Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2021

«Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία» ενάντια στους... τζιχαντιστές της Αφρικής; - Ραντεβού και μηνύματα του Prem Watsa

«Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία» ενάντια στους... τζιχαντιστές της Αφρικής; - Ραντεβού και μηνύματα του Prem Watsa

ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράγραφος της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία φαίνεται να έχει περάσει στα ψιλά, παρότι ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντική. Λέει η παράγραφος ι) του άρθρου 18 που αναφέρεται στις μορφές που δύναται να λάβει αυτή η συνεργασία:

«Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Για όσους δεν γνωρίζουν, Σαχέλ ονομάζεται ένα μεγάλο τμήμα της Υποσαχάριας Αφρικής, στην οποία η Γαλλία έχει σημαντική επιρροή από τα χρόνια της αποικιοκρατίας και περιλαμβάνει τις χώρες Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρας, Τσαντ και Μπουργκίνα Φάσο.

Στην περιοχή αυτή η Γαλλία έχει εμπλακεί εδώ και πολλά χρόνια στην παροχή βοήθειας προς τα τοπικά κράτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εκτεταμένα αντάρτικα από ισλαμιστές/τζιχαντιστές, (συνδεδεμένους με Αλ Κάιντα, ISIS κ.λπ.), με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η στρατιωτική παρουσία των Γάλλων αριθμεί κατά περιόδους από 3.000 έως 5.000 στρατιώτες, ενώ έχει καταγράψει και 52 νεκρούς, σε αυτές τις εμπόλεμες ζώνες.

Η αναφορά σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων, με ονομαστικό παράδειγμα το Σαχέλ, δημιουργεί βάσιμες ενδείξεις ότι δεν προστέθηκε «τυχαία» -και μάλλον όχι επειδή το ήθελε η... ελληνική πλευρά.

Δεδομένου ότι είναι γνωστό στους απασχολούμενους με τα θέματα αυτά ότι η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή της και σε αυτή την περιοχή (όπως κάνει και στη γειτονική Λιβύη), τα ερωτήματα είναι αν πιέστηκε η χώρα μας σε αυτή τη ρητή αναφορά, με μοχλό την τουρκική διείσδυση κι αν θα πρέπει πλέον να αναμένουμε κάποια ελληνική στρατιωτική αποστολή στην περιοχή αυτή των ανταρτοπολέμων...

Διότι αυτό θα σημάνει, μεταξύ άλλων, και ενεργό εμπλοκή της χώρας μας στο ακανθώδες θέμα του διεθνούς τζιχαντισμού...

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Γαλλία επιδιώκει επισήμως να μειώσει κάπως τη στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή, ενώ από την άλλη, τουλάχιστον μια από τις χώρες της περιοχής, το Μάλι, απειλεί ότι θα προσλάβει για να τη βοηθήσουν... Ρώσους μισθοφόρους της διαβόητης εταιρείας Wagner που ενεπλάκησαν ενεργά στη Συρία και σε άλλα μέτωπα, ενώ θεωρείται ότι αποτελούν ένα από τα μακριά χέρια του... Πούτιν!

Μύλος, με λίγα λόγια...

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει μεγάλη σημασία να δούμε αν και πότε θα υπάρξει υλοποίηση τέτοιου τύπου στην αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, καθότι θα σημάνει σημαντική ανατροπή στη μέχρι τώρα παραδοσιακή ελληνική πολιτική να μένει έξω από τέτοιου είδους «περιπέτειες».

Αντίθετα με τους Τούρκους, που στην ταραγμένη περίοδο που ζούμε, έχουν μετατρέψει την προθυμία τους για «περιπέτειες» σε στρατηγικό πλεονέκτημα και παράγοντα επιρροής.

 

PREM WATSA: Την αισιοδοξία του για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια αλλά και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε στα στελέχη των εταιρειών που ελέγχει μετοχικά -Eurobank και Eurolife- ο Πρεμ Γουάτσα, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ινδοκαναδός επενδυτής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και με τον Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Ως είθισται σε όλες τις επισκέψεις του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο επικεφαλής της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του μετόχου της εταιρείας. Ο Πρεμ Γουάτσα, πέραν της συμμετοχής του στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, δείχνει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό real estate μέσω της εταιρείας ακινήτων Grivalia και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ενδυναμώσει έτι περαιτέρω την παρουσία του στον εν λόγω τομέα, με δεδομένες τις προβλέψεις ότι οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 4%-5% μέχρι το 2027.

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: «Καυτή πατάτα» αποδεικνύονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Μέχρι και η ΡΑΕ επιλέγει να κρατά αποστάσεις από το πιο hot θέμα των ημερών, αν και ως η πλέον αρμόδια Αρχή, θεωρείται ότι έχει εικόνα.

Η στήλη σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, αν και ρωτήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όχι μία αλλά τρεις φορές, για το ύψος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό, επέλεξε τη… διπλωματική οδό.

Για ποσοστά, ούτε λόγος. Να περιμένουμε, είπε, να δούμε τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στα τιμολόγια και μετά να έχουμε πλήρη εικόνα.

Και τον λογαριασμό, συμπληρώνουμε εμείς…

 

ΕΠΑΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Εντός του μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πλήρες πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κατασκευαστικό κλάδο -που να θυμίσουμε πυροδοτήθηκε τον Ιανουάριο του 2021- και συνοδεύτηκε από ένα προκαταρκτικό κείμενο διαπιστώσεων, όπου λίγο-πολύ ανέφερε ότι δεν υπάρχει «ικανοποιητικός ανταγωνισμός» στον εγχώριο κλάδο.

Η έναρξη της έρευνας ευλόγως ταυτίζεται με τις μετοχικές ανακατατάξεις σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, αλλά και την παρουσία νέου ξένου επενδυτή στον κλάδο, ο οποίος διατηρούσε συμμετοχές σε τουλάχιστον δύο ομίλους.

Έκτοτε τα πράγματα διορθώθηκαν και οι (κάμποσοι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) παίκτες της αγοράς συνεχίζουν να στήνονται για την επόμενη μέρα των μεγάλων δημοπρατήσεων και έργων. Το πόρισμα της ΕΠΑΝ, σύμφωνα με εκτιμήσεις -μετά τη σχετική διαβούλευση που μεσολάβησε- θα είναι «soft». Μερικές κατευθυντήριες γραμμές, νουθεσίες κ.λπ.

Πάντως για όσους υποτιμούν μια τέτοια διαδικασία, σε πρώτο βαθμό πέτυχε τον στόχο της. Μένει να φανεί αν σε δεύτερο (και μακροπρόθεσμο) χρόνο, η ΕΠΑΝ θέτει τον πήχη ή ακόμη και τις «κόκκινες γραμμές» εντός των οποίων οφείλει να κινηθεί ο ανταγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v