Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2021

«Σφαίρα» πάει η Energean στο Λονδίνο - Θετικά σινιάλα για Δάιος, Β&F και Moda Bagno

«Σφαίρα» πάει η Energean στο Λονδίνο - Θετικά σινιάλα για Δάιος, Β&F και Moda Bagno

ENERGEAN: Παρατηρούμε μεταξύ πολλών άλλων τη μετοχή της Energean στο Λονδίνο. Aπό τα μέσα Αυγούστου μέχρι τώρα, έχει κάνει μια κούρσα της τάξεως του 50%, από τις 6 στις 9 λίρες, αφού οι επενδυτές και οι αναλυτές βλέπουν ότι η ημέρα έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου στο Ισραήλ πλησιάζει, η παραγωγή σε Αίγυπτο και Ιταλία πάει καλά, ενώ ο όμιλος είχε στις αρχές Σεπτεμβρίου και την πρώτη ανακοίνωσή του με πλήρως ενοποιημένη την εξαγορασθείσα Edison E&P, κάτι που φαίνεται ότι έκανε πλήρως αντιληπτό από τις αγορές το μέγεθος της «νέας» Energean.

Έχει αρχίσει, δηλαδή, η αγορά και «βλέπει» τα μεγέθη που προβλέπει ο όμιλος μεσοπρόθεσμα: 200.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερήσια παραγωγή (στη συντριπτική πλειονότητα σε αέριο), σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια EBITDA ετησίως.

Πολύ πιθανό, δεδομένου του green κλίματος, να παίζουν ρόλο και οι επιδόσεις στον τομέα των ESG, αφού η Energean έχει αξιολογηθεί με AA από την MSCI, δείχνει σταθερά μείωση στις εκπομπές ρύπων ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά και το diversification, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων γυναικών στο senior management. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η ανάληψη καθηκόντων Country Manager στην Ελλάδα από την (προερχόμενη από την Grant Thornton) Κατερίνα Σάρδη.

Πολύ καλά όλα αυτά για όσους έχουν επενδύσει στο χαρτί.

Μιας και μιλήσαμε για Ελλάδα όμως, συνειδητοποιούμε ότι οι μεγάλες ζημιές του Πρίνου κατά την τελευταία διετία και οι... μη εξελίξεις στα project που έχει η εταιρεία στην ανάπτυξη και την έρευνα υδρογονανθράκων στην χώρα μας, αγνοούνται τελείως από το επενδυτικό κοινό.

Δεν μετρούν δηλαδή τα όσα χαρακτηρίζουν το εσωτερικό μέτωπο, ευτυχώς για τον όμιλο, δυστυχώς για τη δική μας πραγματικότητα, που αποδεικνύεται αμελητέα για τις αγορές...

 

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Η Δάιος συγκαταλέγεται στις εισηγμένες εταιρείες που επλήγησαν έντονα από την πανδημία, καθώς εκτός από τον κλάδο των πλαστικών, διαθέτει έντονη παρουσία και στον ξενοδοχειακό τομέα.

Αν σ’ όλα αυτά συνεκτιμήσει κάποιος και τον καθαρό δανεισμό του oμίλου που έκλεισε στις 30 Ιουνίου στα 85 εκατ. ευρώ (χρεωστικοί τόκοι 1,42 εκατ. μόνο στο α’ εξάμηνο), τότε αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Ωστόσο, τα πράγματα εξελίσσονται φέτος πολύ καλύτερα από πέρυσι. Στο πρώτο εξάμηνο αύξησε τις πωλήσεις των πλαστικών κατά 28% και επίσης είδε τις δύο ξενοδοχειακές της μονάδες να αρχίζουν να επαναλειτουργούν. Έτσι, οι προ φόρων ζημίες στο εξάμηνο υποχώρησαν από τα 4,18 στο 1,4 εκατ. ευρώ.

Ακόμη καλύτερα ωστόσο αναμένεται να εξελιχτεί το δεύτερο μισό του 2021, καθώς -πέρα από την «παραδοσιακή» θετική εποχικότητα που εμφανίζει η εταιρεία στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- η άνοδος στον κλάδο των πλαστικών συνεχίζεται και ο τουρισμός κινείται καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, πόσο μάλλον καλύτερα από πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Δάιος εκτιμά μεταξύ άλλων ότι «στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να υπάρξει συνέχεια της συνεπούς πορείας του α’ εξαμήνου του 2021, με εκτιμώμενη αύξηση του κύκλου εργασιών σε διψήφιο ποσοστό» και επίσης ότι «τα έσοδα του ξενοδοχειακού κλάδου αναθεωρούνται μεν προς το καλύτερο όσο προχωράει η τουριστική περίοδος, έναντι των προβλέψεων στην αρχή τους έτους, λόγω, ωστόσο, των έντονων διακυμάνσεων που κυρίως οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η εξέλιξή τους με σχετική συνέπεια για δεύτερο εξάμηνο».

Συμπερασματικά, καταλήγει η διοίκηση της Δάιος, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και την πορεία της πανδημίας, αναμένεται αύξηση των εργασιών σε διψήφιο ποσοστό και για το δεύτερο εξάμηνο. Η πορεία των εργασιών θα εξαρτηθεί κυρίως από τα έσοδα της ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».

 

MODA BAGNO: Πολύ καλύτερη η φετινή πορεία της εισηγμένης εταιρείας, καθώς στο πρώτο εξάμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία (από τις -807 στις +224 χιλ. ευρώ) και μείωσε τον καθαρό της δανεισμό στα 5,89 εκατ. μέσα από τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που δημιούργησε.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της Moda Bagno αισιοδοξεί για το δεύτερο μισό του 2021, σημειώνοντας ότι «το επιχειρηματικό περιβάλλον στις περιοχές που κινούνται οι δραστηριότητες της εταιρείας, μέχρι και τη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης, έχουν σημαντική βελτίωση, η οποία θα φανεί στα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου.

Η ήδη συνεχιζόμενη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και συγχρόνως η εξαιρετικά καλή πορεία που είχε η τουριστική περίοδος το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας έχουν φανεί στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εστιατορίου INTERNI της Μυκόνου, όπου ο τζίρος θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2019. Αποτέλεσμα, η εταιρεία αυτή τη στιγμή να έχει αποθέματα ρευστότητας και να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο σύνολο των υποχρεώσεών της.

 

Β&F: Θετική έκπληξη προκάλεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τους ομολογιούχους της εταιρείας ενδυμάτων B&F.

Δεν ήταν μόνο η αύξηση των πωλήσεων από τα 25,1 στα 31,2 εκατ. ευρώ, αλλά επίσης τόσο η επιστροφή σε ικανοποιητική κερδοφορία παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας (από -765 χιλ. σε +3,07 εκατ. ευρώ), όσο και η επίτευξη θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών, ύψους 7,8 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μέσω προγραμμάτων αγοράς ιδίων ομολογιών, η εταιρεία έχει αποκτήσει μέσω του ΧΑ δικά της ομόλογα με τιμή χαμηλότερη του «100».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v