Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 23 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανομβρία... σχεδίων βλέπουν οι τραπεζίτες - Η νύφη από την Πόλη και οι ξεχασμένες μετοχές Τζιρακιάν

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανομβρία... σχεδίων βλέπουν οι τραπεζίτες - Η νύφη από την Πόλη και οι ξεχασμένες μετοχές Τζιρακιάν

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Όπως πληροφορούμαστε, κάποιες «ξεχασμένες» μετοχές Τζιρακιάν που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η Alco Hellas βγήκαν προς πώληση (κάπου στις 25.000 τεμάχια) και απορροφήθηκαν ήδη στο σύνολό τους από την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καλύφθηκε κατά 100%, με την εταιρεία να αντλεί 3,04 εκατ. ευρώ.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Σπαζοκεφαλιά για τους τραπεζίτες αποτελεί η εξεύρευση των επενδυτικών business plan που θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια (περίπου 13 δισ. ευρώ) του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα μηνύματα που πιάνουν οι κεραίες της στήλης λένε ότι είναι μάλλον δυσεύρετα, γεγονός που δημιουργεί... ζόρια στους τραπεζίτες. Οπως ακούμε, μαζεύονται οι ίδιοι και οι ίδιοι επιχειρηματίες και φρέσκιες-καινοτόμες ιδέες δεν φαίνονται, τουλάχιστον προσώρας, στον ορίζοντα.

Όπως έλεγε ένας εκ των CEOs των τραπεζών, η δουλειά δεν είναι εύκολη. Οι επαφές συνεχίζονται και τίποτα δεν έχει ακόμη χαθεί, αλλά «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται».

Υπενθυμίζεται ότι για τα δάνεια στις συγκεκριμένες επενδύσεις προβλέπεται συμμετοχή 40% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και 40% από το πιστωτικό ίδρυμα.

Ο επενδυτής καλείται να συνεισφέρει με κεφάλαια ίσα με το 20%.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ: Το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής υποβλήθηκε, μετά από πολλά χρόνια «αποχής» λόγω μνημονίων- τον Ιούνιο του 2018. Προέβλεπε μεταξύ άλλων ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% κάθε χρονιά από το 2019 έως και το 2022. Ποιος περίμενε άλλωστε τότε να ξεσπάσει πανδημία...

Το 2019, οι εκλογές έβαλαν στην άκρη το Μεσοπρόθεσμο. Το 2020, η πανδημία ήταν η αιτία, για την οποία Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν εστάλη ποτέ στην Κομισιόν.

Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που καλύπτει την περίοδο έως και το 2025. Τότε, που προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ. Για την ανάπτυξη, οι πληροφορίες επιμένουν πως μέχρι να υπάρξει σαφής εικόνα από την πορεία του τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών κρατά τον πήχη χαμηλά φέτος, στο 3,6%. Αργά ή γρήγορα όμως αναμένεται αναθεώρηση.

Προς τα πάνω...

 

PEOPLECERT: Άρωμα… από την Πόλη επέλεξε να φέρει ο Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Peoplecert, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στις πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών και δεξιοτήτων, στην επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς της βρετανικής Axelos έναντι 450 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος είναι μετανάστης από την Κωνσταντινούπολη, ερωτηθείς αν στα πλάνα της εταιρείας, μετά τη μεγάλη αυτή εξαγορά, που τη φέρνει στο top 3 της παγκόσμιας αγοράς, είναι η είσοδός της στο Χρηματιστήριο, απάντησε χαρακτηριστικά: «στην Πόλη λέμε τη νύφη να την έχεις βαμμένη και όμορφη, ανεξάρτητα αν και πότε θα τη δώσεις στον γαμπρό».

Διευκρίνισε ότι η εταιρεία, αν και είναι έτοιμη από το 2007 για είσοδο στο Χρηματιστήριο, η κίνηση δεν συγκαταλέγεται στα άμεσα πλάνα της, καθώς, αυτή τη στιγμή, δεν έχει λόγο να το κάνει. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως αν έπαιρνε μία τέτοια απόφαση, το Χρηματιστήριο που θα επέλεγε θα ήταν αυτό της Νέας Υόρκης, στην αγορά του Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v