Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2021

Τι θα εξοφλήσει το ΥΠΟΙΚ με το φρέσκο χρήμα από τα ομόλογα *Game over του Αλ. Φουρλή στην Κύπρο

Τι θα εξοφλήσει το ΥΠΟΙΚ με το φρέσκο χρήμα από τα ομόλογα *Game over του Αλ. Φουρλή στην Κύπρο

 ΥΠΟΙΚ: Πρόωρη αποπληρωμή χρέους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μετά τη χθεσινή διπλή έξοδο στις αγορές με τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων.

Το προανήγγειλαν επί της ουσίας και ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης με χθεσινές τους δηλώσεις. Στο τραπέζι είναι, λένε οι πληροφορίες, ακόμα και η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων (GLF) του πρώτου μνημονίου, κίνηση η οποία εκτιμάται ως μήνυμα ισχυρού πολιτικού συμβολισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει προχωρήσει σε δύο πρόωρες αποπληρωμές δανείων του ΔΝΤ και το 2022 οι λήξεις δανείων GLF είναι λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Όσα δηλαδή αντλήθηκαν χθες από τις επανεκδόσεις των ομολόγων.

 

ΚΑΦΕΣ: «Κλειδωμένη» θεωρείται για την αγορά η εξαγγελία παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ στο 13% και το 2022 από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Δεν ισχύει το ίδιο και για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος επιβλήθηκε το 2017 και επιβαρύνει τις εισαγωγές με 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με το εάν ο καφές είναι καβουρδισμένος ή μη, στιγμιαίος ή παρασκευάσματα. Η αγορά το ζητά μετ' επιτάσεως τα τελευταία χρόνια και το αίτημα επανήλθε στο προσκήνιο υπό το βάρος της διαφαινόμενης νέας επιβάρυνσης στη λιανική.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν έως τον χειμώνα ανατιμήσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 10% και στο ράφι και στο φλυτζάνι, γιατί και οι τιμές χονδρικής έχουν τραβήξει την ανηφόρα (υψηλό τετραετίας) και το κόστος των μεταφορικών έχει πάρει φωτιά (από 60 ευρώ ο τόνος προ πανδημίας, ακόμα και στα 400 ευρώ).

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τώρα η απάντηση στο αίτημα είναι αρνητική, διότι τα έσοδα από το μέτρο κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Κινούνται στη γειτονιά των 150 εκατ. ευρώ.

Γίνονται όμως προσπάθειες, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, να βοηθηθεί ο κλάδος με συμπληρωματικά, περιφερειακά μέτρα (χαρτόσημα, κ.α).

 

SEE GAMING: Θυμάστε την ελληνική εταιρεία SEE Gaming του Αλέξανδρου Φουρλή, που είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο διαπραγματεύσιμο στη Νέα Αγορά του κυπριακού χρηματιστηρίου;

Η συγκεκριμένη λοιπόν επιχείρηση δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα λογιστικές καταστάσεις ούτε καν για τη χρήση του 2019, ενώ από τα μέσα του 2020 δεν πληρώνει τόκους (έχει ήδη γίνει καταγγελία του ομολόγου).

Για τους λόγους αυτούς μάλιστα το ΧΑΚ παρέτεινε χθες για δύο ακόμη μήνες την αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου, αν και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι συνεχείς αναστολές δεν βοηθούν κανέναν, καθώς το… παιχνίδι έχει τελειώσει.

 

INFORM ΛΥΚΟΣ: Νέα θετική έκπληξη για τους μετόχους της Inform Λύκος, καθώς η εισηγμένη αποφάσισε και δεύτερη χρηματική διανομή μέσα στο 2021 (όπως και πέρυσι), αυτή τη φορά μέσα από «προσωρινό μέρισμα» ύψους 0,045 ευρώ ανά τίτλο.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, η εταιρεία έχει μοιράσει αθροιστικά 1,525 ευρώ ανά μετοχή κατά την τελευταία επταετία (με την τρέχουσα τιμή της να βρίσκεται κοντά στο 1,6 ευρώ), πέρα από την άνοδο που έχει σημειώσει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο ταμπλό του ΧΑ.

Καθόλου άσχημα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v