Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2021

Ο... σκαφάτος Βλ. Γεωργάτος βρήκε λιμάνι στον Αναπτυξιακό - Εκδότες βγάζουν τα μάτια τους - Sold out η Premier League

Ο... σκαφάτος Βλ. Γεωργάτος βρήκε λιμάνι στον Αναπτυξιακό - Εκδότες βγάζουν τα μάτια τους - Sold out η Premier League

ΒΛΑΣΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ: Στα 5,13 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ενισχυόμενο κόστος της νέας επένδυσης του Βλάσση Γεωργάτου που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η επένδυση της Τechnohull, του ναυπηγείου σκαφών του γνωστού επιχειρηματία που άνοιξε τα τελευταία χρόνια τα πανιά του σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες πέραν της γνωστής αλυσίδας μικρογευμάτων, αφορά στη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας ναυπήγησης φουσκωτών σκαφών αναψυχής. Το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της επιχορήγησης της εν λόγω επένδυσης που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό νόμο ανέρχεται στο 1,49 εκατ. ευρώ.

Ο Βλάσσης Γεωργάτος εισήλθε ως μέτοχος στην εταιρεία το 2014. Πέρυσι ο προερχόμενος από την ιδρυτική ομάδα που έστησε την εταιρεία Β. Τριζώνης μεταβίβασε το ποσοστό του στους Β. Γεωργάτο και Γ. Πετράτο.

Έτσι αυτοί ελέγχουν πλέον το 56,21% και το 33,81% αντίστοιχα.

ΕΚΔΟTΕΣ: Για καταστρατήγηση της ενιαίας τιμής βιβλίου μιλούν εκδότες. Πριν από λίγους μήνες, είχαν κάνει και επίσημη καταγγελία στο υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Η Ένωση Εκδοτών Βιβλίου είχε αναφερθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα skroutz.gr, η οποία έσπασε εν μέσω πανδημίας και κλειστής αγοράς την ενιαία τιμή βιβλίου, παρέχοντας στους πελάτες της έκπτωση μεγαλύτερη από εκείνη που προβλέπει ο νόμος για να προστατεύσει το βιβλίο (έως 10%).

Στην αγορά, ωστόσο, λένε ότι την υπέρβαση του ορίου δεν την κάνει το skroutz αλλά ορισμένα βιβλιοπωλεία με τα οποία συνεργάζεται το skroutz. Και το παράδοξο είναι ότι η ενιαία τιμή δημιουργήθηκε ακριβώς για να προστατεύσει αυτούς τους μικρούς παίκτες της αγοράς.

Εταιρείες όπως τα Public και άλλες μεγάλες αλυσίδες θα ήταν σε θέση να προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους μικρούς. Παρ' όλ' αυτά δεν το κάνουν.

Αντίθετα κάποιοι μικροί βγάζουν τα μάτια τους…


ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μπορεί τα κρούσματα στη Βρετανία να κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ και να ξεκίνησαν οι εκκλήσεις για περιοριστικά μέτρα, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ποδοσφαιρόφιλους από το να γεμίζουν τα στάδια της Premier League.

Μετά από 16 μήνες εκτός γηπέδων από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν καταγράφονται κατά μέσο όρο 39.440 φίλαθλοι σε κάθε αγώνα, αριθμός που αν διατηρηθεί, θα σημάνει ρεκόρ για τα σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας του θεσμού.

Για τις πεινασμένες για έσοδα ομάδες αυτό θα μεταφραστεί σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια εσόδων. Για την εξέλιξη της πανδημίας, ας μην κάνουμε προβλέψεις…

 

ΚΥΠΡΟΣ: Μπορεί το ΧΑΚ να είναι μικρό σε μέγεθος, με περιορισμένες επενδυτικές επιλογές και πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα, ωστόσο η Κύπρος μέσα από έξυπνους χειρισμούς έχει καταφέρει να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στον χώρο της κεφαλαιαγοράς, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ο πληθυσμός της χώρας (μικρότερος του ενός εκατομμυρίου).

Έτσι, με βάση ανακοίνωση της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις τοπικές ΕΠΕΥ (ΚΕΠΕΥ) έχουμε τα παρακάτω δεδομένα:

  • Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 225 ΚΕΠΕΥ τέλος του 2019 ήταν 4.914 άτομα.
  • Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 228 ΚΕΠΕΥ τέλος του 2020 ήταν 5.408 άτομα.
  • Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 233 ΚΕΠΕΥ τέλος Ιουνίου του 2021 ήταν 5.895 άτομα.

Ας φανταστούμε πόσο περισσότερες θέσεις εργασίας θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει στην Ελλάδα, αν ήμασταν το ίδιοι αποτελεσματικοί με τους Κύπριους στην προσέλκυση επενδυτικών σχημάτων από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v