Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2021

Σχέδιο για επιδότηση και στο φυσικό αέριο - Κινήσεις μόχλευσης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Σφηνάκια για NOVA και ΑΒΑΞ

Σχέδιο για επιδότηση και στο φυσικό αέριο - Κινήσεις μόχλευσης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Σφηνάκια για NOVA και ΑΒΑΞ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Κάτι «ψήνεται» για να σβήσει τις φωτιές που έχει ανάψει στους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα το ράλι της διεθνούς τιμής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται σενάρια για κάποιας μορφής επιδότηση, με τον πήχη πάντως να κρατιέται χαμηλά, καθώς αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως ακόμα και μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών, το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Λίφτινγκ ετοιμάζεται και για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως παρόχου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ κρατική επιδότηση 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, στη συνέχεια διευκρινίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία πως αυτή η επιδότηση αφορά στο τελευταίο τρίμηνο, αλλά τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέβασε το ποσό -χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες- στα 200 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αφού κατατεθεί και ψηφιστεί -άμεσα- η σχετική διάταξη νόμου, η κοινή υπουργική απόφαση στη συνέχεια θα ορίζει ότι η επιδότηση θα αφορά και τον Σεπτέμβριο, ασχέτως αν στο μεταξύ έχουν εκδοθεί οι λογαριασμοί. Με κάποιο τρόπο, μάλλον με συμψηφισμό, η κρατική επιδότηση θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο.

Με το ράλι των τιμών πάντως, πολλοί φοβούνται πως θα χρειαστεί επέκταση των πυροσβεστικών μέτρων και πέραν του Δεκέμβρη.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν διαψεύδει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το ενδεχόμενο άντλησης δανειακών κεφαλαίων. Αφού ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, μένουν όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές στο τραπέζι, με ορίζοντα αποφάσεων πιθανά το Νοέμβριο.

Το δε ύψος της όποιας ομολογιακής έκδοσης ή άμεσου τραπεζικού δανεισμού δεν πλησιάζει καν νούμερο που κυκλοφορεί στην αγορά και έχει γραφτεί, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, καλύτερη εικόνα για τη μόχλευση του ισολογισμού του ομίλου αλλά και των μελλοντικών αναγκών του θα έχουμε μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου.

 

NOVA: Λίγο πριν τα μέσα Οκτωβρίου, η NOVA θα ανακοινώσει την πλατφόρμα ΕΟΝ έχοντας αφουγκραστεί τη διεθνή τάση για οικιακή ψυχαγωγία, αλλά και τις αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση, η οποία θέλει τη σταδιακή κατάργηση των δορυφορικών πιάτων.

Η streaming πλατφόρμα ΕΟΝ, που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της NOVA, δίνοντας τη δυνατότητα για πολλές διαδραστικές υπηρεσίες, αποτελεί μια από τις πρώτες συνέργειες με τη United Group, αλλά και την πρώτη απάντηση της εταιρείας στον ανταγωνισμό.

Η νέα της πλατφόρμα ΕΟΝ προσφέρει over the top πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και στο live περιεχόμενο της πλατφόρμας χωρίς τη χρήση δορυφορικού πιάτου. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο από τον Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, CEO της Nova. Η πλατφόρμα ΕΟΝ της United Media επιτρέπει τη θέαση των προγραμμάτων από το διαδίκτυο με τον πλέον σύγχρονο τρόπο και θα είναι ένα από τα «όπλα» της NOVA στον ανταγωνισμό με την Cosmote TV.

Μέχρι σήμερα, η NOVA έχει διαθέσιμη μόνο την υπηρεσία NOVA On Demand, ενώ η Cosmote TV έχει επενδύσει στη νέα ιντερνετική πλατφόρμα που επιτρέπει τη ζωντανή και κατ’ επιλογή θέαση προγραμμάτων.

ΑΒΑΞ I: Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου κατά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δηλαδή το τμήμα των υπογεγραμμένων συμβάσεων έργων που δεν έχουν αποτυπωθεί στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ως προς την παραγωγή εσόδων και εξόδων υποχώρησε στα 650 εκατ. ευρώ έναντι 980 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Στο παραπάνω ποσό, όμως, δεν περιλαμβάνονται συμβάσεις εκτός του κατασκευαστικού τομέα, όπως π.χ. το real estate και άλλες υπηρεσίες. Στη διάρκεια του γ' τριμήνου του έτους, ο όμιλος υπέγραψε κάποιες συμβάσεις έργων χαμηλής συνολικά αξίας, αλλά και τη σύμβαση για την κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό Αθηνών.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ περίπου σήμερα.

 

ΑΒΑΞ ΙΙ: Μέσω δικαστικής διαδικασίας, η εταιρεία πέτυχε τη μείωση του ετήσιου μισθώματος της Μαρίνας Αθηνών, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 99,84%. Από αυτό το γεγονός, εξασφάλισε μείωση μακροπρόθεσμου δανεισμού κατά 13 εκατ. ευρώ, καθώς η παρούσα αξία των μισθωμάτων που περιλαμβάνεται στα δάνεια μειώθηκε σε 25 εκατ. ευρώ το 2020 από 40 εκατ. ευρώ το 2019.

Επιπλέον, λόγω της παραπάνω μείωσης, η απόσβεση των δικαιωμάτων χρήσης της Μαρίνας Αθηνών από το 2021 και έπειτα θα ανέρχεται ετησίως σε 1,071 εκατ. ευρώ έναντι 1,624 εκατ. ευρώ το 2020 και το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v