Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2021

Προσύμφωνα και «ευχαριστίες» από Lamda - Η «ντρίπλα» Μητσοτάκη στο ΣΕΤΕ - Τρεις μνηστήρες στη ΔΕΗ για οπτικές ίνες

Προσύμφωνα και «ευχαριστίες» από Lamda - Η «ντρίπλα» Μητσοτάκη στο ΣΕΤΕ - Τρεις μνηστήρες στη ΔΕΗ για οπτικές ίνες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ηλπιζαν αλλά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των ξενοδόχων ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.

Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της φορολογίας και δη του ΦΠΑ, επισημαίνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση μετά την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, πάντως, δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και τον… προειδοποίησε χαμογελώντας ότι θα του υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Ελπίζοντας πάντα σε μια καλή εξέλιξη...

 

LAMDA I: Προσύμφωνα (σ.σ. στην πράξη soft commitments) για τα δύο τρίτα από τις βίλες, που προβλέπεται να κατασκευαστούν παρά θίν’ αλός στο Ελληνικό έχει στα χέρια της η Lamda.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα η Lamda είχε κλείσει προσύμφωνα για 18 από τις 27 βίλες και το ποσοστό των κρατήσεων αναμένεται να φτάσει στο 90% ως τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι βίλες μειώθηκαν από 40 στις 27 καθώς κάποιοι «καπάρωσαν» 2 ή και 3 όμορα οικόπεδα του ενός στρέμματος έκαστο, ώστε να αναγείρουν μεγαλύτερες βίλες ή να απολαμβάνουν μεγαλύτερους κήπους.

Ισχυρή ζήτηση υπάρχει και για τα διαμερίσματα του Marina Residential Tower. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προσύμφωνα για τουλάχιστον το 35% των διαμερισμάτων.

Με τέτοιο momentum και με την άδεια καζίνου να καθυστερεί, το Ελληνικό μετατρέπεται σε οικιστικό project.
Εξού και προστέθηκαν στην πρώτη πενταετία των επενδύσεων άλλα 100 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

 

LAMDA II: Δεδομένου ότι η ιστορία του Ελληνικού ξεκινά από το 2011 -οπότε αποφασίστηκε η διενέργεια διαγωνισμού παραχώρησης για την έκταση του πρώην αεροδρομίου-, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου έκανε ειδική μνεία στη χθεσινή Γενική Συνέλευση στον βασικό μέτοχό της Σπύρο Λάτση, ο οποίος -όπως αποκάλυψε- είχε οραματιστεί μια τέτοια εξέλιξη και είχε μάλιστα προτείνει στην Πολιτεία την εκδοχή αξιοποίησης του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου, πολύ πριν τελικώς προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Πέραν τούτου, ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε τον κ. Λάτση για τη στήριξη που παρείχε στην εταιρεία και στον ίδιο, σε φάσεις όπως η «βαριά» οικονομική κρίση (οπότε η Lamda δεν σταμάτησε να επενδύει δαπανώντας 300 εκατ. ευρώ) ή το 2019, όταν ο Σ. Λάτσης «πήρε πάνω του» την όλη επένδυση, συμμετέχοντας πλήρως στην ΑΜΚ της εταιρείας, ενώ Fosun και Άραβες (μέλη της τότε κοινοπραξίας) την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια….

Ξεχώρισε επίσης ονομαστικά στελέχη της Lamda Development που από το 2012 έως σήμερα έχουν εργαστεί με πάθος για την προώθηση της επένδυσης (Ζήσιμος Δανηλάτος - Διευθυντής του Project Ελληνικό, Αγγελική Τούζιου, Δημήτρης Ζωντανός, Διευθυντής Ανάπτυξης, Γιάννης Σούρλας, Νομικός Σύμβουλος και Γιάννης Γιαννακόπουλος Διευθυντής Νομικής Υπηρεσίας).

O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Lamda Development Τ. Γιαννίτσης, κατά την εισηγητική του ομιλία στο πλαίσιο της τακτικής Γ.Σ. της εταιρείας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που στήριξαν την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ο. Αθανασίου υπήρξε πιο αναλυτικός.

Ο Ο. Αθανασίου ευχαρίστησε γενικώς κυβερνητικά και μη στελέχη, αλλά αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή (που αποχώρησε το 2014), τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα (αναφέροντας μάλιστα πως «κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να έχει τέτοιο στέλεχος»), τον Τάκη Τσιλιμίγκα (από το γραφείο του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη) και την Πέτη Πέρκα, που προέδρευε επί ΣΥΡΙΖΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για τη Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Αναφερόμενος ειδικά στην τελευταία διετία και τη σημερινή κυβέρνηση, ευχαρίστησε τον ΥΠΑΝ Αδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «υπουργό διαστημικών ταχυτήτων», τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα, για την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών κύρωσης της σύμβασης, την ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη, αλλά και τους «καταλύτες» όπως ανάφερε Γ. Γεραπετρίτη, Α. Σκέρτσο και τον επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ Γρ. Δημητριάδη.


ΔEΗ-TELECOMS: Η στήλη πληροφορείται ότι η ΔΕΗ, μετά τη Forthnet, είναι σε συζητήσεις και με άλλους δύο παρόχους τηλεπικοινωνιών, για την είσοδό της στη συγκεκριμένη αγορά.

Με τη Forthnet η ΔEΗ έκλεισε κατ’ αρχάς συμφωνία και τώρα είναι στη φάση διαπραγματεύσεων με τράπεζες για να οριστικοποιηθεί το project financing του στρατηγικού σχεδιασμού της. Αυτός περιλαμβάνει την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ για την προσφορά πολύ υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Η ΔEΗ δεν σκοπεύει να μπει στο «λιανοπούλι», αυτό που την ενδιαφέρει είναι να νοικιάζει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους υποδομές για να φτάσουν σε κάθε σπίτι και επιχείρηση οι υπερυψηλές ταχύτητες με λογικό κόστος.

Η Forthnet είναι ο πρώτος πάροχος με τον οποίο έδωσε τα χέρια η ΔEΗ και φαίνεται ότι δεν θα είναι ο τελευταίος.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις τράπεζες.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ: Δεν πρόλαβαν να γίνουν οι ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και νέα αιτήματα μπαίνουν στο τραπέζι της επιστημονικής επιτροπής.

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε, μιας και κανείς δεν μπήκε χθες στον κόπο να το ανακοινώσει, ότι από την ερχόμενη Δευτέρα απελευθερώνεται το ωράριο στην εστίαση. Σειρά, όμως, παίρνουν όχι μόνο οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης αλλά και τα νυχτερινά κέντρα.

Η σχετική εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ήδη στα χέρια της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και όπως αναφέρουν πληροφορίες, αιτείται το άνοιγμα των κλειστών χώρων με επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων, αρκετά πάνω από το 50% της χωρητικότητάς τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις κατά... 99,9% θα γίνουν αύριο Παρασκευή. Στο υπουργείο, εύχονται να μην πάει κάτι στραβά σε επιδημιολογικό επίπεδο και υπάρξουν ενστάσεις από την επιτροπή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v