Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2021

O νέος εφοπλιστής του Σκαραμαγκά και το σχέδιο - Τι γυρεύουν οι «ενήμεροι» στον... εξωδικαστικό;

O νέος εφοπλιστής του Σκαραμαγκά και το σχέδιο - Τι γυρεύουν οι «ενήμεροι» στον... εξωδικαστικό;

OΛΘ: Κοντά στα 26,5 ευρώ έχει υποχωρήσει η τιμή της μετοχής του ΟΛΘ στο ταμπλό του ΧΑ, στο επίπεδο δηλαδή που έχει οριστεί να γίνει η δημόσια πρόταση από τον Όμιλο Σαββίδη.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι όποιοι αγοραστές της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα τιμών:

Πρώτον, θα έχουν εξασφαλισμένη την αποφυγή απωλειών τουλάχιστον για κάποιους μήνες (μέχρις ότου να υλοποιηθεί και τυπικά η δημόσια πρόταση), ακόμη και αν η τρέχουσα τιμή του τίτλου υποχωρήσει περαιτέρω (θα διαθέσουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης).

Και δεύτερον, θα μπορούν να αποκομίσουν κέρδη σε περίπτωση που μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η μετοχή του OΛΘ καταγράψει άνοδο.

Όχι άσχημα…

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ούτε η πανδημία δεν πτόησε τον ρυθμό εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Εμπορικού Μητρώου της Ρουμανίας που αφορούν στον Μάρτιο του 2021, ήταν εγγεγραμμένες 7.904 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 και παρά την πανδημία, 256 νέες εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ενεγράφησαν στο Μητρώο.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που δημοσίευσε η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι όσον αφορά στον αριθμό των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων με ελληνική συμμετοχή διαχρονικά, σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2001 οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 1.991 και τον Δεκέμβριο του 2019 ξεπερνούσαν ήδη τις 7.600.

Κατά την περίοδο της προηγούμενης 20ετίας 2001-2021, προκύπτει ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων με ελληνική συμμετοχή σημείωσε αλματώδη άνοδο κατά 5.913 επιχειρήσεις ή ποσοστό περίπου 297%.

 

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ: Σε αντίθεση με τον συνήθη κανόνα, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου (ένας από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους στον κόσμο), κινήθηκε με διαδικασίες… stealth, που του επέτρεψαν να περάσει κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, έως ότου ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον διπλό διαγωνισμό.

Ωστόσο, το σχέδιό του, το business plan για την αξιοποίηση των ναυπηγείων με βάση το οποίο έκανε τις προσφορές που έκανε, παραμένει άγνωστο, καθώς ούτε οι χθεσινές δηλώσεις του φώτισαν καθόλου τη συγκεκριμένη πτυχή.

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων, είτε σε συνάρτηση με το κυοφορούμενο πρόγραμμα των φρεγατών είτε και για πολιτικές δραστηριότητες, θα απαιτήσει πολύ σημαντικές νέες επενδύσεις.

Θα τις κάνει ο ίδιος; Θα αναμείνει μήπως να «κλείσει» το θέμα των φρεγατών, προκειμένου να αποκτήσει... συνεταίρο, μια από τις κατασκευάστριες εταιρίες; Ο χρόνος θα δείξει.

ΥΓ: Σε ένα από τα κείμενα που γράφτηκαν εκθειάζοντας το deal, σε εξαιρετικά φιλικό προς την κυβέρνηση site, διαβάσαμε μεταξύ άλλων ότι η πλειοδοσία Προκοπίου ανοίγει τον δρόμο και για την επίλυση του προβλήματος στα Ναυπηγεία... Ελευσίνας!

Με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι αφού αποκτά τον Σκαραμαγκά ο Προκοπίου, τα ναυπηγεία δεν θα εξαρτώνται πλέον από το πρόγραμμα για τις φρεγάτες, μέρος του οποίου θα μπορεί να κατευθυνθεί στην Ελευσίνα! Που σημαίνει, υποθέτουμε, ότι αν έπαιρνε τον Σκαραμαγκά ο Πριόβολος, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί.

Τώρα, πού τα ξέρουν και τα γράφουν όλα αυτά, θα σας γελάσουμε...

Ιδίως όταν ήταν σαφές ότι και το business plan του Πριόβολου δεν επιθυμούσε ούτε πίστευε στην πλήρη εξάρτηση από το πρόγραμμα των φρεγατών, θεωρώντας (ορθώς όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν) ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια βιωσιμότητα.

Αν, ωστόσο, επιβεβαιωθούν τα γραφόμενα, αυτό μάλλον θα έχει ιδιαίτερη σημασία για να ερμηνεύσουμε, έστω εκ των υστέρων, την απροσδόκητη τροπή που έλαβε ο διαγωνισμός, αλλά και κάποιες πρώιμες δηλώσεις του κ. Προκοπίου που επίσης καταγράφηκαν χθες (από άλλο ιστότοπο) ότι μπήκε στον διαγωνισμό «για το καλό του τόπου».

Οψόμεθα λοιπόν....    
 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Περίπου 26 χιλιάδες αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό είχαν υποβληθεί ως την Τρίτη, με τη ροή των αιτήσεων να παραμένει αξιόλογη.

Μεταξύ όσων κατέθεσαν, υπάρχει ένα 30% με 40% (σ.σ. πρόκειται για εκτιμήσεις καθώς δεν έχουν βγει διατραπεζικά στοιχεία), που είναι τραπεζικά ενήμεροι. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν χρέη προς το Δημόσιο (Ταμεία, Εφορία).

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν αιτήσεις δανειοληπτών που κρίνουν ότι είναι τραπεζικά βιώσιμοι, ενώ δεν σταματά η καταβολή δόσεων άμα τη υποβολή της αίτησης.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει η ανησυχία ότι ενδέχεται να ενισχυθούν εκ νέου συμπεριφορές αθέτησης, προκειμένου να επιτευχθεί ρύθμιση «πακέτο» για όλες τις οφειλές, με δόσεις παραπλήσιες αυτών που καταβάλλουν σήμερα για την εξυπηρέτηση δανείων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v