Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2021

Η MLS, o Πισσαρίδης και οι δύο... Corinth Capital - Frigoglass: Η πυρκαγιά και το «σκοτάδι»

Η MLS, o Πισσαρίδης και οι δύο... Corinth Capital - Frigoglass: Η πυρκαγιά και το «σκοτάδι»

 ΜLS: Η στήλη λυπάται που το γράφει, αλλά δεν ποντάρει και πολλά στον επενδυτή Corinth Capital, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την πολύπαθη εταιρεία, παρά την επιστολή που στάλθηκε εκ μέρους του στις αρμόδιες αρχές.

Πρώτον, διότι η επιστολή φέρεται να είναι ιδιαίτερα ασαφής, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «συζητείται» με την ελληνική Whitetip ΑΕΠΕΥ να αναλάβει ρόλο συμβούλου για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της MLS, που σημαίνει ότι ούτε ως προς αυτό υπάρχει συμφωνία. Επίσης «συζητείται» να αναλάβει ρόλο στον σχεδιασμό και στο business plan, λέει, και η Mazars.

Πολλή… συζήτηση δηλαδή, σε μια επιστολή που αν κρίνουμε από το timing, αποσκοπεί να δείξει στους ορκωτούς ότι η ΜLS μπορεί να είναι going concern.

Δεύτερον, γιατί πέριξ των χωρικών μας υδάτων βρήκαμε μόνο δύο Corinth Capital. To ομώνυμο fund, με έδρα την Κύπρο, στο εντυπωσιακό advisory board του οποίου μετέχει μέχρι και ο νομπελίστας οικονομολόγος (και Sir) Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Κι επειδή μας φάνηκε λίγο περίεργο, να μην το έχει μάθει αυτό όλη η... Ελλάδα, πως υπάρχει τόσο σοβαρός ενδιαφερόμενος, κοιτάξαμε και τη δεύτερη Corinth Capital, η οποία είναι μια ελληνική μονοπρόσωπη εταιρεία (ΜΕΠΕ) που είναι εξουσιοδιοτημένος αντιπρόσωπος του Goldenburg Group Ltd, επίσης με έδρα την Κύπρο (αλλά συμφερόντων Ανατολικής Ευρώπης), η οποία λειτουργεί διάφορες επενδυτικές πλατφόρμες, για forex, cfd κ.λπ.

Ψάχνοντας δε λίγο παραπάνω την τελευταία, βρήκαμε ότι το 2019 τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ύψους 170.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Κυπριακή Κεφαλαιαγορά, τον Φεβρουάριο του 2021, η Goldenburg ήρθε σε συμβιβασμό μαζί της, καταβάλλοντας το ποσό των 270.000 ευρώ!

Τώρα ποια από τις δύο είναι… όρκο δεν θέλουμε να πάρουμε.

 

FRIGOGLASS: Τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Ρουμανία (5.6.2021), αλλά ακόμα είμαστε στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω εξελίξεις.

Η εταιρεία δεν έχει να μας μεταφέρει κάποια επίσημη πληροφορία, πέραν όσων ανέφερε στην ανακοίνωσή της, δύο ημέρες μετά το συμβάν, αναφορικά με τη διακοπή της διαδικασίας παραγωγής και την ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση των πελατών της από το υπόλοιπο παραγωγικό της δίκτυο.

Υπάρχουν ωστόσο ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο αποκατάστασης, τα αίτια που προκάλεσαν το συμβάν και την τύχη του ανθρώπινου δυναμικού.

Η πιο πρόσφατη επίσημη ενημέρωση που εντοπίσαμε, έρχεται από τη Frigoglass Romania, η οποία σε τοπική ανακοίνωση στις 17 Ιουνίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αξιολογείται η δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας τοπικά σε ενοικιαζόμενο χώρο, ενώ εξετάζεται και η προοπτική ανοικοδόμησης του εργοστασίου στην ίδια τοποθεσία, με επανεκκίνηση της επιχείρησης σε πλήρη κλίμακα.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας που σχετίζονται με υπηρεσίες ανταλλακτικών, έρευνα και ανάπτυξη, υπηρεσίες πωλήσεων και πληροφορικής δεν επηρεάζονται από το συμβάν και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα τμήματα θα συνεχίσουν να απασχολούνται, υποστηρίζεται.

Για τους υπόλοιπους, η εταιρεία φέρεται να συνεργάζεται με τοπικές εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να συνεισφέρει στην αναζήτηση δυνατοτήτων για την επανατοποθέτησή τους στην αγορά εργασίας.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Τη βοήθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορούν να έχουν πλέον «αδύναμοι» φορείς (κυρίως δήμοι και περιφέρειες) για να καταθέσουν φακέλους σχεδιασμού και υλοποίησης έργων με τα κονδύλια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Η αδυναμία πολλών φορέων, λόγω του ότι δεν διαθέτουν εξειδικευμένα στελέχη για την εκπόνηση και την ωρίμανση μελετών υλοποίησης έργων, είναι ένα γενικό διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε επίπεδο ΕΣΠΑ. Παρότι ανάγκες υπάρχουν, λείπει η γνώση για την κατάρτιση ενός άρτιου φακέλου. Ετσι, όχι μόνο δεν γίνονται έργα, αλλά δημιουργείται και κίνδυνος στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Το πρόβλημα αυτό επιδιώκει να λύσει το υπουργείο, «επιστρατεύοντας» σε πρώτο χρόνο τη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης (ΜΟΔ). Θα συνδράμει όπου χρειάζεται, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υποβληθεί αίτημα για βοήθεια.

Η βοήθεια αυτή, για την ώρα, θα δοθεί μόνο για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, δηλαδή των έργων που θα γίνονται με εθνικά κονδύλια. Ωστόσο, σε δεύτερο στάδιο και με την έναρξη υλοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ανέλθει έως και τα 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης αιτημάτων από τους λεγόμενους «αδύναμους φορείς» για έργα που θα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, δηλαδή θα αφορούν κοινοτικά κονδύλια. Μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει το ποσό αυτό να είναι πρόσθετο των κοινοτικών πόρων που έχουν κατανεμηθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.

Και όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, αν και είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται ένα τέτοιο αίτημα στη ΕΕ, είναι πολύ πιθανόν να εγκριθεί, γιατί το πρόβλημα είναι γνωστό και στις Βρυξέλλες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v