Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2021

Τιμές ενέργειας: Από ρεκόρ σε ρεκόρ! - Νέος πονοκέφαλος η γρίπη των… πτηνών - Κεφαλαιαγορά: Στις καλένδες κρίσιμο νομοσχέδιο

Τιμές ενέργειας: Από ρεκόρ σε ρεκόρ! - Νέος πονοκέφαλος η γρίπη των… πτηνών - Κεφαλαιαγορά: Στις καλένδες κρίσιμο νομοσχέδιο

FARMDROP: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το βρετανικό ηλεκτρονικό κατάστημα Farmdrop, που ίδρυσε το 2012 ο Ben Pugh, πρώην χρηματιστής της Morgan Stanley, κατέβασε τα ρολά του αφήνοντας χωρίς χριστουγεννιάτικες προμήθειες τους πελάτες του.

Η Farmdrop, που είχε 10.000 πελάτες στις αρχές του 2020 και επεκτάθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν κατάφερε να περάσει στην κερδοφορία, ούτε να βρει χρηματοδότηση. Η εταιρεία εμφάνισε τον Ιούλιο ζημίες προ φόρων 10 εκατομμυρίων λιρών σε σύγκριση με 11 εκατομμύρια λίρες το 2020.

Η κατάρρευση της Farmdrop προκαλεί βαρύ πλήγμα στους 450 και πλέον παραγωγούς που συνεργάζονταν μαζί της, ορισμένοι από τους οποίους δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τους χρωστούσε χρήματα.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Πάνω από τα 300 ευρώ διαμορφώνεται για σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας σε ΟΛΗ την Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση την Πολωνία, που χάρη στον άνθρακα βρίσκεται στα 164 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι κατάφερε να έχει συστηματικά όλο τον χρόνο τη χαμηλότερη τιμή.

Η Ελλάδα «πληρώνει» σήμερα μόλις… 316 ευρώ, ενώ τα ρεκόρ σπάει η Ελβετία που αγγίζει τα 400 ευρώ, με τιμή 396,47! Από κοντά η Γαλλία με 382 και το Βέλγιο με 363 ευρώ.

Κι ακόμη δεν έχει τελειώσει ο Δεκέμβρης, ο πρώτος από τους τρεις μήνες του χειμώνα!

 

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ: Alert έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για τη γρίπη των πτηνών, με τον κλάδο να βρίσκεται σε επιφυλακή. Μέχρι στιγμής, όπως λένε στη στήλη άνθρωποι της αγοράς, έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα και αυτό αφορά ελεύθερο πτηνό και όχι πτηνό εκτροφής.

Στην Ευρώπη, όμως, η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεφύγει. Η ασθένεια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε οικόσιτα, άγρια πτηνά και σε μονάδες εκτροφής σε μεγάλο μέρος της ανατολικής, βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Η Γαλλία στο τέλος Νοεμβρίου ανέφερε τον εντοπισμό κρούσματος στα βόρεια της χώρας, ενώ πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως ο παθογόνος ιός H5N1 εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο πάπιας. Επίσης από τα τέλη Νοεμβρίου, όλοι οι πτηνοτρόφοι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεούνται να κρατούν τα πουλερικά σε εσωτερικούς χώρους και να ακολουθούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ώρες οι κτηνιατρικές αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι θα θανατώσουν περισσότερες από 7.000 πάπιες στο χωριό Malak Dol -βρίσκεται στα νότια της χώρας-, μετά την επιβεβαίωση επιδημίας γρίπης των πτηνών σε βιομηχανική φάρμα εκεί.

Νέα πανδημία μάς βρήκε…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ενδιαφέρον προκάλεσε στα στελέχη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς ο χαιρετισμός του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου. Και αυτό γιατί έγινε σε μια περίοδο όπου όλα τα θέματα που αφορούσαν την κεφαλαιαγορά και το αντικείμενο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού, φαίνεται να βρίσκονται χωμένα σε κάποιο… βαθύ συρτάρι.

Πώς λοιπόν θα μπορούσε να… μεταφραστεί η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα; Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς που θα περιελάμβανε προφανώς φορολογικά και λοιπά κίνητρα, μπαίνει ξανά στο συρτάρι και όπως φαίνεται, πηγαίνει για την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.

Τυπικά, περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονεί οίκος (με κοινοτικά χρήματα), οπότε με τους ρυθμούς που τρέχουν τα πράγματα και αν κάποιος θεωρήσει πιθανόν ότι θα έχουμε βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, αντιλαμβάνεστε προς τα πού πηγαίνει το όλο πράγμα.

Αντίθετα, όσα νομοσχέδια (λειτουργία Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Συνεγγυητικό) δεν συνδέονται με φορολογικά μέτρα (με χρήμα δηλαδή), θα τεθούν σύντομα σε διαβούλευση.

Αλλά μη νομίσετε ότι και η ψήφιση αυτών των δύο νομοσχεδίων δεν θα φέρει αντιδράσεις. Το προτεινόμενο «σπάσιμο στα δύο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των ανθρώπων της ίδιας της Επιτροπής, οι οποίες πολύ πιθανόν να επαναληφθούν εκ νέου, εντεινόμενες.

Όσο για το Συνεγγυητικό (για το οποίο υπήρξαν σε αρκετά θέματα διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις μεταξύ των φορέων της αγοράς), εκτιμάται ότι αυτές οι διαφορές θα τεθούν εκ νέου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v