Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 17 2021

Ο Τσιόδρας, ο Οικονόμου και τα… PCR - Αλλάζει χέρια το ξενοδοχείο Κοσκωτά - Bγάζει ομολογιακό η ΣΑΝΗ

Ο Τσιόδρας, ο Οικονόμου και τα… PCR - Αλλάζει χέρια το ξενοδοχείο Κοσκωτά - Bγάζει ομολογιακό η ΣΑΝΗ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Δεν φαίνεται να έπεισε πολύ κόσμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο θέμα της μελέτης-σοκ Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, το οποίο έχει αναχθεί -και δικαίως- σε έντονα πολιτικό ζήτημα.

Δεν είναι ίσως άσχετο το γεγονός ότι ο κ. Οικονόμου έχει απολέσει ήδη μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του με τις δηλώσεις που έκανε παλαιότερα για το αν αποφάσισε η Εκκλησία να συστήνει test στους ναούς, με εισήγηση του πρωθυπουργού αλλά και από την κόντρα που είχε με τον κ. Σταϊκούρα περί τον οικείο τους νομό.

Το ότι ο «στενός σύμβουλος» του πρωθυπουργού Σωτήρης Τσιόδρας (και πρόεδρος της περίφημης επιτροπής επιστημόνων) απέφυγε επιμελώς και χθες να αναφερθεί -και κυρίως να διαψεύσει- την ενημέρωση «σε ανώτατο επίπεδο», παρότι εξέδωσε ολόκληρη ανακοίνωση, λέει πολλά.

Όπως πολλά λέει και το ότι ο έτερος συγγραφέας της μελέτης Θεόδωρος Λύτρας, μιλώντας στο iatronet.gr, δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του. Επιμένει ότι έγινε ενημέρωση περί των πορισμάτων της μελέτης σε ανώτατο επίπεδο, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν «εάν δεν είχαμε ενημερώσει ή δεν είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε, θα είχαμε κάνει προδημοσίευση. Ο λόγος που δεν κάναμε προδημοσίευση της μελέτης είναι επειδή είχαμε ενημερώσει».

Ελπίζω να προσέξατε τον… πληθυντικό αριθμό!

 

PCR: Αν δεν είναι αυτό μπάχαλο, τι θα μπορούσε να είναι; Ο λόγος για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τεστ κορωνοϊού σε όλους όσοι ταξιδέψουν προς τη χώρα μας (με εξαίρεση όσους βρέθηκαν στο εξωτερικό για λιγότερο από 48 ώρες).

Η ιστορία ξεκίνησε στραβά από την αρχή. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προχθές το απόγευμα ότι το μέτρο θα ισχύσει για Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία και απαιτείται PCR τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, η ανακοίνωση άλλαξε και στη θέση της εμφανίστηκε αυτή που έλεγε ότι το μέτρο αφορά όλες τις χώρες.

Δεν ξεμπερδέψαμε, όμως. Το πρωί, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, o Γιάννης Οικονόμου είπε ότι το τεστ πρέπει να είναι PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι (στο site του υπουργείου Υγείας παρέμενε η ανάρτηση περί 48 ωρών).

Τελικά ούτε αυτό ήταν όλη η αλήθεια. Το απόγευμα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μίλησε για ταξιδιωτική οδηγία που αφορά όσους είναι άνω των πέντε ετών και προβλέπει «είτε αρνητικό PCR 72 ωρών είτε rapid test 24 ωρών». Αναγκάστηκε δε μετά από ερώτηση να διαβάσει από το κινητό της τι ακριβώς θα ισχύσει.

Μάλλον καλά έκανε, γιατί εμείς οι κοινοί θνητοί μπήκαμε ξανά αρκετά αργότερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, όπου η ανακοίνωση εξακολουθούσε να μιλά για «PCR 48 ωρών…».

 

ΑΛΘΕΑ: Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του «ξενοδοχείου της χούντας», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, έχει ξεκινήσει, με την ιδιοκτήτρια Eurobank να προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες.

Mπορεί στην ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels, η οποία επελαύνει τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα και όχι μόνο, έχοντας δεκάδες projects προς υλοποίηση, να επικρατεί αισιοδοξία ότι το κτίριο-φάντασμα που βρίσκεται στην παραλία της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιό της, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ημιτελές ξενοδοχείο οδεύει αλλού και μάλιστα σύντομα.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι οι εργασίες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ξεκίνησαν κατά την περίοδο της δικτατορίας, ωστόσο, σταμάτησαν χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση λίγα χρόνια μετά κι ενώ τα θαλασσοδάνεια άρχισαν να γίνονται συνήθης πρακτική. Οι νεότεροι κάτοικοι της Αλθέας, πάντως, γνώριζαν το εγκαταλελειμμένο κτίριο και ως «ξενοδοχείο Κοσκωτά», καθώς πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία, το συγκεκριμένο τουριστικό συγκρότημα είχε περάσει στην κατοχή του.

Το ακίνητο όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε «παροπλισμένο», παρά το ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει κατά καιρούς επενδυτές για την αξιοποίησή του, με την ιδιοκτήτρια τράπεζα να φαίνεται πλέον αποφασισμένη να βάλει τέλος στο πολυετές σίριαλ…

 

ΣΑΝΗ ΜΑΕ: Στις 30 Νοεμβρίου το Δ.Σ της εταιρείας, η οποία ελέγχει το Sani Resort, αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 305,19 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε έως 305.189.000 ομολογίες ονομαστικής αξίας 1 ευρώ και διάρκειας έως την 30ή Ιουνίου 2028 αλλά και τη διάθεσή του, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το ομολογιακό θα καλυφθεί λογικά από τη Sani/Ikos Financial Holdings, που άντλησε προ μερικών μηνών 300 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης ευρωομολόγου. Μέρος του νέου δανεισμού θα κατευθυνθεί για αποπληρωμή υφιστάμενου.

Η ΣΑΝΗ ΜΑΕ, πέραν του δικού της δανεισμού (περίπου 177 εκατ. ευρώ), ανέλαβε προ ετών και δάνεια 85,8 εκατ. ευρώ (93,8 εκατ. ευρώ με τους τόκους των 8 εκατ. ευρώ), που είχε λάβει το SPV της Oaktree, μέσω του οποίου έγινε η επένδυση της τελευταίας στην πρώτη.

Επρόκειτο για ενδοομιλικό δάνειο (σ.σ. το χορήγησε η Sani Luxco Sarl) με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 12,3%.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε μείνει ανεξόφλητο υπόλοιπο 22,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v