Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2021

Ο Άδωνις και οι ελεγκτές - «Φίλια» πυρά στην Επ. Κεφαλαιαγοράς - Σφηνάκια για Νάκα και Παπουτσάνη

Ο Άδωνις και οι ελεγκτές - «Φίλια» πυρά στην Επ. Κεφαλαιαγοράς - Σφηνάκια για Νάκα και Παπουτσάνη

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΝΑΚΑΣ: Πριν από τέσσερα χρόνια, η μετοχή του Μουσικού Οίκου Νάκα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο ταμπλό του ΧΑ κοντά στο 1,3 ευρώ, ενώ σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 2,25-2,30 ευρώ.

Όσο και αν κανείς δεν μπορεί να περιφρονήσει μια τόσο σημαντική πορεία, κατά την ίδια χρονική περίοδο το βασικό χαρακτηριστικό της μετοχής αποτέλεσε η υψηλή της μερισματική απόδοση, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η εισηγμένη εξακολουθεί ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες να σημειώνει ικανοποιητική κερδοφορία (1,03 εκατ. στη χρήση που έληξε τον φετινό Ιούνιο, κάπου στα ίδια επίπεδα προβλέπεται και η επίδοση της τρέχουσας χρήσης), με τον καθαρό της δανεισμό να είναι ασήμαντος (μόλις 82 χιλ. ευρώ στις 30/6/2021) και τις επενδυτικές ανάγκες της εταιρείας σαφώς περιορισμένες.

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου στο ταμπλό (γύρω στα 14,5 εκατ. ευρώ), προκύπτει ένα P/E κοντά στο 14,5, δείκτης P/BV χαμηλότερος της μονάδας (ίδια κεφάλαια 17,7 εκατ. ευρώ στις 30/6/2021) και μερισματική απόδοση κοντά στο 6,5% (βλέπε πρόταση Δ.Σ. στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση για διανομή 0,15 ευρώ ανά μετοχή).

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Από τις 21 Οκτωβρίου η στήλη σάς είχε προειδοποιήσει για τα σαφώς καλύτερα αποτελέσματα της Παπουτσάνης στο δεύτερο φετινό εξάμηνο, όχι μόνο ως προς τον κύκλο εργασιών αλλά και σε ό,τι αφορά το περιθώριο κέρδους.

Οι οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου που δημοσιεύτηκαν χθες ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εξέλιξη αυτή, που οφείλεται στην αλλαγή του μίγματος των πωλήσεων (πτώση στα χαμηλού περιθωρίου κέρδους αντισηπτικά, άνοδος στα προϊόντα που απευθύνονται στον τουρισμό, εντός και εκτός Ελλάδας).

Τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα είναι αποκαλυπτικά. Το περιθώριο κέρδους από το 12,4% στο εξάμηνο σκαρφάλωσε στο 13,3% στο εννεάμηνο, ενώ σε επίπεδο πωλήσεων, από το +16% του πρώτου μισού του 2021 φτάσαμε στο +24% στο εννεάμηνο.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Μεγαλύτερη σημασία δίνουμε (προσώρας) στα «εξ οικείων» βέλη που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα κατά της αρμόδιας αρχής, παρά στο μέτωπο που άνοιξαν μαζί της την Παρασκευή ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης. Πότε από εδώ, πότε από εκεί, αρχίζει να διαφαίνεται, αν μη τι άλλο, μια δυσαρέσκεια. Κι όχι από οπαδούς της… αντιπολίτευσης.

Μια και μιλάμε όμως για την Επιτροπή, αληθεύει ότι υπάρχει ΑΕΑΠ που ενώ έχει συσταθεί κοντά πέντε χρόνια πριν, παραμένει σήμερα χωρίς εισαγωγή στο ΧΑ; Αν ναι, έχει πάρει ειδική παράταση; Κι αν έχει πάρει τέτοια παράταση, προβλέπεται αυτό εκ του νόμου;

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ: Σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να αποφύγουν ένα μεγάλο λάθος, που θα πλήξει τόσο το έργο των εσωτερικών ελεγκτών όσο και ευρύτερα τον θεσμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης στη χώρα μας (πρόκειται για τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, ως «τσόντα»… σε θέματα που αφορούν τις λαϊκές αγορές).

Αυτό υποστηρίζουν τα μέλη του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, αλλά και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Anthony Pugliese, ο οποίος όχι μόνο συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά του απέστειλε και σχετική επιστολή.

Μερικά από τα σημεία που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους εσωτερικούς ελεγκτές είναι τα παρακάτω:

Πρώτον, ενώ ήδη υπάρχει σύστημα καταγραφής-καταχώρισης των εσωτερικών ελεγκτών, θα πρέπει με βάση την τροπολογία να δημιουργηθεί νέο. Και μέχρι τότε, οι εσωτερικοί ελεγκτές -ακόμη και αυτοί των εισηγμένων εταιρειών, ακόμη και εκείνοι των τραπεζών- θα βρίσκονται στον «αέρα».

Δεύτερον, οι εσωτερικοί ελεγκτές θα εποπτεύονται από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Δηλαδή το σωματείο των ελεγχόμενων προσώπων θα είναι αυτό που θα εποπτεύει και ενδεχομένως θα τιμωρεί τους ελεγκτές του.

Τρίτον, καθήκοντα ορκωτού ελεγκτή δεν ασκούν μόνο οικονομολόγοι αλλά επίσης -ανάλογα και με το αντικείμενο δραστηριότητας κάθε εταιρείας- νομικοί, άτομα από τους χώρους της πληροφορικής και του risk management, κ.λπ. Θα υποχρεωθούν όλοι αυτοί να εγγραφούν ως μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ποιος θα πληρώνει τις (επιπλέον) εισφορές τους;

Ο κατάλογος των αντιρρήσεων είναι μακρύς, ωστόσο το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Ανάπτυξης σήμερα στη Βουλή. Θα επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας ή θα δεχτεί να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση επί του θέματος;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v