Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2021

Τριών ταχυτήτων τα τιμολόγια ρεύματος - Γιατί οι τράπεζες κοιτούν προς Reds - Σήμα ΔΝΤ με το βλέμμα στο χρέος

Τριών ταχυτήτων τα τιμολόγια ρεύματος - Γιατί οι τράπεζες κοιτούν προς Reds - Σήμα ΔΝΤ με το βλέμμα στο χρέος

REDS: Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ-Reds για το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες Ηρακλείου, οι CEOs των ελληνικών τραπεζών έπιασαν δουλειά και έδωσαν εντολή στους επικεφαλής των τμημάτων investment banking να αρχίσουν τις επαφές με την πλευρά του επενδυτή, με στόχο τη χρηματοδότηση του project.

Και όπως έλεγε στη στήλη γνωστό τραπεζικό στέλεχος, μιλάμε για «καλά λεφτά», αφού το έργο είναι μεγάλο!

Δεδομένου ότι η ανάγκη να χορηγηθούν δάνεια είναι μεγάλη, αναμένεται το πρέσινγκ προς την πλευρά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών να είναι, για μια ακόμη φορά, αμείλικτος.

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ: «Σολομώντεια» φαίνεται να είναι η τελική απόφαση της ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Οι εταιρείες προμήθειας είχαν απορρίψει τη σήμανσή τους με βάση τον «κίνδυνο» που συνεπάγονταν για τον κάθε πελάτη, οπότε έπρεπε να αναζητηθεί μια άλλη λύση που και να τους ικανοποιεί και να μην είναι μακριά από τις αρχικές προτάσεις του Ρυθμιστή.

Και τι επιλέχθηκε; Τρία είδη τιμολογίων, το σταθερό, με συγκεκριμένη αμετάβλητη τιμή και χρονικό ορίζοντα ισχύος, ένα κυμαινόμενο με πλαφόν αύξησης, πάνω από το οποίο η όποια επιβάρυνση θα βαρύνει τον προμηθευτή και ένα ακόμη κυμαινόμενο χωρίς κανένα πλαφόν προσαύξησης, οπότε ο πελάτης θα γνωρίζει ότι είναι συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του στο κακό σενάριο.

Τα τιμολόγια αυτά θα έχουν παραλλαγές, αλλά θα βασίζονται στο ίδιο μοτίβο. Τα νέα τιμολόγια εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της ΡΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα και προβλέπεται να εφαρμοστούν από τον Μάρτιο του 2022, χωρίς, όμως, και να αποκλείεται ο Απρίλιος.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για win-win λύση.

 

ΔΝΤ: Για να μην ξεχνιόμαστε, το Ταμείο έσπευσε να στείλει το δικό του μήνυμα χθες στο Eurogroup. Δεν είναι άλλο από αυτό των δημοσιονομικών κινήσεων με… μέτρο, ειδικά σε χώρες με υψηλό χρέος.

Στην ανάλυση για την ευρωζώνη, που συζητήθηκε στο Eurogroup χθες, το μήνυμα στάλθηκε καθαρά, όπως σας ενημέρωσε το Euro2day.gr. «Όταν η φάση οικονομικής επέκτασης έχει μπει σε στέρεες ράγες, ειδικά οι χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να χτίσουν σταδιακά τα δημοσιονομικά μαξιλάρια», σημειώνει. Και για την περίπτωση που δεν το καταλάβαμε, επισημαίνει παρακάτω ότι «αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα σχέδια σύσφιξης θα πρέπει να γίνουν τώρα»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v