Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2021

Ο κλοιός στην εστίαση και η έκθεση... Πισσαρίδη *Ελλάδα-Ολλανδία: Βρες ποιος είχε δίκιο *Κρίσιμη κίνηση από ΔΕΣΦΑ

Ο κλοιός στην εστίαση και η έκθεση... Πισσαρίδη *Ελλάδα-Ολλανδία: Βρες ποιος είχε δίκιο *Κρίσιμη κίνηση από ΔΕΣΦΑ

ΕΣΤΙΑΣΗ: Οι επαγγελματίες βλέπουν την κίνηση στα μαγαζιά τους να μειώνεται το τελευταίο δίμηνο, ενώ τα χρέη γίνονται θηλιά για μία στις τρεις επιχειρήσεις. Η αύξηση στον τζίρο από τον Μάιο -αναμενόμενη, αν ληφθεί υπόψη ότι η σύγκριση γίνεται με περίοδο lockdown- εξανεμίστηκε, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Νοέμβριο και τα οποία αυστηροποιούνται εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Εξάλλου τέσσερις καλοί μήνες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες 20 μηνών, όπως λέει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που εκτιμά τις απώλειες της πανδημίας άνω του 50% για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Σήμερα, έχοντας ξοδέψει σε προμηθευτές ακόμη και δανεικά για να υποδεχθούν την πελατεία τους, φοβούνται τα χειρότερα, ειδικά αν η κυβέρνηση τους καλέσει εκ νέου να λειτουργήσουν στην πραγματικότητα τρεις ώρες, 21:00 - 24:00. Οι επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες, σημειώνουν επαγγελματίες που αναρωτιούνται «εάν έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη, που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία».

Υπενθυμίζουν δε με νόημα τη μαζικότητα της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ηταν 18 Δεκεμβρίου όταν η Ολλανδία, με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από την Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι από την επόμενη ημέρα η χώρα μπαίνει σε lockdown για να αντιμετωπίσει την επέλαση της Ομικρον.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου κατέγραφε με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών πάνω από 21.000 κρούσματα. Η αποφασιστική κίνηση είχε, όμως, ως αποτέλεσμα χθες η χώρα να καταγράφει μέσο όρο 12.000 κρούσματα. Παράλληλα, ο μέσος όρος θανάτων από τους 63 στα μέσα Δεκεμβρίου, έχει περιοριστεί στους 32.

Στην Ελλάδα, 18 Δεκεμβρίου καταγράφαμε αποκλιμάκωση κρουσμάτων, με 4.337 κατά μέσο όρο επταημέρου και 92 θανάτους. Συνεχίσαμε χωρίς πρόσθετα μέτρα προς τα Χριστούγεννα και χθες είχαμε 21.657 κρούσματα.

Το ερώτημα ποιος είχε δίκιο μάλλον δεν θέλει πολλή σκέψη…

 

ΔΕΣΦΑ: Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη λειτουργία της spot αγοράς φυσικού αερίου, που πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, είναι η τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Τη σχετική προετοιμασία ολοκλήρωσε ο ΔΕΣΦΑ και σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΕ. Αυτό θα είναι ουσιαστικά το πρώτο κείμενο που χρειάζεται για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αερίου. Οι δύο Κανονισμοί και οι συνοδές αποφάσεις, που εισηγήθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, πάνε για έγκριση μέσα στον Ιανουάριο.

Έτσι, ο Κώδικας θα είναι από σήμερα συμβατός πλέον με τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αερίου.

 

ΔΡΑΧΜΗ: Δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα με τους λογαριασμούς της ενέργειας και τα έξοδα των γιορτών; Ισως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αν έγκαιρα είχατε σπεύσει να κάνετε μια αναζήτηση σε συρτάρια και… στρώματα. Δεν αποκλείεται να βρίσκατε παλιές καλές… δραχμούλες, που μέχρι πριν μερικά χρόνια θα μπορούσατε να ανταλλάξετε σε ευρώ και να έχετε ένα κομπόδεμα.

Δύο δεκαετίες αφότου λανσαρίστηκε το ευρώ, εθνικά νομίσματα αξίας 8,5 δισ. ευρώ δεν επέστρεψαν στις τράπεζες, όπως υπολόγισε το Bloomberg. Πρωταθλητής το μάρκο, καθώς χαρτονομίσματα και νομίσματα φτάνουν σε αξία τα 6,3 δισ. Και στην Ελλάδα οι εξαφανισμένες δραχμές δεν είναι λίγες, υπολογίζονται σε 478 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά είναι ότι στη Γερμανία τα μάρκα ανταλλάσσονται ακόμα, ενώ οι δραχμούλες όχι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v