Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 5 2021

Σκόνταψε η νέα επιδότηση στο ρεύμα - Σφηνάκια για ΙΑΤΡΙΚΟ, Πετρόπουλος, ΕΛΤΟΝ και μονοψήφια P/E

Σκόνταψε η νέα επιδότηση στο ρεύμα - Σφηνάκια για ΙΑΤΡΙΚΟ, Πετρόπουλος, ΕΛΤΟΝ και μονοψήφια P/E

ΔΕΗ-ΕΦΚΑ: Δεν συμμετείχαν στην ΑΜΚ της ΔEΗ τα ταμεία e-EFKA και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔEΗ, που κατέχουν 9.124.243 μετοχές (3,93%) της Επιχείρησης.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η περίπτωση της Π. Πετρόπουλος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του επιχειρήματος που χρησιμοποιούν όσοι επενδυτές πιστεύουν πως το ΧΑ μόνο υπερτιμημένο δεν είναι.

Ποιο είναι αυτό το επιχείρημα; Ότι μπορεί η τιμή μιας μετοχής να έχει ανεβεί σημαντικά στο ταμπλό, ωστόσο θα πρέπει να εξετάζουμε παράλληλα και το πόσο μεταβλήθηκαν η κερδοφορία της και οι προοπτικές της.

Από την αρχή του έτους έως σήμερα, η μετοχή της Πετρόπουλος έχει ανεβεί περίπου κατά 45% (σημείωσε χθες υψηλό δωδεκαμήνου), όμως τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης στο φετινό εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 138% (από το 1,999 στα 4,76 εκατ. ευρώ), ξεπερνώντας μάλιστα την επίδοση ολόκληρου του 2020.

Στο μέτωπο των ταμειακών ροών τα πράγματα εξελίχτηκαν ακόμη καλύτερα για την εισηγμένη, καθώς παρά τη χρηματική διανομή που μεσολάβησε προς τους μετόχους της, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μέσα στους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς… σχεδόν εξαφανίστηκε (από τα 13,7 εκατ. μόλις στις 900 χιλ. ευρώ).

Επίσης, με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου στο ταμπλό και τα καθαρά κέρδη ολόκληρης της φετινής χρονιάς, είναι αρκετά πιθανό να δούμε το P/E της μετοχής να διαμορφώνεται σε μονοψήφιο επίπεδο, παρά τα όποια προσκόμματα προέκυψαν από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πόσα χρόνια έχουμε άραγε να δούμε τη συγκεκριμένη μετοχή να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E;

Μονοψήφια P/E όμως, πολύ πιθανόν να δούμε και σε άλλες εισηγμένες με βάση τα καθαρά κέρδη του 2021.
Για παράδειγμα, η μετοχή της ΕΛΤΟΝ Χημικά έχει αυξηθεί από την αρχή του χρόνου γύρω στο 28% (πέραν του μερίσματος που διανεμήθηκε), ενώ η εξαμηνιαία άνοδος των καθαρών της κερδών διαμορφώθηκε στο +53,1% (από 2,39 στα 3,66 εκατ. ευρώ).

Έτσι, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του τίτλου (κοντά στα 47,5 εκατ. ευρώ) και την πληροφορία ότι και το τρίτο τρίμηνο εξελίχθηκε ευνοϊκά για τον εισηγμένο όμιλο, ένα μονοψήφιο P/E με βάση τα κέρδη ολόκληρης της φετινής χρήσης δείχνει να είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως η όποια στρατηγική συνεργασία συμφωνηθεί με τον όμιλο της Βιοϊατρικής δεν θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε αλλαγή σε μετοχικό επίπεδο, τόσο στη μία όσο και στην άλλη πλευρά.

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται η πρώτη στήριξη των καταναλωτών για τα φουσκωμένα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Τα 9 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, τα οποία πράγματι πιστώθηκαν από τους προμηθευτές στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου. Ένα μήνα μετά, στις αρχές Οκτωβρίου, ανακοινώνεται και πάλι ο διπλασιασμός της επιδότησης στα 18 ευρώ τον μήνα για τις ίδιες κιλοβατώρες.

Και δύο μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση, τώρα δηλαδή, ανακαλύπτουμε την… Αμερική. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με το που έλαβαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να εκδοθεί, αν δεν υπάρχει πρώτα έγκριση από την Ε.Ε., γιατί πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις!

Και τρέχουν να προλάβουν για τη σχετική προκοινοποίηση, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από τις Βρυξέλλες και θα δοθεί η πολυπόθητη εξαίρεση!

Και με την επιδότηση τι θα γίνει τώρα; Θα την πιστώσουν οι προμηθευτές στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v