Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2021

Από πού αναμένουν… bonus οι τράπεζες στο β’ εξάμηνο - Προσκλητήριο Ελλάκτωρ για «ψώνια» στις ΑΠΕ

Από πού αναμένουν… bonus οι τράπεζες στο β’ εξάμηνο - Προσκλητήριο Ελλάκτωρ για «ψώνια» στις ΑΠΕ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα από προμήθειες εμφάνισαν όλες οι συστημικές τράπεζες στο Β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, η οποία αποδίδεται από τις διοικήσεις τους σε ένα συνδυασμό θετικών εξελίξεων.

Η Eurobank, που ανακοίνωσε τελευταία αποτελέσματα, εμφάνισε έσοδα από προμήθειες 110,3 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σε σχέση με τα 98,7 εκατ. ευρώ του πρώτου. Η αύξηση, μάλιστα, των προμηθειών στο εξάμηνο (+39 εκατ. ευρώ) υπερκάλυψε τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (19 εκατ. ευρώ).

Στην Πειραιώς, τα έσοδα από προμήθειες, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ανήλθαν στα 101 εκατ. ευρώ (+25 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο) και η διοίκηση αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο για το 2022 (380 από 360 εκατ. ευρώ).

Η Alpha εμφάνισε, σε τριμηνιαία βάση, αύξηση κατά 25,1% των καθαρών εσόδων από προμήθειες, ενώ τη μικρότερη αύξηση κατέγραψε σε τριμηνιαία βάση η Εθνική (69 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο από 67 εκατ. ευρώ στο Α' τρίμηνο).

Οι τράπεζες αναμένουν για το υπόλοιπο της χρονιάς περαιτέρω αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, για μια σειρά από λόγους. Οι σημαντικότεροι είναι: η μεταστροφή καταθέσεων σε επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, που αυξάνει τα έσοδα από Asset Management και Bancassurance και η αύξηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ή μέσω ψηφιακών καναλιών, λόγω της επανόδου σε πλήρη ομαλότητα της οικονομικής ζωής και της αυξημένης, σε σχέση με πέρσι, τουριστικής κίνησης.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στην άμεση αξιοποίηση των κεφαλαίων από την πρόσφατη ΑΜΚ που προορίζονται για την ενίσχυση του ενεργειακού του βραχίονα (περίπου 20 εκατ.ευρώ) στρέφεται ο όμιλος Ελλάκτωρ, αναζητώντας «ώριμα» φωτοβολταϊκά πάρκα προς εξαγορά.

Ο όμιλος έχει ήδη εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας που αγγίζει τα 493 MW, ενώ στο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του στον τομέα των ΑΠΕ εντάσσεται και η στρατηγική συνεργασία με την EDPR EUROPE S.L., για να αναπτύξει στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας αιολικά πάρκα ισχύος 470,4MW. Πέραν των παραπάνω ωστόσο ο όμιλος αναζητά τη διείσδυση του και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Προσπαθώντας ωστόσο να μειώσει τον χρόνο αδειοδότησης και εγκατάστασης, προκειμένου να αποκτήσει εν ευθέτω χρόνω μια κρίσιμη μάζα MW από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, στρέφεται στο πλήθος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών.

Έτσι, έχει ήδη εκδηλώσει το άμεσο ενδιαφέρον του για εξαγορές πάρκων, τα οποία βρίσκονται είτε σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης είτε στη φάση κατασκευής τους. Δεδομένου δε ότι αρκετές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική επικράτεια ακριβώς με τον σκοπό της μελλοντικής αποεπένδυσης, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πωλητών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v