Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2021

Μύθοι και αλήθειες για τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες - Πού κρίνεται το μέλλον της Προοδευτικής

Μύθοι και αλήθειες για τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες - Πού κρίνεται το μέλλον της Προοδευτικής

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Με βάση τη διαρκή επικοινωνιακή «καταιγίδα» της κυβέρνησης, έχουν προωθηθεί αποτελεσματικά σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο. Αν, όμως, φύγει το μάτι από τους πηχυαίους τίτλους και πέσει στα «ψιλά» γράμματα, θα διαπιστώσει ότι όσες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν, εμφανίζουν ακόμη αρρυθμίες.

Για παράδειγμα, σταχυολογήσαμε από οικονομικές καταστάσεις τραπεζών τα εξής: Αναμένεται η επανεκκίνηση των µέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, τα οποία πάγωσαν -για αρκετούς μήνες οριζόντια- εξαιτίας της Covid-19, µε σκοπό την οµαλή συνέχιση των διαδικασιών είσπραξης απαιτήσεων και την εµπέδωση κουλτούρας πληρωµών.

Πρακτικά, τράπεζες και servicers, επί σχεδόν μια διετία, περιόρισαν σημαντικά τις κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης, εξέλιξη που χτυπά ήδη στα έσοδα και θα χτυπήσει και την επόμενη χρονιά.

Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας (Ν. 4738/2020) τίθεται σταδιακά σε ισχύ από τις αρχές του καλοκαιριού. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσµατικότητά του, θα πρέπει να δηµιουργηθούν οι απαραίτητες ψηφιακές υποδοµές και να εκδοθεί η δευτερογενής νοµοθεσία που θα εξειδικεύει τις νέες διατάξεις. Ο δε φορέας ακινήτων παραμένει ακόμη στα χαρτιά…

Οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν αναιρούν βέβαια τη θετική κατεύθυνση των μέτρων.

Ιδιαίτερα του νέου πτωχευτικού…

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον το όποιο μέλλον της Προοδευτικής. Η πάλαι ποτέ ισχυρή κατασκευαστική εταιρεία έχει εδώ και κάμποσα χρόνια σταματήσει την όποια δραστηριότητά της και ασχολείται μόνο με τις νομικές της εκκρεμότητες.

Από τη μια πλευρά, καλείται να αντιμετωπίσει αγωγές τρίτων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (το 1 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς, υπόθεση που εκδικάζεται τον προσεχή Οκτώβριο). Από την άλλη πλευρά, διεκδικεί νομικά χρήματα από το ρουμανικό δημόσιο (3 εκατ.), το ελληνικό δημόσιο και εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες. Η τελική εκδίκαση της υπόθεσης της Ρουμανίας αναμένεται φέτος ή στις αρχές του 2022.

Τώρα, αν μετά από όλα αυτά καταφέρει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Πάντως, στις 31/12/2020 ο καθαρός της δανεισμός ανερχόταν σε 5,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με το 2019 καθώς πέρυσι είχε προκύψει έκτακτο κέρδος «από διακανονισμό με τραπεζικό ίδρυμα» ύψους 1,27 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v