Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2021

ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ: Η ελεγχόμενη έκρηξη Μανουσάκη και στο βάθος οι... Κινέζοι - Σφηνάκια για ΕΝΦΙΑ, Μουζενίδη και τουρισμό

ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ: Η ελεγχόμενη έκρηξη Μανουσάκη και στο βάθος οι... Κινέζοι - Σφηνάκια για ΕΝΦΙΑ, Μουζενίδη και τουρισμό

ΕΝΦΙΑ: Οι αντικειμενικές ανακοινώθηκαν, ο ψηφιακός χάρτης είναι στον αέρα (valuemaps.gov.gr), οι φορολογούμενοι «οχυρώνονται» έναντι των αυξήσεων από τις αρχές του 2022 επιταχύνοντας τις μεταβιβάσεις και το υπουργείο Οικονομικων τρέχει να προλάβει να σβήσει τις φωτιές στον ΕΝΦΙΑ, πριν καν ανάψουν.

Με απόφαση Σταϊκούρα συγκροτείται 18μελής επιτροπή για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με την απόφαση, έργο της ομάδας εργασίας είναι «η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας».

Οι αλλαγές θα γίνουν γνωστές έως το τέλος του έτους, διότι από του χρόνου, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά από τον Μάρτιο.

Φέτος στον ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει τίποτα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η στήλη δεν θυμάται να έχει συμβεί ξανά τέτοια σύγκρουση μεταξύ σημαντικών φορέων της ενεργειακής αγοράς όπως αυτή του ΑΔΜΗΕ με τη ΡΑΕ. Όχι τουλάχιστον κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Προφανώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι πια κομμάτι της ΔΕΗ, αλλά μια ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα, που έχει μάλιστα και ξένους μετόχους: την κινεζική State Grid. Και από τη στιγμή που οι Κινέζοι βάζουν τα λεφτά τους, θέλουν και ένα ήρεμο ρυθμιστικό πλαίσιο και όχι αντιμετωπίσεις του παρελθόντος.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η σφοδρότητα των επικρίσεων κατά του Ρυθμιστή, διά στόματος Μάνου Μανουσάκη. Ο οποίος, είναι κοινό μυστικό ότι απολαμβάνει πλήρως της εμπιστοσύνης των Κινέζων μετόχων.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ απέφυγε, διπλωματικά, να εμπλέξει το υπουργείο στην όλη υπόθεση. Δημόσια, τουλάχιστον. Γι' αυτό κι όταν ρωτήθηκε τι λέει το υπουργείο για όλα αυτά, περιορίστηκε να πει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποδείξει στον Ρυθμιστή πώς να τοποθετηθεί. Πρόσθεσε, βέβαια, με νόημα, ότι συζητάει όλα τα θέματα με τον υπουργό.

Κι επειδή η στήλη δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο Κώστας Σκρέκας ακούει και δεν μιλάει, θα διακινδυνεύσουμε μια εκτίμηση. Μάλλον επέλεξε τη Σολομώντεια οδό, κάτι που πιθανόν να μην ήταν αυτό που θα επιθυμούσαν οι Κινέζοι μέτοχοι. Εξού και η χθεσινή δημόσια έκρηξη Μανουσάκη.

Σε μια συνέντευξη, ας σημειωθεί κι αυτό, που δεν είχε συγκεκριμένη ατζέντα ανακοινώσεων, αλλά επιλέχθηκε εξαρχής να δοθεί ο λόγος στους δημοσιογράφους και τις ερωτήσεις τους. Από κει βγήκαν όλες οι ειδήσεις.
Τώρα, τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον, η στήλη θα πει μόνον, κοντός ψαλμός αλληλούια.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σπεύδουν στα σύνορα οι ιδιώτες για να βάλουν ένα χεράκι και να διευκολύνουν την έλευση των τουριστών στην Ελλάδα. Από αύριο, Πέμπτη, ανοίγουν σταδιακά όλοι οι συνοριακοί σταθμοί όχι για 8 και 16 ώρες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά για όλο το 24ωρο, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει καλύτερη ροή ταξιδιωτών από τις βαλκανικές χώρες, ενόψει του «καυτού» τουριστικά διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.

Στη λογική αυτή, μάλιστα, αναμένεται το επόμενο διάστημα ιδιώτες επαγγελματίες υγείας να αναλάβουν τη διεξαγωγή των δειγματοληπτικών τεστ στα οποία θα υπόκεινται οι τουρίστες.

Στόχος να «αναπνεύσουν» οι τουριστικές ροές από τα χερσαία σύνορα...

 

ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ: Με το βλέμμα στα τέλη Ιουλίου, οπότε και έχει οριστεί η δικάσιμος για την αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, βρίσκεται η Mouzenidis Travel Greece.

Τα μέλη της οικογένειας που έχουν αναλάβει τα ηνία της εταιρείας μετά την απώλεια του ιδρυτή του φερώνυμου ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη, προσπαθούν να χαράξουν κοινή πορεία και να βρουν λύση στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της διοίκησης για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ολοι βρίσκονται… stand by αλλά το σενάριο εύρεσης επενδυτή ολοένα και απομακρύνεται, ειδικά από τη στιγμή που η οικογένεια θέλει να κρατήσει η ίδια τον έλεγχο της εταιρείας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v