ενέργειας, τον Ιανουάριο του 2020, είχαν 0,87% και τον Ιανουάριο του 2021, είχαν περιοριστεί στο 0,63%!

Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Ταχυδρομείων είχε λάβει απόφαση για αναθεώρηση της δραστηριότητας της ενέργειας και από τότε αναζητά τρόπους για να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη αγορά.

Φαίνεται, πάντως, ότι η διοίκηση του Οργανισμού θα σπαταλήσει πολλή… ενέργεια για να απεμπλακεί από έναν κλάδο που αποδείχθηκε ελλειμματικός, παρά τις αρχικές προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v