Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2021

Σπάνε νέα ρεκόρ τιμών στην Ενέργεια - Ο φόβος του υβριδικού πολέμου - «Τούρμπο» τα ηλεκτρικά οχήματα

Σπάνε νέα ρεκόρ τιμών στην Ενέργεια - Ο φόβος του υβριδικού πολέμου - «Τούρμπο» τα ηλεκτρικά οχήματα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΤΙΜΕΣ: Άρχισε να «αλληθωρίζει» προς τα απίστευτα επίπεδα των 300 ευρώ η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Για σήμερα έκλεισε στα 276,47 ευρώ τη μεγαβατώρα, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερο άλμα από χθες, κατά 8,7%. Μάλιστα, φθάνει σήμερα να «χτυπάει» μέσα στη μέρα και το έως πρότινος αδιανόητο ύψος των 356,95 ευρώ!

Στο ενεργειακό μείγμα της ημέρας κυριαρχεί το φυσικό αέριο κατά 60% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 22,3%, ο λιγνίτης μαζί με τις θερμικές μονάδες της Κρήτης κατά 15,31%, οι ΑΠΕ (και της Κρήτης) κατά 17% και τα νερά με 8%.

Η Ελλάδα, πλέον, έχει αγκιστρωθεί κυριολεκτικά στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη μέση χονδρεμπορική τιμή στις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου να είναι στα 221,11 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά πάνω από 10% σε σχέση με τη μέση τιμή του Οκτωβρίου.

Η Γερμανία πάντως έχει σήμερα τιμή στα 140 ευρώ τη μεγαβατώρα και μέση τιμή το Νοέμβριο στα 162 ευρώ. Φαίνεται ότι φυσάει δαιμονικά εκεί, οπότε άφησαν απέξω το φυσικό αέριο και επιστράτευσαν ΑΠΕ και τον... βρώμικο άνθρακα.

 

ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Τα όσα περιγράφουμε παραπάνω για τις τιμές ενέργειας σχετίζονται βεβαίως με τη νέα εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου και τις «κόντρες» με τη Ρωσία για τον Nord Stream 2. Δεν είμαστε σίγουροι όμως για το πόσοι στη χώρα μας έχουν κατανοήσει ότι εκεί πάνω στη Βόρεια Κεντρική Ευρώπη, η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι, τόσο που να θυμίζει σε πολλούς την επέμβαση των Ρώσων στην Κριμαία, το 2014.

Το πάγωμα στην πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 στη Γερμανία, οι απειλές του Λουκασένκο ότι η Λευκορωσία θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου από αγωγούς στο έδαφός της, με κατάληξη την Ευρώπη (εν μέσω του «υβριδικού» πολέμου με εργαλείο τους μετανάστες) συνδυάζονται με τη συγκέντρωση περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών πέριξ της Ουκρανίας. Επί του οποίου, αμερικανικές πηγές φέρονται να έχουν προειδοποιήσει πρόσφατα την Ευρώπη, όσον αφορά στον κίνδυνο νέας επέμβασης του Πούτιν.

Η όλη κατάσταση θυμίζει περιπεπλεγμένο «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στην ΕΕ (και τις ΗΠΑ), τοπικούς απολυταρχικής αποκλίσεως ηγέτες και τη Ρωσία του Πούτιν. Συν τοις άλλοις όμως, στη σημερινή συγκυρία, ανάμεσα στα διακυβεύματα είναι και η «ζέστη» της Ευρώπης τους μήνες του χειμώνα!

Βλέπουμε ήδη τη νέα απότομη άνοδο τιμών στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο αν διακοπεί ή έστω περιοριστεί περαιτέρω η ροή αερίου προς την Ευρώπη, τότε τα πράματα θα ξεφύγουν, όχι μόνο ως προς την τιμολόγηση αλλά πιθανώς και την επάρκεια, αφού τα αποθέματα της Ευρώπης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Κοινώς, το παιχνίδι στην περιοχή έχει χοντρύνει.

Προς το παρόν οι αγορές αγνοούν τυχόν ευρύτερες συνέπειες, οπότε η κατάσταση επηρεάζει μόνο τις τιμές του φυσικού αερίου. Επειδή όμως ζούμε σε εποχές μεγάλης αβεβαιότητας και οδυνηρών συχνά εκπλήξεων, καλό θα είναι οι σώφρονες επενδυτές να έχουν το νου τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια του «υβριδικού πολέμου» τείνει να μπει στην καθημερινότητά μας.

 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Με τα φρένα σπασμένα κινούνται οι αποτιμήσεις κάποιων εταιρειών που στοχεύουν στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, γεννώντας το ερώτημα αν θα βρουν… τοίχο.

Μια εταιρεία που ακόμα δεν έχει παράξει ούτε ένα δολάριο εσόδων, η Rivian προχώρησε σε IPO στις ΗΠΑ που αποδείχτηκε... τούρμπο, φτάνοντας σε αποτίμηση τα 120 δισ. δολάρια!

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσό είναι σχεδόν 50% υψηλότερο από τη Ford, της οποίας μάλιστα η αξία της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, αυτό μας κάνει εντύπωση; Εδώ η Tesla ανέβηκε 50% με άξονα μια συμφωνία για πώληση 100.000 αυτοκινήτων στη Hertz, η οποία δεν έχει καν υπογραφεί

Η μετοχή της Tesla διόρθωσε κατά 20% μετά την περιβόητη δημοσκόπηση του Elon Musk και το μπαράζ πωλήσεων μετοχών που ακολούθησε.

Ακόμα και έτσι όμως, η κεφαλαιοποίησή της αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της συνολικής κεφαλαιοποίησης του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας...

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ-INTERLIFE: Τα εννεαμηνιαία αποτελέσματά τους δημοσίευσαν οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με βάση λοιπόν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, και οι δύο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα):

Ανέβασαν φέτος το ύψος της παραγωγής τους (Ευρωπαϊκή Πίστη από 158,8 σε 165,1 εκατ. και Interlife από 50,65 σε 55,6 εκατ. ευρώ). Σημείωσαν υψηλές κερδοφορίες σε προ φόρων επίπεδο (από τα 5,91 στα 13,22 εκατ. για την Interlife, από τα 18,8 στα 14 εκατ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Πίστη). Διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με αποτίμηση χαμηλότερη από την καθαρή τους θέση (129,5 εκατ. έναντι 153,2 εκατ. για την Ευρωπαϊκή Πίστη, 79,09 εκατ. έναντι 117,63 εκατ. ευρώ για την Interlife).

Τα P/E των μετοχών τους είναι μονοψήφια με βάση την προ φόρων κερδοφορία του εννεαμήνου, χωρίς δηλαδή τη συνεκτίμηση των επιδόσεων του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς.

ΥΓ: Τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου επηρεάζονται κάθε φορά από σειρά αστάθμητων παραγόντων, μεταξύ των οποίων και από την πορεία των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v