Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2021

Μπίζνες 2 δισ. με τον Φορέα Ακινήτων - Ανταμείβει εργαζομένους η Σκλαβενίτης - Πλειστηριασμός για την «Ευρώπη»

Μπίζνες 2 δισ. με τον Φορέα Ακινήτων - Ανταμείβει εργαζομένους η Σκλαβενίτης - Πλειστηριασμός για την «Ευρώπη»

ΦΟΡΕΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Την προεργασία για να ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους διαγωνιστική διαδικασία, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί ο ιδιώτης ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Φορέα Ακινήτων, ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Η Morgan Stanley προσλήφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση αγοράς, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δομή του διαγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι η σύστασή του προβλέπεται με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας (Δεύτερη Ευκαιρία), που ψήφισε η Βουλή πέρυσι. Ο Φορέας θα αγοράζει, κατά προτεραιότητα, τα ακίνητα των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και εν συνεχεία θα τους τα εκμισθώνει με μακροχρόνια σύμβαση. Το Δημόσιο θα στηρίζει τον δανειολήπτη, καταβάλλοντας μέρος του μηνιαίου ενοικίου. Με την ολοκλήρωση της μακροχρόνιας μίσθωσης και εφόσον εξυπηρετείται κανονικά, η ιδιοκτησία του ακινήτου επιστρέφει στον ιδιοκτήτη.

Οι θεσμοί υποχρέωσαν την κυβέρνηση ο Φορέας να ελέγχεται από ιδιωτικά κεφάλαια, εξού και η προεργασία για τον διαγωνισμό. Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν οι τρεις mega servicers (Intrum, doValue, Cepal) και η Qquant Master Services. Λόγω, όμως, των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν καθώς θα αγοραστούν χιλιάδες κατοικίες, προβλέπεται να συμπράξει η καθεμία με funds.

Υπολογίζεται ότι σε βάθος μερικών ετών, ο Φορέας θα χρειαστεί άνω των 2 δισ. ευρώ για αγορές κατοικιών από τις τράπεζες, μέσω πλειστηριασμών. Πιθανότατα, θα υπάρξει πρόνοια τραπεζικής χρηματοδότησης για τον αγοραστή, καθώς θα αποκτήσει ακίνητα με εγγυημένο -στο σκέλος της κρατικής επιχορήγησης ενοικίου- εισόδημα.

Στη «φαρέτρα» του αγοραστή θα υπάρχει και η δυνατότητα τιτλοποίησης απαιτήσεων.

Η κυβέρνηση θέλει ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί νωρίς μέσα στο 2022, ώστε να ξεκινήσουν και οι πρώτες αγορές. Άλλωστε, το 2022 είναι προεκλογική χρονιά, με σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκειά του…

 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ: Με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή 1ης προσφοράς στα 7,2 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένος για σήμερα ο πλειστηριασμός ακινήτου στην Παιανία της πτωχευμένης εταιρείας Πρακτόρευσης και Διανομής Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου «Ευρώπη». Το ακίνητο-βιομηχανικό κτίριο έχει έκταση 17.491,3 τμ.

Σιγά σιγά οι προγραμματισμένοι προ κορωνοϊού πλειστηριασμοί αρχίζουν και παίρνουν μπρος, με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων να χτυπούν το σφυρί σε τακτική βάση…

 

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Εχει αποκτήσει φήμη καλού εργοδότη και φροντίζει να τη συντηρεί. Ο λόγος για τη Σκλαβενίτης, που υπέγραψε νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους.

Η σύμβαση διατηρεί όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ προβλέπει και αύξηση 3% στις αποδοχές για τους πάνω από 23.000 εργαζόμενους που απασχολεί.

 

ETE - FRONTIER: Ολοκληρώνεται, τις επόμενες ημέρες, η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Εθνικής και κοινοπραξίας Bain-Fortress-doValue, με την υπογραφή SPA για την τιτλοποίηση Frontier.

Το ενδιαφέρον, πέραν του τιμήματος για το 95% των mezzanine (σ.σ. περίπου 120 με 130 εκατ. ευρώ), επικεντρώνεται στο ύψος των senior notes και το πώς θα «ρολάρει» προβλέψεις η Εθνική.

Τέλος, ο αγοραστής αναμένεται να καλύψει και το κόστος εθελουσίας για ως 150 άτομα, στην περίπτωση που δεν δεχθούν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Εθνικής να μεταφερθούν, με κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στην doValue.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v