Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2021

Πανδημία: Η δράση και η… κακοφωνία - Νέο κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία - Ρεύμα: Τέρμα το σενάριο για μείωση των ΥΚΩ

Πανδημία: Η δράση και η… κακοφωνία - Νέο κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία - Ρεύμα: Τέρμα το σενάριο για μείωση των ΥΚΩ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Με πολύ μεγάλη, κατά την άποψή μας, καθυστέρηση (είχαμε 3.329 θανάτους το τελευταίο δίμηνο έναντι 2.015 στο επίσης τραγικό δίμηνο του δεύτερου κύματος πέρυσι), χθες επιτέλους η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τα «δεν» και να αναλάβει δράση, προσφέροντας δωρεάν σελφ τεστ στους εμβολιασμένους (οι ειδικοί το ζητούσαν εδώ και καιρό), αλλά και επεκτείνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60, την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, που αποτελεί και την πλειονότητα των βαρέως ασθενών και των απωλειών.

Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες πολιτικές και ερμηνείας του συντάγματος, ωστόσο για εμάς σημασία έχει ότι επιτέλους αποφάσισε να κινηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το γεγονός ότι προηγήθηκε μπόλικη κακοφωνία, με στελέχη της είτε να υποστηρίζουν ότι «τα μέτρα είναι αρκετά» είτε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 γιατί δεν υπάρχει τρόπος επιβολής κυρώσεων (να που βρέθηκε στο… φτερό), έχει και αυτό προφανώς το κόστος του.

Κόστος συνεχίζει να υφίσταται όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι έχει επιλέξει ένα άλλο είδος κακοφωνίας. Aντί για συγκεκριμένες αναλυτικές προτάσεις, καταθέτει αντιρρήσεις, υποπίπτοντας και σε αντιφάσεις. Όταν η κυβέρνηση έδινε «χαρτζιλίκι» στους νέους, την τρόλαρε και τώρα προτείνει «χαρτζιλίκι» στους άνω των 60…

ΥΓ: Θα επαναλάβουμε ότι η φύση της Covid-19 είναι τέτοια που ό,τι μέτρο λαμβάνεται, δεν επηρεάζει διασωληνώσεις και θανάτους για τις επόμενες 15-30 μέρες. Αυτές έχουν ήδη «κλειδώσει» από τα σημερινά δεδομένα. Οι εκατόμβες θα έχουν δυστυχώς συνέχεια τον Δεκέμβριο, παρότι τα κρούσματα έχουν ελαφρά μείωση κατά περίπου 5% τις τελευταίες επτά ημέρες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά.

Μείωση μεν αλλά ο ημερήσιος μέσος όρος παραμένει πάνω από τις 6.300 κρούσματα!

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ξενοδοχειακά deals κυοφορούνται σε πρωτοκλασάτους τουριστικούς προορισμούς, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει στραφεί στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Κω και τη Ρόδο. Οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα και μεταξύ των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τόσο Ελληνες επιχειρηματίες όσο και επιφανείς επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό momentum.

Ανέκαθεν, βέβαια, ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος προσέλκυε ενδιαφέρον. Πόσω μάλλον τώρα, που, αφενός, έχει επιδείξει ισχυρές αντοχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανεβάζοντας τις «μετοχές» του, αφετέρου, έχει θέσει τις βάσεις για ολική επαναφορά το 2022…

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Άδικα θα περιμένουν οι καταναλωτές να δουν από τον καινούριο χρόνο μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, εξαιτίας της περιστολής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Η προσδοκία, εν μέσω καλπασμού των χονδρεμπορικών τιμών, είχε δημιουργηθεί από δηλώσεις, στις αρχές Οκτωβρίου, του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα. Εξαιτίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, ο υπουργός προεξόφλησε ότι από το 2022 θα υπάρξει ελάφρυνση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, με τη μείωση των ΥΚΩ.

Η πραγματικότητα όμως τον διέψευσε. Γιατί σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, ύστερα από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο ειδικός λογαριασμός για τα ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ), που ανήκει στην ευθύνη του Διαχειριστή, είναι ελλειμματικός κατά 100 εκατ. ευρώ το 2021.

Όπως ήταν και το 2018 κατά 63 εκατ. ευρώ, το 2019 κατά 127 εκατ. ευρώ και το 2020 κατά 104 εκατ. ευρώ. Με τα ελλείμματα δεν μπορεί, συνεπώς, να υπάρξει αυτού του είδους η κοινωνική πολιτική. Η ΡΑΕ εκτιμά ότι η τάση των ελλειμμάτων του λογαριασμού αναμένεται να ανατραπεί το 2022. Κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να προσβλέπουν σε κάποιο όφελος από το 2023 και μετά.

Ζήσε Μάη μου, δηλαδή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v