Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2021

Ομικρον και εμβόλια: Ιδού τι ξέρουμε - Ο ΑΔΜΗΕ και το... σαμάρι - «Πράσινα» projects σε Ψυττάλεια και Αμφιλοχία

Ομικρον και εμβόλια: Ιδού τι ξέρουμε - Ο ΑΔΜΗΕ και το... σαμάρι - «Πράσινα» projects σε  Ψυττάλεια και Αμφιλοχία

ΟΜΙΚΡΟΝ: Τι ξέρουμε έως στιγμής για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, απέναντι στη νέα μετάλλαξη; Πολλά ακούγονται και γράφονται, μπερδεύεται κι ο κόσμος. Παραθέτουμε λοιπόν τα τελευταία (χθεσινά) νέα, δια στόματος της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής φαρμάκων (EMA) Emer Cooke, που μάλλον έχει καλή πληροφόρηση:

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σαφή πτώση της αποτελεσματικότητας των σημερινών εμβολίων Covid-19 κατά της παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της ΕΜΑ στους Financial Times, η οποία λέει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το εάν θα χρειαστούν εμβόλια που να στοχεύουν ειδικά τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Τα έως στιγμής περιορισμένα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν πτώση του αριθμού αντισωμάτων από δύο δόσεις, στην αντιμετώπιση της Όμικρον, τόσο για τα εμβόλια mRNA όσο και για τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊό, όπως της AstraZeneca και της Johnson και Johnson. «Τα δεδομένα που έρχονται δεν είναι οριστικά, είναι πολύ μικροί οι αριθμοί αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει πτώση στην αποτελεσματικότητα. Πόσο, δεν ξέρουμε».

Αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μια τρίτη δόση εμβολίων mRNA μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να αποκαταστήσει τα επίπεδα αντισωμάτων. Η Moderna δημοσίευσε τα αποτελέσματα μελέτης λέγοντας ότι μια τρίτη δόση βελτιώνει τα επίπεδα αντισωμάτων. Οι επιστήμονες είπαν ότι πιστεύουν πως ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί ακόμα να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες.

«Αν [η πτώση της αποτελεσματικότητας] μπορεί να αντισταθμιστεί με τις ενισχυτικές δόσεις, δεν το γνωρίζουμε, επομένως για εμάς είναι πολύ νωρίς», είπε η Cooke, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Τόνισε πάντως ότι αν κάποιος έχει την ευκαιρία τώρα να κάνει εμβόλιο, θα πρέπει να το κάνει, διότι σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει για την προστασία του.

 

ΑΔΜΗΕ: «Αντί για τον γάιδαρο βαράνε το σαμάρι». Με αυτή την παροιμία απάντησε λακωνικά γνωστός παράγοντας της αγοράς, που έχει λόγο να παρακολουθεί τις εξελίξεις με τo μεγάλο project των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας, κατόπιν της δημοσιοποιημένης πλέον διχογνωμίας Ελλήνων και Κινέζων, περί τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και του Project για τη διασύνδεση με την Κρήτη.

Υπονοώντας προφανώς ότι το θέμα των Κινέζων δεν αφορά επί της ουσίας ούτε τον CEO Μανουσάκη (τον οποίος στήριζαν άλλωστε τόσο καιρό) ούτε τον ανάδοχο Siemens-ΤΕΡΝΑ (που προφανώς ενεργεί βάσει των προδιαγραφών που του δόθηκαν), αλλά το αν εξυπηρετούνται όσο επιθυμούν τα δικά τους ευρύτερα σχέδια στην περιοχή.

Κι όταν λέμε «δικά τους», δεδομένου ότι η State Grid είναι κρατική εταιρεία της Κίνας, μάλλον δεν μιλάμε απλώς για την εταιρεία αλλά για το ίδιο το κράτος.

Η όχι και τόσο «λεπτομέρεια», όμως, είναι ότι ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να βλέπουν με εντελώς διαφορετικό μάτι τη διείσδυση της Κίνας σε ευαίσθητες υποδομές. Κάτι που ακόμη και μια υπερδύναμη δεν μπορεί να προσπεράσει με ευκολία στις απαιτήσεις της έναντι του πλειοψηφικού συμμέτοχου, δηλαδή, του ελληνικού κράτους.

 

ΕΥΔAΠ: Ενεργειακό net zero στην Ψυττάλεια επιδιώκει η ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει προσδιορίσει στο πλαίσιο του διαγωνισμού με αντικείμενο τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων να γίνουν εμπροσθοβαρείς επενδύσεις για αυτό τον σκοπό.

Σήμερα η μονάδα καλύπτεται ενεργειακά εν μέρει από βιοαέριο (από την επεξεργασία των λυμάτων), αλλά κυρίως με χρήση φυσικού αερίου. Ο -προς το παρόν- ανάδοχος του έργου (έως την οριστική κατακύρωση του διαγωνισμού), η κοινοπραξία Αβαξ-Άκτωρ-ΕΡΓΟΤΕΜ οφείλει να προωθήσει τις σχετικές επενδύσεις, ώστε σε μεσοπρόθεσμο διάστημα η όλη εγκατάσταση να έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, χρησιμοποιώντας κατά 100% το βιοαέριο.

Το κόστος ενέργειας στην Ψυττάλεια σημειωτέον βαρύνει την ΕYΔΑΠ, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τις συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στις δραστηριότητές της στο εννεάμηνο του 2021, αλλά και με προβολές για το σύνολο του έτους και το 2022. Δυστυχώς κάτι τέτοιο έκαναν ελάχιστες εισηγμένες εταιρείες, παρότι πρακτικά αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τους ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσουν σε εκτενή σχολιασμό των εννεαμήνων. 

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Καλά νέα έλαβε χθες η Τέρνα Ενεργειακή για το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Εξασφάλισε πράσινο φως από την Κομισιόν όχι μόνο για επενδυτική επιχορήγηση ύψους 250 εκατ. ευρώ αλλά και για ετήσια στήριξη ώστε να βγει η επένδυση.

Με το έργο αυτό αναμένεται να γίνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τα έργα αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας στη χώρα μας, που εκτιμάται ότι θα συντελέσουν μελλοντικά στη μείωση των τιμών ενέργειας.

Η έναρξη κατασκευής του έργου, όπως πληροφορείται η στήλη, τοποθετείται προς τα μέσα του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v