Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2021

Ανάκαμψη-μπετόν αρμέ στην Τιτάν *Η Profile έχει… ρέντα *Το μέρισμα Ideal και τα παράδοξα της Προοδευτικής

Ανάκαμψη-μπετόν αρμέ στην Τιτάν *Η Profile έχει… ρέντα *Το μέρισμα Ideal και τα παράδοξα της Προοδευτικής

IDEAL: Πολύ πιο κοντά στη δυνατότητα διανομής μερισμάτων θα έρθει η Ideal μετά την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 2ας Δεκεμβρίου, στα θέματα της οποίας περιλαμβάνεται και ο συμψηφισμός υπολοίπου συσσωρευμένων ζημιών μέσα από τη χρήση του αποθεματικού υπέρ το άρτιο (το συγκεκριμένο αποθεματικό υπερκαλύπτει το σύνολο των συσσωρευμένων ζημιών).

Με τον τρόπο αυτό, αίρεται το οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο για τη διανομή μερίσματος, την ώρα που ο όμιλος είναι κερδοφόρος και η ρευστότητά του ισχυρότατη, με σχεδόν μηδενικό καθαρό δανεισμό.

 

PROFILE: Νέες συμφωνίες ανάληψης σημαντικών έργων, στην Ευρώπη, εντός και εκτός Ευρωζώνης, αλλά και στη Μέση Ανατολή, έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα η Profile, πού όπως εκμυστηρεύτηκαν στη στήλη πηγές της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν, «έχει ρέντα» όχι μόνο στο καθαρά financial αντικείμενο, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου φέρεται να είναι στα κλεισίματα για δύο σημαντικά έργα που ταιριάζουν στο προφίλ της.

Συνεργάτης της στήλης επιχείρησε να εκμαιεύσει περισσότερα από την εταιρεία αλλά η (χαμογελαστή) απάντηση ήταν «πάμε πολύ καλά, θα το δείτε σύντομα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Profile αναμένει συνέχιση των ρεκόρ στις πωλήσεις στο 2ο εξάμηνο και κάνει λόγο για πάνω από 20 projects μεγάλης σημασίας, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των πωλήσεων κατά 35% με σημαντικό ανεκτέλεστο και για τις επόμενες χρονιές, αλλά και για επιτυχία της σχετικά πρόσφατα αποκτηθείσας Centevo, της οποίας η «σουίτα» επιλέχθηκε πρόσφατα από μεγάλη σκανδιναβική τράπεζα.

 

 

ΤΙΤΑΝ: Αν ισχύει αυτό που λένε έμπειροι οικονομικοί παράγοντες, ότι δηλαδή η οικονομία στο σύνολό της ακολουθεί την πορεία της αγοράς του τσιμέντου, τότε οι εκτιμήσεις της διοίκησης του Τιτάνα στο χθεσινό conference call θα πρέπει να έδωσαν χαρά σε πολύ κόσμο, γιατί δείχνουν «μπετόν αρμέ».

Τι είπαν όμως, με λίγα λόγια, τα στελέχη της γνωστής πολυεθνικής βιομηχανίας;

Πρώτον, ότι με εξαίρεση την Τουρκία που παρουσιάζει τα δικά της ζητήματα, σε όλες τις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται (ΗΠΑ, Ελλάδα, Βαλκάνια, Αίγυπτο, Βραζιλία), η τρέχουσα ζήτηση παραμένει ισχυρή και αναμένεται ισχυρότερη κατά τα επόμενα χρόνια. Οι κυβερνήσεις μέσω των κρατικών δαπανών ενισχύουν τις υποδομές των χωρών τους, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις και τα νοικοκυριά δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικιών. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Δεύτερον, ότι οι τιμές της ενέργειας και των ναύλων έχουν ήδη αρχίσει να αποκλιμακώνονται από τα υψηλά του προηγούμενου μήνα και πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Τρίτον, αν συνεκτιμηθούν και οι αυξήσεις των τιμών στις οποίες προχώρησε η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία (ορισμένες από αυτές θα αρχίσουν να αποδίδουν κυρίως από το τέταρτο φετινό τρίμηνο), τότε η εταιρεία θα επανέλθει σε περιθώρια λειτουργικού κέρδους (EBITDA margin) που σημείωνε πριν την εκτίναξη στα κόστη μεταφοράς και ενέργειας.

Τέταρτον, οι φετινές επενδύσεις θα κυμανθούν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές του 2022 (δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις) πιθανόν να είναι υψηλότερες, γιατί θα χρειαστεί να αυξηθεί το capacity στις ΗΠΑ.

ΥΓ1: Με βάση μόνο τα κέρδη του εννεαμήνου, το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στο 14,4, τιμή που θα καταστεί σαφώς πιο ελκυστική, αν προστεθούν και τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς και ακόμη περισσότερο αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις μέσα στο 2022.

ΥΓ2: Από εδώ και στο εξής, η παρακολούθηση των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης μιας εισηγμένης εταιρείας θα πρέπει να προσελκύει το ίδιο επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και η μελέτη των λογιστικών της καταστάσεων.

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Για το θέμα της εκλογής του νέου διοικητικού συμβουλίου της Προοδευτικής και για τους φόβους που εξέφρασαν παράγοντες της αγοράς, σχετικά με το αν μέλη αυτού πληρούν τους απαιτούμενους όρους καταλληλότητας (π.χ. απουσία πολιτικού μηχανικού ή νομικού, αλλά αντίθετα παρουσία εμπόρου κρεάτων με γνώσεις εκδοροσφαγέα), η στήλη σάς έχει ενημερώσει από την αρχή του μήνα.

Αυτό που τώρα μαθαίνουμε, είναι ότι με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχει αντιδράσει έντονα και ο κ. Σπύρος Κούτλας, αδελφός του εκλιπόντος προέδρου και εκ των βασικών μετόχων και μελών του Δ.Σ. της εισηγμένης κατά το παρελθόν.

Βέβαια, ο κ. Σπύρος Κούτλας δεν διαθέτει σήμερα μετοχές της εισηγμένης, ενώ οι σχέσεις του με τον εκλιπόντα αδελφό του υπήρξαν κατά καιρούς τρικυμιώδεις, εξελισσόμενες ενίοτε και μέσα σε δικαστικές αίθουσες.

Ωστόσο, φέρεται να απορεί για το πώς στο Δ.Σ. δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος της οικογένειας Κούτλα, αλλά ούτε και ένας πολιτικός μηχανικός, ιδιότητες που διαθέτει ο ίδιος. Όπως μαθαίνουμε επίσης, έχει υπάρξει άγρια κόντρα του με τη διοίκηση της Προοδευτικής, με σχετικά πρόσφατη δικαστική απόφαση να απαγορεύει στον κ. Κούτλα να επισκέπτεται την εταιρεία.

Άραγε να περιμένουμε και νέα «επεισόδια» στη συγκεκριμένη κόντρα;

ΥΓ: Μεταξύ των μετόχων που μετείχαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Προοδευτικής συγκαταλέγεται και η εισηγμένη Centric, η οποία «κατέβηκε» με 767.882 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 3,16% της κατασκευαστικής εταιρείας. Όπως μάθαμε, πρόκειται για μια μετοχική τοποθέτηση που έρχεται από τα… παλιά χρόνια.

Τώρα, τα κριτήρια με τα οποία είχε γίνει αυτή η τοποθέτηση είναι άγνωστα στη στήλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v