Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2021

Πώς θα βρεθεί... free float στον όμιλο Viohalco *ΑΝΕΚ-Attica: Τι λείπει από το παζλ *Αγορές ΟΠΑΠ από SAZKA

Πώς θα βρεθεί... free float στον όμιλο Viohalco *ΑΝΕΚ-Attica: Τι λείπει από το παζλ *Αγορές ΟΠΑΠ από SAZKA

ΟΜΙΛΟΣ VIOHALCO: Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα και τις διαφαινόμενες προοπτικές των οικονομικών τους επιδόσεων, οι τρεις εισηγμένες εταιρείες του Ομίλου Viohalco (η μητρική αλλά και οι Cenergy και ElvalHalcor) θα δικαιολογούσαν σαφώς υψηλότερες αποτιμήσεις στο ταμπλό του ΧΑ.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη έκθεση της Optima Bank, που δίνει τιμή-στόχο για τη Cenergy τα 4,5 ευρώ, δηλαδή περίπου 50% ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Άλλωστε και το μεγάλο «αγκάθι» του oμίλου που για χρόνια ήταν το ζήτημα της ρευστότητας, έχει βελτιωθεί δραστικά τόσο μέσα από την αύξηση των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών (σαφής αποκλιμάκωση του δείκτη καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA), όσο και μέσα από τα πολύ χαμηλά πλέον επιτόκια δανεισμού (σε μεγάλο βαθμό «κλειδωμένα» για τα επόμενα πέντε έως επτά έτη, μετά και τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις των θυγατρικών ElvalHalcor και Noval).

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ζήτημα της μετοχικής διασποράς, καθώς το free float των τριών εισηγμένων τίτλων δεν υπερβαίνει σε καμιά περίπτωση το 20%. Ειδικότερα, η οικογένεια Στασινόπουλου ελέγχει τουλάχιστον το 83,95% της Viohalco, με την τελευταία να κατέχει το 80% της Cenergy και το 83,95% της ElvalHalcor (ξεπερνούσε το 90%, αλλά περιορίστηκε μετά το φετινό placement).

Με άλλα λόγια, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, τα χαμηλά free float εμποδίζουν τις τιμές των μετοχών να ανέβουν στο επιθυμητό επίπεδο και όσο συμβαίνει αυτό, ο βασικός μέτοχος δεν είναι διατεθειμένος να «ξεπουλήσει» και να διευρύνει τα free float.

Πώς όμως θα μπορούσε να βρεθεί… διέξοδος στο προαναφερθέν αδιέξοδο; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι… το κουβάρι θα μπορούσε να αρχίσει να ξετυλίγεται μέσα από τη μείωση του free float στη Cenergy, εξέλιξη που συσχετίζουν με την πιθανή συμφωνία της εισηγμένης με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted.

Νεότερα για το αν θα γίνει το συγκεκριμένο deal και ποια μορφή θα έχει, πιθανολογούνται ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο.

Οψόμεθα…

 

ΟΠΑΠ: Στα 682 εκατομμύρια ευρώ εκτινάχθηκαν στο εννεάμηνο τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου SAZKA, μεγαλομέτοχου του Οργανισμού. Το ποσό αντιπροσωπεύει αύξηση 71% σε ετήσια βάση, ενώ η διοίκηση δηλώνει αισιόδοξη και για το τέταρτο τρίμηνο που διανύουμε.

Η ελληνική θυγατρική βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής. Εως τώρα στο τέταρτο τρίμηνο η SAZKA προχώρησε σε αγορές μετοχών που αντιστοιχούν στο 0,53% του ΟΠΑΠ.

Ολες μέσα από την αγορά…

 

ATTICA-ΑΝEΚ: Την απόφαση των πιστωτών της ΑΝΕΚ επί του σχεδίου διάσωσης της εν λόγω εταιρείας, το οποίο έχει υποβάλει εδώ και μήνες, αναμένει η Attica.

Η συναίνεση αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε με προσυμφωνημένη τη θέση των πιστωτών επί του σχεδίου εξυγίανσης, να απευθυνθεί εν συνεχεία στους μετόχους της ΑΝEΚ.

Εξού και πρακτικά οι δύο εισηγμένες διέψευσαν τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΟ: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι τόνοι πλαστικών χρειάζονται για να κατασκευαστούν 58 εκατομμύρια τουβλάκια lego; 146. Οσους θα εξοικονομήσει η Unilever στο εργοστάσιό της στου Ρέντη μέσω μιας νέας δράσης που έχει δρομολογήσει για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι στο εργοστάσιό της στου Ρέντη θα παράγεται το νέο μπουκάλι υγρού απορρυπαντικού Skip από ανακυκλωμένο πλαστικό και θα αποτελεί μια 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία. Σήμερα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονται ετησίως 6 εκατομμύρια μπουκάλια υγρού απορρυπαντικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v