Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2021

United Group: Η καταιγιστική ανάπτυξη, η Wind και η μεγάλη πρόκληση - Σφηνάκια για Folli Follie, Performance και ΔΟΜΙΚ

United Group: Η καταιγιστική ανάπτυξη, η Wind και η μεγάλη πρόκληση - Σφηνάκια για Folli Follie, Performance και ΔΟΜΙΚ

UNITED GROUP: Την εικόνα ενός ομίλου που... «τα δίνει όλα» για να μεγαλώσει, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, με βασικό όχημα τις εξαγορές, αποτυπώνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου της United Group.

Μπαράζ εξαγορών και οργανική ανάπτυξη έφεραν αύξηση 120% στα έσοδα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο όμιλος, που ανήκει στην BC Partners και μετά την απόκτηση της Forthnet στην Ελλάδα έκανε τον περασμένο Αύγουστο μια μεγάλη κίνηση, ανακοινώνοντας την εξαγορά της Wind, είχε έσοδα 911 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι 415 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Οπλο, εξαγορές όπως αυτές της Forthnet αλλά και των Telemach CRO and Nova BG.

Η αύξηση των εσόδων συνοδεύτηκε από παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται σε 380 εκατ. ευρώ ή 113% υψηλότερα από το α’ εξάμηνο του 2020.

Συνολικά 8,2 εκατομμύρια νοικοκυριά παρακολουθούν τα κανάλια του ομίλου που αναπτύσσεται σε Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία, ενώ 3,79 εκατομμύρια σπίτια αξιοποιούν τα πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η United Group έχει ολοκληρώσει πάνω από 100 εξαγορές μετά το 2000 και μέσω αυτών έχει καταφέρει να διατηρεί υψηλό ρυθμό επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Παράλληλα, όμως, διατηρεί και υψηλό δανεισμό.

Στα τέλη τριμήνου, αυτός έφτανε τα 3,34 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυξήθηκε στα 4,56 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης και της επιβάρυνσης για την εξαγορά της Wind. Μέσω αυτής και σε συνδυασμό με τη Forthnet, ο όμιλος εκτιμά ότι θα έχει την τρίτη θέση σε συνδρομητές κινητής στην Ελλάδα και τη δεύτερη σε ό,τι αφορά τη σταθερή. Προσδοκά δε σε περαιτέρω σημαντικές συνέργειες.

Αλλωστε με τέτοιο ορυμαγδό εξαγορών, η μεγάλη πρόκληση για τον όμιλο αφορά την επιτυχή «ενσωμάτωση» όλων αυτών των αποκτημάτων σε ένα ενιαίο σύνολο, η καθιέρωση ομοιογενούς εταιρικής κουλτούρας και η μεγιστοποίηση των συνεργειών. Εκεί θα κριθεί και ο βαθμός μελλοντικής επιτυχίας του εντυπωσιακού αυτού εγχειρήματος.

 

PERFORMANCE: Μπορεί η εταιρεία να προχωρήσει φέτος σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσα από ιδιωτική τοποθέτηση (παραίτηση παλαιών μετόχων), ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής μετάταξης στην Κύρια Αγορά του ΧΑ μέσα στο 2022. Ειδικότερα, θεώρησε πιθανόν σε ένα χρόνο από σήμερα να προταθεί από τη διοίκηση νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα από δημόσια εγγραφή, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας φαίνονται σαφώς ανοδικές.

Η διοίκηση της Performance εκτιμά ότι οι μελλοντικοί ρυθμοί ανάπτυξης πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν κατά τα επόμενα χρόνια αυτούς του παρελθόντος, όταν η εταιρεία «έτρεχε» με περίπου 25% τον χρόνο.

Στο 0,09 ευρώ ανά μετοχή το μέρισμα (0,06 ευρώ πέρυσι) και στο +55% τα καθαρά κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου (1,588 εκατ. έναντι 1,02 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Υψηλό δωδεκαμήνου έγραψε κατά τη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση η μετοχή της Δομικής Κρήτης, η οποία -εκτός επιτήρησης πλέον- έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους (0,406 ευρώ στις 31/12/2020).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες (και με το περιβάλλον στον χώρο των κατασκευών και των ακινήτων να είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν), οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον αν θα προκύψει κάποιο νέο από τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.

 

FOLLI FOLLIE: Σειρά εγγράφων για τα ισοζύγια και τις κινήσεις λογαριασμών, δικαιολογητικά, παραστατικά, πρακτικά του Δ.Σ., συμβάσεις σε τρίτους, ενδοομιλικές συναλλαγές και αμοιβές στα μέλη του Δ.Σ. ζητά ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, προκειμένου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις 2019, πρώτο θέμα της σημερινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Ο βασικός μέτοχος, που είναι προσωρινά κρατούμενος στον Κορυδαλλό, έχει ζητήσει επίσης με εξώδικο έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι ενέργειες της διοίκησης της Folli Follie στα θέματα που αφορούν τη διαιτησία για το πακέτο της Dufry, την εκκαθάριση της ασιατικής θυγατρικής FFG Sourcing και τη συμφωνία με τους ομολογιούχους.

Ειδικά για την απόφαση εκκαθάρισης της FFG Sourcing, ο κ. Κουτσολιούτσος φέρεται να αμφισβητεί το γεγονός ότι η εταιρεία ήταν μη βιώσιμη και ως εκ τούτου ζητά ενημέρωση για την έκθεση της Deloitte HK που πρότεινε την εκκαθάριση της εταιρείας, η οποία παρεμπιπτόντως αποδείχθηκε «πέτρα του σκανδάλου».

Πάντως για το επιτελείο της FF, ο βασικός μέτοχος ήταν ενήμερος για πολλά από τα παραπάνω καθώς είχε τον έλεγχο της διοίκησης, όπως έχει αναφέρει και σε προηγούμενη διένεξη, ενώ δεν φαίνεται να ανησυχεί για τυχόν καταψήφιση των θεμάτων της σημερινής συνέλευσης.

Η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης έχει δρομολογηθεί στο πτωχευτικό δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v