Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 31 2021

Tip για το deal Πειραιώς-Blantyre-Ποιοι... διανυκτερεύουν στο Δήμο Αθηναίων-Ο κλάδος που πάτωσε στα χρηματιστήρια

Tip για το deal Πειραιώς-Blantyre-Ποιοι... διανυκτερεύουν στο Δήμο Αθηναίων-Ο κλάδος που πάτωσε στα χρηματιστήρια

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ. Αν σας έλεγαν να διαλέξετε τον κλάδο με τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απώλειες τη φετινή χρονιά πολύ πιθανό το μυαλό σας να πήγαινε στις αεροπορικές εταιρείες. Τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, άλλωστε, τις χτύπησαν σκληρά.

Κι’ όμως, το 2021 τελειώνει με τις μετοχές των εταιρειών που εμπλέκονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να μεγαλύτερες απώλειες ακόμα και από τις αεροπορικές!

Οι μετοχές του κλάδου που μετέχουν στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 χάνουν 20% της αξίας τους παρότι ο δείκτης βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Ως ένα βαθμό οι μετοχές των ΑΠΕ «πληρώνουν» προηγούμενες δόξες. Το ράλι του 2019 και του 2020 έστειλε τις αποτιμήσεις στη στρατόσφαιρα. Ενδεικτικά η Siemens Gamesa δέχτηκε μεγάλες πιέσεις αλλά ακόμα και τώρα αποτιμάται 52 φορές τα κέρδη της επόμενης χρονιάς, ενώ της Vestas 45.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης ο μέσος όρος του Stoxx 600 είναι 15,7…

 

ΚΡΟΙΣΟΙ. Tη στιγμή που η πλειονότητα των κοινών θνητών παλεύει να τα βγάλει πέρα με τους λογαριασμούς ρεύματος και τον πληθωρισμό που καλπάζει, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο συνεχίζουν να βλέπουν την περιουσία τους να αυγατίζει.

Όπως προκύπτει από τον δείκτη Βloomberg Billionaires Index, oι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έγιναν πλουσιότεροι κατά 402,17 δισ. δολάρια!

Αυτός που βρέθηκε στην πρώτη θέση με περιουσία 277 δισ. δολάρια δεν είναι άλλος από τον Έλον Μασκ, πρόσωπο της χρονιάς για τους Financial Times και δηλωμένο πολέμιο του «φόρου στους πλούσιους». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ιδρυτής της Tesla πρόσθεσε 121 δισ. δολάρια στην περιουσία του τη φετινή χρονιά, λίγα λιγότερα από τα 140 δισ. που είχε μαζέψει πέρυσι.

Το «αργυρό» μετάλλιο πήγε στον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon και αντίπαλο του Μασκ στην κούρσα του διαστημικού τουρισμού, ο οποίος ανέβασε την περιουσία του στα 195 δισ. από 190 την προηγούμενη χρονιά. Στην τρίτη θέση του πόντιουμ ανέβηκε ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, με συνολική περιουσία 176 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 61 δισ. προστέθηκαν φέτος.

Αν αντέχετε μπορείτε να δείτε ποιοι συμπληρώνουν την 10αδα: Μπιλ Γκέιτς με προσωπική περιουσία 139 δισ. δολάρια (+ 7 δισ. δολάρια), Λάρυ Πέιτζ της Google με 130 δισ. δολάρια (+47 δισ. δολάρια), Μαρκ Ζούκερμπεργκ με 128 εκατ. δολάρια (+24 δισ. δολάρια), Σέρτζεϊ Μπριν με περιουσία 125 δισ. δολάρια (+45 δισ. δολάρια), Στιβ Μπάλμερ με 122 δισ. δολάρια (+41 δισ. δολάρια), Λάρυ Έλισον με περιουσία 109 δισ. δολάρια (+29 δισ. δολάρια) και τέλος ο Γουόρεν Μπάφετ με 109 δισ. δολάρια (+21 δισ. δολάρια).

Άντε, και στα δικά μας!

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-BLANTYRE: Στις ιστορικές αξίες θα μεταβιβάσει η Πειραιώς στη θυγατρική της τις συμμετοχές εκτός χρηματοοικονομικού τομέα, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει η Blantyre.

Η αρχική περίμετρος (200 εκατ. ευρώ) προδίδει σταδιακή μεταφορά, καθώς η αξία των μη κύριων συμμετοχών της Πειραιώς σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα επτά ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή και τις Κυριακές και τις αργίες, θα λειτουργούν 26 υπηρεσίες του Δήμου της πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών τα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης, Οικονομικών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και η Διεύθυνση Κτιριακής Υποδομής.

Σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, έλαβε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σπυρίδων Κοκκινάκης.

Όσο για το κόστος από την απόφαση αυτή προσδιορίζεται στα 7,527 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v