Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2021

Τα Malls είδαν… άσπρη μέρα - Πώς αβγάτισε το χρέος της Attica Stores - Τα σταράτα λόγια του Β. Φουρλή

Τα Malls είδαν… άσπρη μέρα - Πώς αβγάτισε το χρέος της Attica Stores - Τα σταράτα λόγια του Β. Φουρλή

ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Η απορρόφηση από την Αττικά Πολυκαταστήματα της μητρικής της, Retail Ventures, καθώς και η προηγούμενη διανομή μερίσματος 32,9 εκατ. ευρώ οδήγησε σε αύξηση του δανεισμού της εταιρείας.

Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις εκτινάχθηκαν σε 58,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, ενώ οι μακροπρόθεσμες άγγιξαν τα 15 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς έλαβε κορωνοδάνειο 10 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε η μετατροπή βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, με έκδοση ομολογιακού 41,5 εκατ. ευρώ.

 

ΙΚΕΑ: Ο Βασίλης Φουρλής, όταν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ στο The Mall Athens, του θέσαμε το ερώτημα για τις ελλείψεις στην αγορά και τις ανατιμήσεις, δεν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις.

Δήλωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο 13-14% των κωδικών που πουλά η ΙΚΕΑ, η Intersport και η Athlete’s Foot. Αλλά δεν είπε μόνο αυτό. Όπως σημείωσε, οι ελλείψεις στο 13-14% των κωδικών δεν σημαίνει ότι ο όμιλος χάνει 13-14% του τζίρου του. «Μπορεί να χάνει και πολύ περισσότερο», όπως σημείωσε.

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις, ήδη έχουν περάσει αυξήσεις 5-10% στο δίκτυο των αθλητικών, ενώ από τις αρχές του χρόνου έρχονται ανατιμήσεις και σε προϊόντα της ΙΚΕΑ.

Εν αντιθέσει με τον Βασίλη Φουρλή, που επιλέγει να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στην αγορά, αρκετοί εγχώριοι επιχειρηματίες αλλά και στελέχη γνωστών θυγατρικών πολυεθνικών εταιρειών... πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστού στελέχους που ενώ η μητρική έχει κάνει δηλώσεις για σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στον εφοδιασμό του δικτύου της ανά τον κόσμο, ο ίδιος επιλέγει να δηλώνει ότι η εν Ελλάδι θυγατρική δεν έχει κανένα πρόβλημα, καμία έλλειψη και ότι οι πωλήσεις είναι πάνω από το 2019, παρότι ο τουρισμός δεν έχει επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα.

Μιλάμε δηλαδή για θαύμα, μέρες που είναι...

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της Γρ. Σαράντης στα Οινόφυτα στο καθεστώς ενίσχυσης μηχανολογικού εξοπλισμού (των άρθρων 32 έως 36 του ν. 4399/2016 - γ’ κύκλος) επικύρωσε η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται για επένδυση που άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ, με σκοπό την επέκταση της παραγωγής του τομέα αρωμάτων και καλλυντικών του ομίλου στην Ελλάδα. Με τη σχετική απόφαση, η εταιρεία ευνοήθηκε με 2,44 εκατ. ευρώ, ποσό ενίσχυσης που είχε τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

 

MALLS: Δεν ήταν η κακοκαιρία Carmel η αιτία που τα μεγάλα εμπορικά μαγαζιά είδαν… άσπρη μέρα. Οι καταναλωτές αψήφησαν το κρύο και ξεχύθηκαν στα εμπορικά το σαββατοκύριακο. Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι έμποροι που περίμεναν αυξημένη ζήτηση μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα της εορταστικής σεζόν την περασμένη Κυριακή 12/12. Όπως λένε, η αγορά έκανε «κοιλιά» μετά την Black Friday και η τελευταία Κυριακή του χρόνου με μαγαζιά ανοιχτά τους αποζημίωσε.

Λιγότερη κίνηση, πάντως, παρατηρήθηκε στα συνοικιακά καταστήματα. Αντίθετα, ουρές σχηματίζονταν έξω από τα καταστήματα στην Ερμού, κίνηση υπήρχε στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, ενώ το αδιαχώρητο επικράτησε στα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, από το Μαρούσι μέχρι τον… Κηφισό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v