Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2021

ΔΕΗ: H τραπεζική συνταγή, ο ισολογισμός και η δικαίωση μετά από… 13 έτη - Τι αγοράζει η Ανδρομέδα

ΔΕΗ: H τραπεζική συνταγή, ο ισολογισμός και η δικαίωση μετά από… 13 έτη - Τι αγοράζει η Ανδρομέδα

ΔΕH: Πώς τα φέρνει τούμπα η ζωή! Πάμε λίγο πίσω, στο μακρινό 2008. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ είναι ο Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος επιχειρεί να φέρει ως στρατηγικό εταίρο της Επιχείρησης τη γερμανική RWE. Και ξεσηκώνει θεούς και δαίμονες.

Αποτέλεσμα; Αναγκάζεται να υπαναχωρήσει άτακτα τον Απρίλιο του 2008 και το περιβόητο πακέτο της συνεργασίας των δύο εταιρειών, που περιλάμβανε και κοινή ανάπτυξη ΑΠΕ, πετάγεται στο καλάθι των άχρηστων.

Έλα μου, όμως, που γελά καλά, όποιος γελά τελευταίος. Μετά από 13 χρόνια, έχουμε την επιστροφή της γερμανικής κυρίας, για να παραφράσουμε τον Ντίρενματ, και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Μιλάμε για τη συμφωνία που υπογράφηκε την προηγούμενη Πέμπτη μεταξύ ΔΕH Ανανεώσιμες και RWE για τη σύσταση κοινής εταιρείας και με ποσοστά ακριβώς τα ίδια που επιδίωκε και ο κ. Αθανασόπουλος (51% RWE και 49% ΔΕHΑΝ), για την κοινή ανάπτυξη ΑΠΕ στη χώρα μας.

Η RWE συμπράττει τελικά με τη ΔEΗ, μπαίνοντας από άλλη… πόρτα. Η εκδίκηση, λένε, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

 

ΔΕH ΙΙ: Αν δεν είχε μεσολαβήσει η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, το timing στο οποίο η ΔEΗ επιχειρεί την αλά τράπεζες σμίκρυνση του ισολογισμού της θα ήταν ιδανικό.

Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στην αποτίμηση που πρόσφερε η Macquarie, επιτρέπει στη ΔΕH να εγγράψει υπεραξίες (σ.σ. τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ θα τα κεφαλαιοποιήσει με την εισφορά του κλάδου δικτύου διανομής στο ΔΕΔΔΗΕ), ενώ η ΑΜΚ της τάξης των 0,75 ως 1,2 δισ. ευρώ ισχυροποιεί τον ισολογισμό.
Δημιουργούνται, ως εκ τούτου, οι συνθήκες να πάρει, στην τρέχουσα χρήση, το σύνολο της αναγκαίας απομείωσης αξίας για τις προς απόσυρση λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία.

Η ΔΕH μείωσε, το 2020, την αξία των ενσώματων παγίων της από 14 σε 11 δισ. ευρώ, κάνοντας χρήση σχεδόν του συνόλου της συσσωρευμένης πρόβλεψης. Στις 30/6 είχε ενσώματα πάγια 10,1 δισ. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ 10,2 GW, εκ των οποίων θα αποσυρθούν τα 3,9 GW συν τα ορυχεία.

Αν δεν είχε πάρει τέτοια ένταση η άνοδος του φυσικού αερίου, η αγορά ήταν βέβαιη ότι η σμίκρυνση του ισολογισμού θα ολοκληρωνόταν φέτος. Τώρα, όμως, προκύπτουν άλλοι κίνδυνοι, όπως το να αυξηθούν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών, οπότε όλα θα επανεκτιμηθούν σε μερικούς μήνες.

Υ.Γ.: Η ΔΕH έχει πετύχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις απαιτήσεις σε καθυστέρηση, ενώ διαθέτει υψηλότατη πρόβλεψη για τις καθυστερημένες πάνω από 90 ημέρες οφειλές.

Υ. Γ. ΙΙ: H ΔΕH θα εισπράξει από τον ΑΔΜΗΕ τίμημα για το δίκτυο υψηλής τάσης της Κρήτης, που του μεταβίβασε την 1η Αυγούστου. Στις 30/6 η αναπόσβεστη αξία του δικτύου ανερχόταν σε 33,3 εκατ. ευρώ, ενώ η αναπόσβεστη ρυθμιστική αξία σε περίπου 41 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα επίπεδα -άντε λίγο υψηλότερα - αναμένεται να κινηθεί το τίμημα.

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Ποιες είναι οι κυριότερες μετοχικές τοποθετήσεις της Alpha Trust Ανδρομέδα, οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου της οποίας έχουν υπερκεράσει κατά πολύ τις αντίστοιχες του Γενικού Δείκτη του ΧΑ εδώ και μια δεκαετία;

Κατά σειρά μεγέθους, οι Quest Holdings (2,18 εκατ. ευρώ), Πλαστικά Θράκης (1,194 εκατ. ευρώ), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (1,057 εκατ. ευρώ), Τιτάν (900 χιλ. ευρώ), Entersoft (831 χιλ.), Reads (657 χιλ.) Μυτιληναίος (507 χιλ.), Sarantis (391 χιλ.), BriQ Properties (386 χιλ.), Π. Πετρόπουλος (367 χιλ.), Lamda Development (334 χιλ.), ΚΡΙ-ΚΡΙ (305 χιλ.) και Intracom (270 χιλ. ευρώ).

Υπαρκτές οι τοποθετήσεις και σε τίτλους του τραπεζικού κλάδου, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα από τη συμμετοχή του τελευταίου στον Γενικό Δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v