Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2021

Τράπεζα Αττικής: Τα λάθη και ο... λογαριασμός - Ο φόβος του lockdown φέρνει... μετάνοιες - ΑΕΕΑΠ γίνεται η Premia

Τράπεζα Αττικής: Τα λάθη και ο... λογαριασμός - Ο φόβος του lockdown φέρνει... μετάνοιες - ΑΕΕΑΠ γίνεται η Premia

ATTICA BANK: Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη για την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, στην περίπτωση της Attica Bank το πλάνο εξυγίανσης και επανιδιωτικοποίησης όχι μόνο αφέθηκε «ορφανό» από πλευράς συντονισμού, αλλά υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σημειώθηκαν αρκετοί λάθος χειρισμοί από όλες τις πλευρές.

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, η τράπεζα πάτησε το… κουμπί κρατικοποίησης (σ.σ. μέσω ενεργοποίησης για πρώτη φορά του νόμου Χαρδούβελη περί συμψηφισμού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης), φέρνοντας μπροστά το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς για την εξυγίανση του ισολογισμού της. 

Και λέμε το μεγαλύτερο καθώς, επτά μήνες μετά, ο βασικός λόγος που καθυστερεί η εξεύρεση λύσης είναι η ανησυχία των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την πρόσθετη ζημιά, την οποία θα εγγράψει η Attica, προκειμένου να λάβει την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-) για τις τιτλοποιήσεις που θέλει να εντάξει στον Ηρακλή ΙΙ.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές ζητούν να καλύψει το ΤΧΣ το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και αυτοί να βάλουν ένα μικρό ποσό στη συγκεκριμένη ΑΜΚ. Εν συνεχεία, μέσω κάλυψης CoCo ή ΜΟΔ, να αυξήσουν το ποσοστό τους.

Ακούγεται πολύ κακό deal για το Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο. Αν, όμως, η μοναδική εναλλακτική είναι να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα από τους υφιστάμενους μετόχους, με τον ορατό κίνδυνο αυτό να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και να τεθεί στο τραπέζι το σενάριο διάσπασης και κάλυψης του funding gap από το ΤΕΚΕ, το μη χείρον φαντάζει βέλτιστο.

Πώς φθάσαμε, όμως, στο μπρος ζημιά για τους φορολογούμενους και πίσω ρέμα για το ΤΕΚΕ και τα ασφάλιστρα εγγύησης καταθέσεων; Γιατί δεν κάθισαν εξαρχής στο τραπέζι, όπως έγινε στην περίπτωση της Πειραιώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι (κυβέρνηση, ΤτΕ, τράπεζα, ΤΧΣ, σύμβουλοι) να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη εξυγίανσης και επανιδιωτικοποίησης; Γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να προσληφθούν οι σύμβουλοι και όταν αυτό έγινε, δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια; Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το διάστημα της έκδοσης, διαπραγμάτευσης και μετατροπής των warrants, για να δοθεί στους επενδυτές χρόνος διενέργειας due diligence και απλά ανατέθηκε στην Deloitte ο υπολογισμός ενός εύρους πρόσθετης κεφαλαιακής επίδρασης από σειρά εκκρεμών ενεργειών; Πώς ενώ με μια μαγικά γρήγορη κίνηση αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής (Ellington), για την πώληση του 50% των mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης Omega, επτά μήνες μετά δεν έχει οριστικοποιηθεί πόσο θα κοστίσει στην Attica η εξασφάλιση του ελάχιστου rating;

Φταίει για την παραπάνω καθυστέρηση η επιτροπή του Ηρακλή; Φταίει η UBS, που ανέλαβε να ελέγξει τη δομή της τελευταίας τιτλοποίησης ή φταίει ότι αποδείχθηκαν αισιόδοξες οι προβλέψεις της διοίκησης της Attica;
Και αν ανατράπηκαν οι εκτιμήσεις της διοίκησης, αυτό δεν είχε επίπτωση στο πλάνο κεφαλαιακών ενεργειών (capital plan) της περιόδου 2021-23, το οποίο εγκρίθηκε από την ΤτΕ, προκειμένου να υπογράψει ο ορκωτός τις οικονομικές καταστάσεις 2020;

Μήπως ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο το αρχικό capital plan ήταν ήδη άχρηστο και οι επενδυτές πληροφορούνταν από αρμόδια χείλη ότι περί τα 140 με 150 εκατ. ευρώ από τα 240 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν πιστωτική επέκταση, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε για κάλυψη ζημιών;

Εκτίμηση που όπως όλα δείχνουν, δεν έχει γίνει πιστευτή από τα σχήματα Bain-JC Flowers και Ellington- ΤΜΕΔΕ που ζητούν ακόμη πιο συντηρητική προσέγγιση ως προς τον υπολογισμό των κεφαλαίων που θα καλύψουν παλιές αμαρτίες.

Υ.Γ. Υπενθυμίζεται ότι ο CET 1 στις 31/12/2020, μετά τις εμπροσθοβαρείς ζημιές εξυγίανσης, υποχώρησε στο 4,93% (4,8% για την τράπεζα) και στις 30 Ιουνίου υποχώρησε στο 3,1%. Αν διενεργηθεί ΑΜΚ 240 εκατ. ευρώ, ο CET1 θα ανέλθει σε pro forma βάση στο 11,1%.

 

PREMIA PROPERTIES: Την απόφασή της να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας έχει λάβει η εισηγμένη Premia Properties, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση του σχετικού φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
H εταιρεία πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια και η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στη μείωση της φορολογικής της επιβάρυνσης, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επιπρόσθετα, η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ υποχρεώνει την εισηγμένη να διανέμει στους μετόχους της τουλάχιστον το 50% των ετήσιων λειτουργικών κερδών της (χωρίς τη συνεκτίμηση των αναπροσαρμογών στις εύλογες αξίες των ακινήτων), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τους επενδυτές.

Στρατηγική της Premia Properties είναι η μεγάλη αύξηση του μεγέθους της μέσα στην επόμενη πενταετία και έτσι μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε με επιτυχία τον φετινό Ιούλιο, δρομολογεί την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, μάλλον στις αρχές της επόμενης χρονιάς. 

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Αυξάνει η πίεση από την έξαρση της πανδημίας, αλλάζει και η κυβερνητική γραμμή σχετικά με υποχρεωτικότητα του rapid test για την είσοδο στις εκκλησίες.

Στις 3 Νοεμβρίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του MEGA και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη, ήταν κάθετος ότι το μέτρο είναι ανεφάρμοστο: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει, αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε», έλεγε χαρακτηριστικά.

«Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είναι σίγουρα σε ένα κατάστημα. Στην εκκλησία δεν υπάρχει υπεύθυνος. Και εν πάση περιπτώσει, η πίστη, η έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεών μας, είναι μία πράξη η οποία έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», συμπλήρωνε.

Τώρα, 15 ημέρες μετά, στο χθεσινό διάγγελμα, και αφού μεσολάβησε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που τασσόταν υπέρ του μέτρου, τελικά… βρέθηκε υπεύθυνος και τρόπος εφαρμογής.

«Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ», ανακοίνωσε χθες. «Αυτό άλλωστε προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Ο φόβος του lockdown φέρνει μετάνοιες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v