Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2021

Προνόμια εμβολιασμού: Οι αριθμοί που καίνε! - Με ένα όμορφο… τούνελ ξεκινάει το Ελληνικό

Προνόμια εμβολιασμού: Οι αριθμοί που καίνε! - Με ένα όμορφο… τούνελ ξεκινάει το Ελληνικό

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ Ι: Με βάση στοιχεία 1ης Ιουλίου του επίσημου ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, στην Ελλάδα έχει κάνει πλήρη εμβολιασμό το 66% των άνω των 85, το 73% των 70-79, το 64,2% των 60-69.

Ως εδώ, ας πούμε καλά (γιατί δεν είναι και τόσο καλά). Από εκεί και κάτω όμως η εικόνα περιπλέκεται σε ό,τι αφορά τα προνόμια και με δεδομένο ότι με την έναρξη των προνομίων, θα έχουν προλάβει να κλείσουν 14 ημέρες μόνο όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως μέχρι και την 1η Ιουλίου. Κι αυτό διότι στους 50-59, το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ως την 1η Ιουλίου είναι… 49,7%, στους 25-49 είναι σχεδόν 20% και στους 18-24 μόλις… 7,5%.

Με την ίδια ημερομηνία πάντα, το ποσοστό των απολύτως μη εμβολιασμένων πλησιάζει το 40% στους 50-59, το 60% στους 25-49 και το… 90% στους 18-24!

Κι αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των πλέον «κινητικών» πολιτών, εκείνων που πάνε περισσότερο στην εστίαση και εκείνων που μετακινούνται περισσότερο σε νησιά (προσεχώς και σε άλλους νομούς με μέσα μαζικής μεταφοράς;) θα εμπίπτουν στα νέα μέτρα και θα επωμίζονται (αν πάνε σε κλειστό χώρο αναψυχής κι αν ταξιδέψουν) με σημαντικό κόστος, για PCR και rapid test.

Πρόκειται για αριθμούς που «καίνε» και δείχνουν πως ίσως τα μέτρα θα έπρεπε μεν να ανακοινωθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν από Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρχει χρόνος να εξυπηρετηθούν κι όσοι θέλουν μεν να εμβολιαστούν, όμως πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα είναι σύντομα.

Μια εμβόλιμη λύση θα ήταν βεβαίως τα δωρεάν self tests ή και τα δωρεάν rapid tests, με κάποιους όρους...

 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΙΙ: Γενική κινητοποίηση σήμανε η κυβέρνηση με το μπαράζ μέτρων που εξήγγειλε. Αρχή έγινε με τη «δωροεπιταγή» των 150 ευρώ στους νέους 18-24 ετών και συνεχίστηκε με τις ανακοινώσεις για τις «δύο ταχύτητες» στην εστίαση και στα θεάματα.

Τα πρώτα μηνύματα που εκπέμφθηκαν σε ό,τι αφορά την αντίδραση των πολιτών ήταν θετικά, επεσήμαναν αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες. Ας το ελπίσουμε, γιατί τα στοιχεία από τα πρώτα 24ωρα δημιουργούν προβληματισμό.

Τη Τρίτη, μία ημέρα μετά την παροχή του Freedom Pass των 150 ευρώ, οι εμβολιασμοί υποχώρησαν μετά από πολλές ημέρες κάτω των 100.000. Την Τετάρτη ήταν 92.362 και χθες Πέμπτη μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, στις 84.288. Μια από τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και εβδομάδες, αν εξαιρέσουμε τις Κυριακές.

Και να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικά χείλη, ραντεβού βρίσκεται για τους ενδιαφερόμενους ακόμα και την επόμενη ημέρα...

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ενώ η αγορά περιμένει τις παρουσιάσεις για τις αναπτύξεις της Lamda Development στο Ελληνικό, η εταιρεία προχωρά στα βασικά.

Το πρώτο έργο υποδομής που θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι αφορά στη σήραγγα υπογειοποίησης της παραλιακής, του τμήματος δηλαδή στον Άγιο Κοσμά, όπως ανέφερε στο 4ο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC χθες, ο Δημήτρης Ζωντανός, Διευθυντής Ανάπτυξης του ομίλου Lamda Develοpment.

To έργο έχει σχεδιάσει το γραφείο μελετών του Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, που παρέχει υπηρεσίες μελέτης και επίβλεψης σε πολλούς τομείς και κλίμακες αρχιτεκτονικών έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στον βιοκλιματικό και ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό.

Ο κ. Ζωντανός μάλιστα ανέφερε πως η σήραγγα -εκτός από λειτουργική υποδομή- θα είναι και «όμορφη», χαρακτηρισμός που εξάπτει τη φαντασία, καθώς δύσκολα φαντάζεται κανείς «ομορφιές» σε ένα τούνελ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v