Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 7 2021

Κλινικές, ασφαλιστικές και Επ. Ανταγωνισμού - Λεφτά στους μετόχους μοιράζει η Quest - Τι γύρευε ο Καραμούζης στου... Ταμβακάκη;

Κλινικές, ασφαλιστικές και Επ. Ανταγωνισμού - Λεφτά στους μετόχους μοιράζει η Quest - Τι γύρευε ο Καραμούζης στου... Ταμβακάκη;

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Πολλή δουλειά αναμένεται να αποκτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών και ειδικότερα την έγκριση δύο σημαντικών deals: της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC και της MetLife στην ΝΝ (θυμίζουμε ότι φέτος ολοκληρώθηκε και το πέρασμα της AXA στην Generali).

Ήδη αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες (άλλες διακριτικά και άλλες λιγότερο) έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τις συνθήκες ανταγωνισμού που θα προκύψουν μετά το deal Εθνικής-CVC, σημειώνοντας πως ο leader του κλάδου της ιδιωτικής υγείας θα συνδέεται πλέον άμεσα με τον δεύτερο «παίκτη» στην ασφαλιστική αγορά (πρώτος καθίσταται η NN, μετά τη δρομολογούμενη απόκτηση της MetLife) και ουσιαστικά η Εθνική ταυτόχρονα θα ασφαλίζει, θα νοσηλεύει και θα αποζημιώνει.

Στην περίπτωση της NN, η εταιρεία ανεβάζει μετά το deal πάνω από το 30% το μερίδιό της στον κλάδο της υγείας.

Γενικότερα, τόσο ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών όσο και ο ασφαλιστικός (που συνδέονται άρρηκτα μέσω των συμβολαίων καλύψεων υγείας) αποκτούν κατά τα τελευταία χρόνια ολιγοπωλιακό χαρακτήρα, γεγονός που προβληματίζει όλα σχεδόν τα εμπλεκόμενα μέρη: Από τις μικρότερες εταιρείες των δύο κλάδων, έως τους γιατρούς, τα δίκτυα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και φυσικά τους πελάτες, είτε αυτοί είναι ασθενείς είτε ασφαλισμένοι.

Κανένας βέβαια δεν προβλέπει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει κάποιο deal ή ακόμη ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλες εξαγορές στο μέλλον.

Απλά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Επιτροπή θα κληθεί ενδεχομένως να προβεί σε κάποιες παρεμβατικές κινήσεις, πριν δώσει το τελικό ΟΚ.

 

QUEST: Αναλυτική και εμπεριστατωμένη η έκθεση της Beta Χρηματιστηριακής για την Quest Holdings. Μεταξύ πολλών άλλων, ο συντάκτης της έκθεσης υπολογίζει ότι περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων από την πώληση της θυγατρικής Cardlink (δηλαδή από τα 93 εκατ. γύρω στα 60 εκατ., ή 1,7 ευρώ ανά μετοχή) θα αποδοθούν εν ευθέτω χρόνω στους μετόχους, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατευθυνθεί σε νέες επενδύσεις.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η επισήμανση του συντάκτη πως όπως έγινε με την Cardlink, ο Όμιλος θα μπορούσε να εμφανίσει κρυμμένες υπεραξίες και από αρκετές άλλες θυγατρικές του.

 

ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Σύνοδο κορυφής είχαμε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του EOS Capital, του fund που διοικεί ο Απόστολος Ταμβακάκης.

Ο επισκέπτης γνωστός και παλαιός συνεργάτης του Αποστόλη, αλλά και επικεφαλής του fund SMERemediumCap Νικόλας Καραμούζης.

Ο έμπειρος τραπεζίτης Νικόλας κατέφθασε στο στρατηγείο του EOS στο Μαρούσι κατά τις 14:00 χθες και η συνάντηση κράτησε αρκετά. Προφανώς οι δυο πρώην τραπεζίτες και νυν επενδυτές είχαν πολλά να πουν και ίσως ψήνουν και καμία συνεργασία…

 

ΠΛΑΣTΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μη διατηρήσιμα τα τόσο υψηλά φετινά κέρδη των Πλαστικών Θράκης υποστηρίζει η Eurobank Χρηματιστηριακή, πλην όμως ακόμη και χωρίς τις θετικές επιδράσεις από τα προϊόντα προστασίας από την πανδημία, τα προβλεπόμενα κέρδη του έτους 2022 (0,54 ευρώ ανά μετοχή, από 1,36 ευρώ φέτος) οδηγούν σε ένα δείκτη P/E της τάξεως του 12,5.

 

ΓΕΒΚΑ: Μικρές αλλά... συνεχείς οι αγοραστικές παρεμβάσεις από βασικούς μετόχους στη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας. Αν δεν μας ξέφυγε κάποια από αυτές, από την αρχή Ιουνίου έχουν αποκτηθεί μέσω του ταμπλό γύρω στις 18.000 τεμάχια με μέσο κόστος κτήσης ανώτερο του ενός ευρώ.

Πάνω από το 3% η μερισματική απόδοση του τίτλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v