Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2021

Ο τιμάριθμος, οι κατασκευαστικές και ο φόβος των… τραπεζιτών - To ραντεβού Κικίλια με TUI

Ο τιμάριθμος, οι κατασκευαστικές και ο φόβος των… τραπεζιτών - To ραντεβού Κικίλια με TUI

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των υλικών οικοδομής πίεσε ήδη στο β’ τρίμηνο τα αποτελέσματα κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών.

Στην Intrakat, για παράδειγμα, οι αυξήσεις τιμών σε υλικά κατασκευών και ενέργεια συρρίκνωσαν το μικτό περιθώριο κέρδους στο 2%, οδηγώντας σε ζημιές, τόσο σε επίπεδο EBITDA όσο και σε προ φόρων αποτελεσμάτων.

Η Άβαξ δεν είχε ορατή επίπτωση στα περιθώρια κέρδους, η διοίκησή της, όμως, επισήμανε ότι οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και στη μεταφορά (ναύλα) επιβαρύνουν το κόστος εκτέλεσης. Και αυτό επειδή στις συμβάσεις εξωτερικού δεν μπορεί να μετακυλίσει την έκτακτη επιβάρυνση στον πελάτη.

Η εταιρεία αναφέρει πάντως ότι τα υφιστάμενα έργα εξωτερικού αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος και λόγω του ώριμου κατασκευαστικού σταδίου δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις σε τσιμέντο και σίδερο.

Είναι περίπου βέβαιο ότι το έκτακτο κόστος δεν μετακυλίεται εύκολα, ούτε στα ιδιωτικά έργα που εκτελούν οι κατασκευαστικές στην Ελλάδα.

 

ΓΕΚ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: Αιτήματα αποζημίωσης για απώλεια εσόδων το α’ εξάμηνο, ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, υπέβαλε στο Δημόσιο ο Τομέας Παραχωρήσεων της ΓΕΚ.

Ταυτόχρονα, αποτύπωσε λογιστικά την παραπάνω απαίτηση στα λοιπά έσοδα καθώς θεωρείται περίπου δεδομένο ότι το Δημόσιο θα πληρώσει.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι αποζημίωσε όλες τις εταιρείες παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων για απώλεια εσόδων, που υπέστησαν λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ: Δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά που κοιτούν με δέος τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις ανατιμήσεις στα ράφια των καταστημάτων. Ανάλογες αγωνίες έχουν και οι τραπεζίτες.

Ο λόγος είναι απλός: εκτιμούν ότι το κύμα ακρίβειας θα ροκανίσει εκ των πραγμάτων τις καταθέσεις των νοικοκυριών αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αν δεν ανατραπεί η εικόνα, σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους, ένα σημαντικό κομμάτι τους θα «σπαταλιέται» για να βγει ο μήνας. Προβληματισμός όμως υπάρχει και για τους δανειολήπτες, που παρότι δεν έχουν μεγάλο μηνιαίο εισόδημα, κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να παραμείνουν συνεπείς στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.

«Αν το εισόδημά τους το τρώει το ρεύμα και το σούπερ μάρκετ, θα ζοριστούν στην πληρωμή του δανείου», σημειώνουν με νόημα.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Επαφές με φόντο το 2022 πραγματοποιεί ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετά τις ζυμώσεις και τα deals με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και ισχυρούς tour operators στη Γαλλία, θα υποδεχτεί αυτή την εβδομάδα στην έδρα του, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας 12, τον Σεμπάστιαν Εμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TUI, ενός από τους μεγαλύτερους… τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού. Στο τραπέζι φυσικά κυρίαρχο ρόλο θα έχει η ατζέντα του tour operator για το 2022.

Πάντως, η Ελλάδα, διατηρώντας τη φετινή δυναμική της, φιγουράρει ήδη στη λίστα του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης με τους top προορισμούς για τη θερινή σεζόν του 2022, μαζί με την Τουρκία και τη Φλόριντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v