Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2021

H κυβέρνηση και η... ζαριά της «ελευθερίας» - Οι άστεγοι της εστίασης - Σήμα Μητσοτάκη προς Σκαραμαγκά

H κυβέρνηση και η... ζαριά της «ελευθερίας» - Οι άστεγοι της εστίασης - Σήμα Μητσοτάκη προς Σκαραμαγκά

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει εδώ ή αλλού, έγκριτοι επιστήμονες και ιατροί όπως η καθηγήτρια κα Λινού, ο κ. Καπραβέλος, ο κ. Σαρηγιάννης και ο εξ Αμερικής ορμώμενος καθηγητής κ. Παυλάκης διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι εμβολιασμένοι σε καθεστώς κανονικότητας σε εστίαση-ψυχαγωγία, όπως και να καταργηθούν τα τοπικά μίνι λοκτντάουν στις κόκκινες περιοχές. Μια απόφαση που ελήφθη με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς να ερωτηθεί η περίφημη επιστημονική επιτροπή.

Όπως αναμενόταν, οι αιτιάσεις τους έχουν να κάνουν με τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων (και χαμηλά εμβολιασμένων) που καταγράφει σε αυτή τη φάση η Βόρεια Ελλάδα, ενόψει και των εορτασμών του Αγίου Δημητρίου και των παρελάσεων στη Θεσ/νίκη. Διότι όλοι θυμούνται τι συνέβη πέρυσι στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι γνωρίζουν ότι οι (κανονικές) ΜΕΘ Covid έχουν ήδη «ταβανιάσει», αλλά και όλοι υποψιάζονται ότι αυτό το «μόνο εμβολιασμένοι» σε εστίαση-ψυχαγωγία κλειστών χώρων ούτε αποτελεσματικά ελέγχεται ούτε είναι εύκολο να ελεγχθεί.

Κι ότι, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών σε αυτούς τους χώρους είναι ούτως ή άλλως νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστοι, όπως και μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων σε αυτούς τους χώρους.

Η στήλη εκτιμά λοιπόν ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη «ζαριά» της κυβέρνησης, τη στιγμή που υπάρχει ήπια ανοδική τάση τόσο σε κρούσματα (+5%) όσο και σε διασωληνωμένους (+2,4%) , όπως δείχνει η σύγκριση μέσου όρου των τελευταίων επτά ημερών με τις αμέσως προηγούμενες επτά, αλλά και μεγάλη άνοδος στα λύματα της Θεσσαλονίκης, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ελπίζουμε να της βγει αυτή η ζαριά της… ελευθερίας, διότι σε άλλη περίπτωση, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ δυσάρεστα. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά αν στραβώσει κάτι, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες θα έχουν και την πλήρη ευθύνη, αφού «δεν ρώτησαν» την επιτροπή, κάτι που, επισήμως τουλάχιστον, συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δημιουργία της.

Το γιατί -και γιατί τώρα- ειλικρινά μας διαφεύγει...

ΥΓ: Για όσους το ψάχνουν παραπάνω, τις τελευταίες επτά ημέρες η Ελλάδα είναι 6η σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο στην ΕΕ. Ψηλότερα βρίσκονται μόνο Βουλγαρία, Ρουμανία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής. (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία).

 

ΕΝΟΙΚΙΑ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεταξύ των επαγγελμάτων που χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία ήταν αυτά που σχετίζονται με την εστίαση. Πολύμηνο το λουκέτο, δύσκολα να τα βγάλεις πέρα με 534 ευρώ τον μήνα, ακόμα και με «κουτσουρεμένο» το ενοίκιο. Μεγάλη και η ανασφάλεια για το εάν θα μπει μια περιοχή στο «κόκκινο», αν θα υπάρχει δουλειά κ.λπ.

Πλέον υπάρχει και άλλος ένας πονοκέφαλος: η άρνηση των ιδιοκτητών να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης. Ο λόγος ότι φοβούνται νέο «κλείσιμο» των καταστημάτων και άρα απώλεια εσόδων, αν εφαρμοστεί το προηγούμενο μοντέλο με βάση το οποίο εισέπραξαν μικρότερο νοίκι.

Ετσι, όμως, πολλοί εργαζόμενοι ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν στέγη…

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Στη Γαλλία θα κατασκευαστούν οι τρεις Belharra που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι θα μπορούσε κάποιο από τα πλοία να κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αν, εν τω μεταξύ, είχε προχωρήσει η εξυγίανση των ελληνικών ναυπηγείων.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι γίνεται διαπραγμάτευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ελληνική προστιθέμενη αξία για πλοία. Παράλληλα, έδειξε προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα συντήρησης των φρεγατών MEKO.

Αλλωστε εκεί είχαν κτιστεί κάποιες εξ αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v